СДС Гацко ће тражити референдум, ево и због чега

Предсједништво општинске организације СДС Гацко осуђује Владу Републике Српске и њене институције као протагонисте пројекта спаљивања РДФ горива, насталог из комуналног отпада, у ТЕ Гацко и најављују да ће тражити референдум да се грађани изјасне.

Република Српска 15.07.2023 | 11:30
СДС Гацко ће тражити референдум, ево и због чега

Предсједништво општинске организације СДС Гацко осуђује Владу Републике Српске и њене институције као протагонисте пројекта спаљивања РДФ горива, насталог из комуналног отпада, у ТЕ Гацко.

У закључцима, донесеним након разматрања информације да је почела процедура која би могла дефинисати спаљивање РДФ отпада у РиТЕ Гацко, СДС тражи од начелника те општине да предузме све потребне радње и активности како би Влада Републике Српске или било који други креатори ове идеје одустали од израђене студије Института за заштиту и екологију Републике Српске која дефинише процјену утицаја на животну средину пројекта за развијање и провјеру нове методе коришћења РДФ горива за производњу електричне енергије у ТЕ Гацко (1200 тона дневно).

 Предсједништво СДС Гацко најоштрије осуђује наведени пројекат као и чињеницу да се скоро годину дана ова активност скривала од грађана Гацка а која потенцијално представља еколошку катастрофу.

Наводе да је за сваку осуду и неодговоран поступак оних који су у тајности отворили процедуру спаљивања РДФ отпада у ТЕ Гацко и истичу чињеницу изузетно тешке постојеће еколошке ситуације која изазива велику забринутост грађана Гацка а која долази као посљедица производње електричне енергије у РиТЕ Гацко.

Предсједништво СДС Гацко задужило је народног посланика Вукоту Говедарицу да Влади Републике Српске и њеним институцијама писаним путем упути сет посланичких питања на ову тему како би јавност убудуће располагала потребним информацијама, које свакако не смију да се скривају од грађана Гацка.

На основу прикупљених непходних информација и сазнања, Клуб одборника СДС Гацко затражиће сазивање ванредне сједнице СО-е Гацко на којој би се донијела одлука о расписивању локалног референдума како би се грађани Гацка изјаснили да ли су за или против спаљивања РДФ отпада у ТЕ Гацко, саопштено је из ОО СДС Гацко.

Испитивање могућности спаљивања РДФ отпада у термоелектрани Гацко узнемирло је становнике те локалне заједнице, који се годинама жале на прашину и пепео који испушта термоелектрана.

Реаговао је и Синдикат ТЕ Гацко који у саопштењу су истакли да је недопустиво да се у котлу термоелетране спаљује РДФ отпад, јер погон не задовољава техничко-технолошке и еколошке услове.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Стварност

15.07.2023 12:11

Знате колико то интересује Владу и надлежно министарство????? Тако у Бањалуци, пирален и све заташкаше. Људи, трују нас свјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трговска гора

15.07.2023 12:20

Ови секташи из СНСД ће вас тровати као и Хрвати са Трговске горе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трговска гора

15.07.2023 13:36

Је камилица за ово, на Трговској гори ће бити у иноx заварено па саливено у бетон па закопано на типа 100м под земљом, а овде БЕЗ ФИЛТЕРА?! директ У ЗРАК

Name

миро

15.07.2023 12:21

Све ТЕ у БиХ треба погасити, то је зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оћеш ти плаћати

15.07.2023 13:37

Марку по киловат сату ко у њемачкој?

Name

Стандард

15.07.2023 12:38

Ове криминалне власти,је да униште што више грађана Републике Српске,и то све раде под знаком тајности!!! Ту само револуција може зауставити палаче,које треба смјестити у кавезе,и одузети све што су покрали овом народу!!! Одлука је на нама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко те пита

15.07.2023 13:13

Нико незна шта ради које министарство, чиме се баве, кога слушају, ко наредјује. Битно да капне провизија у џеп и ради шта хоћеш. Цијели рад Владе РС је обавијен тајнама, све неки уговори скривани од јавности ни грама транспарентности. Ваљда се тако чува Српство и пуне џепови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алиали

15.07.2023 13:22

Зар не би требало два референдума онда имати,један о спаљивању горива,други о процесуирању одговорних за стање тог предузеца које висе не мозе да ради ада не избаци хиљаде тона ПЕПЕЛА кроз димњак и тиме директно без икакве сумње повецава број обољелих од разних болести измедју осталих и канцера!Људи зеле да застите своју дјецу и нико им то не би требао моци оспорити,јер макар ваздух који удису они и њихова дјеца не припада ниједном директору у том предузецу а који су на све нацине одговорни за стање у предузецу којим управљају све због лицних материјалних интереса и наравно фотеља.Фотеље нек задрзе и понесу тамо где би требало да се иде ако крсис све могуце законе и прописе,индиректно униставас зивоте стотине дјеце оне родјене и оне која тек треба да се роди.Дрзава би требала радити по закону као и дрзавни инспекторати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

15.07.2023 13:27

Читава ТЕ "Гацко" да загађује околину и под хитно је треба угасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10x горе

15.07.2023 13:35

Од трговске горе, то да знате драги гачани, чак и радиоактивности може бити у том диму, а камоли пиралена, диоксина, ХЛОРА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

15.07.2023 14:09

Само референдум србина спасава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да се зна

15.07.2023 16:54

Гачани су познате комуњаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

16.07.2023 02:39

На твоју залост нису него се све буса од српства и цетниковања,али ето морал и цојство скоро на нула и онда под паролом лазног патриотизма одредјена група ради ста стигне и ниста нико не брани!Паре им удариле у главу,лоповлука на све стране,не зна се висе ко краде,ко дрогу дила,ко преко рацуна заврсава,а нико не одговара ко и ти сто избацују пепео на тај народ, боље упознати казу да се на тој терми унаприједјују само са криминалним досјеима,нафтокрадице и слицни пар година уназад и да су уцене и паметне замјенили полуписмени, са наизволте диплома.Тако да било не било тог спаљивања нема тамо ниста висе да ваља.

Name

Драган

15.07.2023 18:01

Лијецење становника Гацка годисње висе Коста ЗДРАВСТВО РС него годисњи приход ТЕ Гацко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оставка министра!

17.07.2023 14:25

Хитна оставка оног зализаног из Министарства за просторно уредјење, градјевинарство и екологију. Продаје Гацко, продаје Трговску гору.. ОСТАВКА!

ОДГОВОРИТЕ