Пале тужбе због рудника код Приједора

Центар за заштиту животне средине саопштио је да су данас Окружном суду у Бањалуци поднесне двије тужбе против одлука Владе Републике Српске којима се одлучује о концесијама на подручју Града Приједора.

Република Српска 14.07.2023 | 12:07
Пале тужбе због рудника код Приједора

Тужбе су поднесене против Рјешења о избору најповољнијег понуђача и додјели концесије за истраживање угља на локалитету „Букова коса“ и против Одлуке о покретању поступка додјеле концесије за експлоатацију угља на локалитету „Бистрица“ код Приједора.

"Тужбе су базиране на скоро идентичним наводима, и то непостојања важећег Документа о политици додјеле концесија у Републици Српској, а који је темељан за легитимну додјелу концесија и располагања јавним добрима, а који усваја Народна скупштина Републике Српске. Поред тога, разлог тужбе у вези пројекта на Буковој коси јесте и постојање судског поступка против раније одлуке Владе у вези истог пројекта, а који поступак још увијек траје", саопштено је из Центра за заштиту животне средине.

Иначе, Документ о политици задњи пут донесен је 2006. године на период од три године и као такав давно је престао да важи, а нови није донесен ни након 17 година.

"Стога, Влада Републике Српске није имала законско упориште за доношење спорних одлука, а које је упркос томе донијела са циљем додјеле концесија на локалитетима “Букова коса” и “Бистрица”. Заједно са мјештанима који се противе контроверзним пројектима, раније је одржана и конференција за медије", стоји у саопштењу. 

Реџиб Скоморац, правни савјетник у Центру за животну средину, каже да је у тужбама истакнут и посебан захтјев за одлагање извршења обје одлуке Владе, чиме би се по сили закона наложило суспендовање даљих поступања власти, а којима би се евентуално легализовало стање на терену, што је озбиљан извор правне несигурности. 

Надамо се уважавању тог захтјева, јер би одлука надлежног суда свакако била цјелисходна и са закључцима Скупштине града Приједора усвојених на посебној сједници, а којим се примарно захтјева привремена обустава свих радњи који се тичу оба пројекта – изјавио је Скоморац.

Како концесије нису биле предвиђене у Документу о политици из 2006. године, нити у Просторном плану Града Приједора 2008-2018, то је, како се наводи у саопштењу, практички показатељ да се у задњих 15 година концесије неплански и нелегитимно додјељују инвеститорима, не узимајући у обзир ставове мјештана који живе на тим просторима.

"На овај начин, стављајући личне интересе појединаца испред интереса локалних заједница, власти практично самоиницијативне понуде приватника стављају испред легитимне концесионе политике која би евентуално била од користи за све грађане", поручују из Центра.

Ратко Пилиповић, правник у Центру за животну средину, подсјећа да су обје одлуке Владе донесене по иницијативама инвеститора ‘Дрво-еxпорт’ д.о.о. из Теслића.

"Ријеч је компанији која је већ компромитована усљед ранијег пословања које је тренутно предмет истражних органа. Усљед тога, мјештани поменутих мјесних заједница су с правом забринути, међутим још увијек очекују адекватно и хитније поступање надлежних органа и заштиту својих права", изјавио је Пилиповић.

О захтјеву за одлагање извршења оспорених одлука Владе, суд би требао да одлучи посебним рјешењем у скраћеном поступку, тј. прије доношења коначних пресуда у овим поступцима који имају потенцијал да концесиону политику власти у РС врати у законске оквире.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Искрено

14.07.2023 13:18

Свака част за тужбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост

14.07.2023 13:41

Из искуства екоцида у Медној по истом сценарију - џаба се све подузима јер су Лондонски ђак и остали давно "потковани"😭

Name

Ја

14.07.2023 17:48

Проблем је сто Медну нико не помиње !!! Силни политичари из Медне, који се представљају као велике патриоте и велики љубитељи роднога краја несмије писнути а унистисе село.

Name

Мирослав

14.07.2023 19:42

Каква цаст, па ваља негде радити и зивети од свог рада.

Name

Ма

14.07.2023 13:23

Треба тузити Ђокицу. Он издаје сва та спорна рјесења за концесије и вјероватно се уграђује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако успут

14.07.2023 15:52

Па зна се да је "кафа" код њега за такве ствари 300.000,00 €

Name

Неупуцени

14.07.2023 13:30

Људи недајте своје! Приватна својина је изнад свега! Стоп рудницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.07.2023 13:36

Браво Народе. Морамо сами бранити, своју кућу и Завичај. Часни Борци су под земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

14.07.2023 13:38

Тужио сам и ја у тим судовима руководеће, а судови њихови, па те измајмунишу да платиш, па повучеш да не страдаш,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Со-ро-сх-схххх

14.07.2023 14:51

Тузилац је невладина организација која је плацена да поднесе тузбе. Нема код њих стварног интереса да се помогне људима,то је за њих пројекат за уновцавање ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНОВИНАРИ

14.07.2023 15:08

Нису тужбе ПАЛЕ већ су ПОДНЕСЕНЕ, да су пале значило би да их је суд одбио као неосноване или неисправне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

14.07.2023 15:27

Па свеједно мјестани неце имати ниста од рудника осим пропалих путева, прасине и буке. Требају Горици нова уста па затребало…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.07.2023 16:31

Мислим да влада стим нема нлсра све одлуцује баја

ОДГОВОРИТЕ