Празне приче о измјени Изборног закона у БиХ

Прича о измјени изборног законодавства у БиХ у фокусу је домаће и међународне јавности, а док из ХДЗ-а, странке која је можда и највише заинтересована да до промјена и дође, поручују да посао мора да буде завршен до јесени, у дијелу невладиног сектора, који помно прати изборни процес, сумњају да ће бити тако.

Република Српска 14.07.2023 | 08:07
Празне приче о измјени Изборног закона у БиХ

Посебно упориште за своје тврдње имају у чињеници да је пропало превише покушаја измјена и допуна Изборног закона БиХ, као и радних група које су биле формиране у готово сваком мандату власти, али и томе да неке пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру стоје готово деценију и по.

Преговори о Изборном закону су, у неку руку, обиљежили прошли мандат на заједничком нивоу када је СДА била у власти, али упркос покушајима, чак и уз посредовање међународних званичника, није постигнут договор јер СДА и ХДЗ, првенствено, нису могли до заједничког става о томе како измијенити Изборни закон, а у одређеном дијелу и Устав БиХ.

Нова шанса за договор пружена је одлуком лидера на заједничком нивоу власти да формирају тим у који су именовани Нерин Диздар (СДП), Даријана Филиповић (ХДЗ) и Средоје Новић (СНСД), али још није било званичних састанака. Са Филиповићевом и Новићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а Диздар, који је и министар у федералној Влади, јуче је кратко рекао да нема времена за разговор на ову тему.

Из ХДЗ-а су, с друге стране, дан раније позвали успостављене радне групе на хитан рад, додајући да је питање Изборног закона потребно довршити до јесени да би се у потпуности обезбиједила уставна права три конститутивна народа, те отклониле постојеће неједнакости и дискриминације према свим другим грађанима, поготово у Предсједништву БиХ гдје је, умјесто хрватског, већ четврти пут изабран још један бошњачки члан.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузла и члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом”, каже да је скептичан о питању очекивања из ХДЗ-а.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

није него

14.07.2023 08:54

Треба нам такав закон да на следећим изборима победи Јелена Тривић, за предсједника Републике ,а Небојша Вукановић,за Српског члана предсједништва.Ето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2023 18:18

Џаба је доносити законе по њиховој мјери кад их народ неће!

Name

легитиман

14.07.2023 09:24

Изборни закон треба наметнути М.Заједница и високи представник Смидт али по њиховим европским стандардима,па коме непасе нека се убије.Наравно да би овакав закон ове насе политицаре довео на одговорност онога сто су свих ових деценија радили пљацкали и дизали тензије да наставе и даље.Они би да имају суд,и судије све под својом сапом да им нико ниста несмије и немозе то нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

15.07.2023 08:11

Јес. Само изборни закон по европским стандардима. Један глас један цовјек и право свима да гласају за кога гот хоце. Својом вољом. Да бирају и да буду бирани и зидови и Роми и сви остали.

Name

Манипулација народом

14.07.2023 09:37

Овима на власти одговара овакав, никакав изборни закон, јер преварама, пљацком и разним манипулацијама, уз уцесце вец излобираног домацег и страног фактора, обезбиједе себи тзв. побједу. Ми, као народ само формално излазимо, под утиском да моземо утицати на изборни резултат, медјурим странци са домацим продавцима магле, нас и насе домовине, одраде посао против народа. Они це се макијавелистицки борити против побољсана било каквих изборних услова, којима би се бар мало побољсала аутентицност бројања у складу са зивим бирацима, а који су гласали,... јер су бројни гласаци измисљени, умрли и прекомјерно непостојеци гласацки листици у игри. Тузно, али сваки пут се исто понавља...

ОДГОВОРИТЕ