Prazne priče o izmjeni Izbornog zakona u BiH

Priča o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH u fokusu je domaće i međunarodne javnosti, a dok iz HDZ-a, stranke koja je možda i najviše zainteresovana da do promjena i dođe, poručuju da posao mora da bude završen do jeseni, u dijelu nevladinog sektora, koji pomno prati izborni proces, sumnjaju da će biti tako.

Republika Srpska 14.07.2023 | 08:07
Prazne priče o izmjeni Izbornog zakona u BiH

Posebno uporište za svoje tvrdnje imaju u činjenici da je propalo previše pokušaja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kao i radnih grupa koje su bile formirane u gotovo svakom mandatu vlasti, ali i tome da neke presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu stoje gotovo deceniju i po.

Pregovori o Izbornom zakonu su, u neku ruku, obilježili prošli mandat na zajedničkom nivou kada je SDA bila u vlasti, ali uprkos pokušajima, čak i uz posredovanje međunarodnih zvaničnika, nije postignut dogovor jer SDA i HDZ, prvenstveno, nisu mogli do zajedničkog stava o tome kako izmijeniti Izborni zakon, a u određenom dijelu i Ustav BiH.

Nova šansa za dogovor pružena je odlukom lidera na zajedničkom nivou vlasti da formiraju tim u koji su imenovani Nerin Dizdar (SDP), Darijana Filipović (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD), ali još nije bilo zvaničnih sastanaka. Sa Filipovićevom i Novićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Dizdar, koji je i ministar u federalnoj Vladi, juče je kratko rekao da nema vremena za razgovor na ovu temu.

Iz HDZ-a su, s druge strane, dan ranije pozvali uspostavljene radne grupe na hitan rad, dodajući da je pitanje Izbornog zakona potrebno dovršiti do jeseni da bi se u potpunosti obezbijedila ustavna prava tri konstitutivna naroda, te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom”, kaže da je skeptičan o pitanju očekivanja iz HDZ-a.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nije nego

14.07.2023 08:54

Treba nam takav zakon da na sledećim izborima pobedi Jelena Trivić, za predsjednika Republike ,a Nebojša Vukanović,za Srpskog člana predsjedništva.Eto

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2023 18:18

Džaba je donositi zakone po njihovoj mjeri kad ih narod neće!

Name

legitiman

14.07.2023 09:24

Izborni zakon treba nametnuti M.Zajednica i visoki predstavnik Smidt ali po njihovim evropskim standardima,pa kome nepase neka se ubije.Naravno da bi ovakav zakon ove nase politicare doveo na odgovornost onoga sto su svih ovih decenija radili pljackali i dizali tenzije da nastave i dalje.Oni bi da imaju sud,i sudije sve pod svojom sapom da im niko nista nesmije i nemoze to nema nigdje.

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin

15.07.2023 08:11

Jes. Samo izborni zakon po evropskim standardima. Jedan glas jedan covjek i pravo svima da glasaju za koga got hoce. Svojom voljom. Da biraju i da budu birani i zidovi i Romi i svi ostali.

Name

Manipulacija narodom

14.07.2023 09:37

Ovima na vlasti odgovara ovakav, nikakav izborni zakon, jer prevarama, pljackom i raznim manipulacijama, uz ucesce vec izlobiranog domaceg i stranog faktora, obezbijede sebi tzv. pobjedu. Mi, kao narod samo formalno izlazimo, pod utiskom da mozemo uticati na izborni rezultat, medjurim stranci sa domacim prodavcima magle, nas i nase domovine, odrade posao protiv naroda. Oni ce se makijavelisticki boriti protiv poboljsana bilo kakvih izbornih uslova, kojima bi se bar malo poboljsala autenticnost brojanja u skladu sa zivim biracima, a koji su glasali,... jer su brojni glasaci izmisljeni, umrli i prekomjerno nepostojeci glasacki listici u igri. Tuzno, ali svaki put se isto ponavlja...

ODGOVORITE