САД: Прва пилула за контрацепцију без рецепта

Званичници у САД су одобрили прву контрацептивну пилулу без рецепта у земљи, што ће омогућити Американкама да купују контрацепцију у истом дијелу апотека и продавница гдје купују аспирин или капи за очи.

Свијет 13.07.2023 | 22:17
САД: Прва пилула за контрацепцију без рецепта

Федерална управа за храну и лијекове (ФДА) саопштила је да је дозволила да се пилула Опил фармацеутске компаније Периго, која се узима једном дневно, продаје без љекарског рецепта, што је први пут у Америци да је неко контрацептивно средстсво доступно свима.

Компанија ће почети испоруке пилуле почетком наредне године, а неће бити ограничења година за купце.

Пилуле на бази хормона су одавно најчешћа форма контроле рађања у САД, и од 1960-их их користе десетине милиона жена. До сада је, међутим, за сваку пилулу био потребан рецепт, преноси Глас Америке.

Медицинска друштва и групе за женска права залажу се за широки приступ пилулама за контрацепцију, подсјећајући да је 45 одсто од укупно шест милиона трудноћа годишње у САД - непланирано.

Тинејџерке и младе дјевојке, жене других раса осим бијеле, и жене са нижим примањима кажу да им је теже да дођу до рецепта и да подигну пилуле из апотеке.

Неки од проблема за њих су плаћање посјете љекару, излазак са посла и проналазак некога да се стара о њиховој дјеци за то вријеме,

(Тањуг)  Фото: АП

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мон Гол

14.07.2023 08:12

И то, осим ратова, иде у прилог оној златној милијарди становника на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теоретицари завјер

14.07.2023 10:47

Да, да, треба са првом особом са којом имас секс да добијес дијете. Па онда и са сваком следецом. Јој какви мозгови.