SAD: Prva pilula za kontracepciju bez recepta

Zvaničnici u SAD su odobrili prvu kontraceptivnu pilulu bez recepta u zemlji, što će omogućiti Amerikankama da kupuju kontracepciju u istom dijelu apoteka i prodavnica gdje kupuju aspirin ili kapi za oči.

Svijet 13.07.2023 | 22:17
SAD: Prva pilula za kontracepciju bez recepta

Federalna uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da je dozvolila da se pilula Opil farmaceutske kompanije Perigo, koja se uzima jednom dnevno, prodaje bez ljekarskog recepta, što je prvi put u Americi da je neko kontraceptivno sredstsvo dostupno svima.

Kompanija će početi isporuke pilule početkom naredne godine, a neće biti ograničenja godina za kupce.

Pilule na bazi hormona su odavno najčešća forma kontrole rađanja u SAD, i od 1960-ih ih koriste desetine miliona žena. Do sada je, međutim, za svaku pilulu bio potreban recept, prenosi Glas Amerike.

Medicinska društva i grupe za ženska prava zalažu se za široki pristup pilulama za kontracepciju, podsjećajući da je 45 odsto od ukupno šest miliona trudnoća godišnje u SAD - neplanirano.

Tinejdžerke i mlade djevojke, žene drugih rasa osim bijele, i žene sa nižim primanjima kažu da im je teže da dođu do recepta i da podignu pilule iz apoteke.

Neki od problema za njih su plaćanje posjete ljekaru, izlazak sa posla i pronalazak nekoga da se stara o njihovoj djeci za to vrijeme,

(Tanjug)  Foto: AP

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mon Gol

14.07.2023 08:12

I to, osim ratova, ide u prilog onoj zlatnoj milijardi stanovnika na planeti.

ODGOVORITE
Name

Teoreticari zavjer

14.07.2023 10:47

Da, da, treba sa prvom osobom sa kojom imas seks da dobijes dijete. Pa onda i sa svakom sledecom. Joj kakvi mozgovi.