Закон има сврху превентивног дјеловања

"Морамо бити свјесни да сваки закон, нарочито Кривични законик, прије свега има сврху превентивног дјеловања и утицаја на потенцијалне учиниоце кривичних дјела да не приступе томе, те за лица која су већ учинила кривично дјело да га не понове", указао је Букејловић.

Република Српска 13.07.2023 | 09:31
Закон има сврху превентивног дјеловања

 - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је Срни да је у приједлогу измјена и допуна Кривичног законика, који ће се наћи на наредној сједници Народне скупштине, избрисано кривично дјело увреда у односу на нацрт, а смањене су и казне за клевету.

Букејловић је појаснио да увреда остаје у домену прекршајног права, односно у формулацији која се већ налази у постојећем законском рјешењу.

"Рађене су и корекције новчаних казни код кривичног дјела клевета и изношење личних и породичних прилика. Казне су кориговане да би се уклопиле у законодавни систем, али и због сугестија које су биле најчешће на јавним расправама", навео је Букејловић.

Он је рекао да ће, након изнесених приједлога на јавним расправама, и посланици имати прилику да сугеришу и амандмански дјелују на предложене измјене.

Када је ријеч о новчаним казнама, Букејловић је истакао да су знатно смањене у односу на Нацрт. "За клевету је предвиђена казна од 1.000 до максималних 6.000 КМ за најтежи облик, у случају да су наступиле тешке посљедице по оштећеног", прецизирао је Букејловић.

Министар је поновио да представници новинарске заједнице и грађани не треба да очекују било какву врсту прогона, како се то представља у појединим медијима, јер то није сврха закона.

"Морамо бити свјесни да сваки закон, нарочито Кривични законик, прије свега има сврху превентивног дјеловања и утицаја на потенцијалне учиниоце кривичних дјела да не приступе томе, те за лица која су већ учинила кривично дјело да га не понове", указао је Букејловић.

Он је истакао да неће доћи до гушења јавне ријечи у Републици Српској, што је појашњено и прије усвајања закона у форми нацрта, те напоменуо да је најбитније да се сва од ових кривичних дјела воде по приједлогу оштећеног.

"Неће бити случајева гдје ће тужиоци по службеној дужности покретати поступак за учиниоце ових кривичних дјела", напоменуо је Букејловић.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Директ

13.07.2023 09:51

Да, да спријечи људе да кажу шта мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.07.2023 12:06

Како тебе нису спрецили да примас осам плата?

Name

Гел Бој

13.07.2023 13:08

Објасни нам балавче, молимо те!

Name

Милош

13.07.2023 15:34

Овај дјецак и његов сеф су веома опсни за овај народ, који ово не заслузује.

Name

Ре

13.07.2023 19:04

Ма немој рећи вајни министре. Донијећеш закон, а онда забранити тужиоцима да раде по том закону. Небулозно.

Name

Харе-Беја

13.07.2023 21:58

Овај "министар" као сијалица уврнута у грло!

Name

Фуј

13.07.2023 10:05

Да повратим на све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

13.07.2023 11:09

Брука и срамота! Како можеш изговорити такве глупости није ми јасно?! А то што правничка струка ћути,тек то је за причу.

Name

Ко је сад овај.....

13.07.2023 10:10

Откуд овај искочи за министра. Људи моји, имају ли ови министри ЦВ чиме су заслужили министарска мјеста. Додик је донио највеће зло овом народу које води уништењу овог народа, уводи режим једноумља какав се не памти на овим просторима, да добре плате, привилегије, све из државне касе, људима који ће слијепо проводити његову диктатуру. Престрашно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2023 11:02

Хоћеш превентивно да ућуткаш слободну реч и критику власти да могу да раде шта хоће, да се драконским кажњавањем за истраживачко новинаство на вашим судодима шаљете новинаре у затвор. Да отмете све ресурсе народа и дате страном окупатору под концесију.

Name

Обренов Мали

13.07.2023 11:17

Искочи из нотеса бившег пунца и са његове листе кадрова. Прво се добро удао, а онда је пунац почео "билдати" његов ЦВ да би људима (који нису из Добоја) продао причу о успјешном младом човјеку. Посланик у градској скупштини, предсједник исте, предсједник НО ЖРС, директор Електро Добоја....само су неке од функција које је "обављао" без да је оставио видљив траг али зато лијепо изгледа када о томе читаш на сајту Владе. И да, не треба заборавити још једну значајну ставку из његовог ЦВ. Човјек се зарад политичке каријере "одрекао вјере, због вечере" и преко ноћи постао Хрват! Све остало је историја...

Name

Мира Собот

13.07.2023 10:12

Овај дјецак треба јос пуно да науци о функцији коју обавља. Празна прица без аргумената, само да појасним: Нови закон треба да дјелује "превентивно".. Господин заузима само "паусцхално" министарско мјесто, тако реци само проформа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2023 11:03

Овог дјечака који никад ништа у животу није радио и нема кометенције ни за шта, нема везе са привредом и правосуђем, ни дана није радио у правосуђу, треба вратити у основну школу.

Name

Ми

13.07.2023 21:46

Прави увлакац. Без футроле, професионалац!

Name

Бл

13.07.2023 10:13

Бљузго један ајд ти прво објасни како си дошао на позицију министра.Волио би то чути и од тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја

13.07.2023 10:16

Ова балавац Букејловиц министар са искуством у правосудју без и једног дана. Зет Обрена Петровица из Добоја. До скоро био приправник. Срамота за правну струку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

13.07.2023 10:17

На коме бувљаку си ти дипломирао права Како ти тумачи превентивно деловање закона Прије свега сваки члан кривичног закона има превентивно дејство Јесу ли те учили да казна треба да одговара степену опасности које носи инкриминисана радња По теби ако хоћеш да спријечи прелазак улице ван означеног пешачког прелаза, треба за то дело прописати смртну казну Наравно онда нико неће прећи улицу ван означеног прелаза Тако и овом вашем закону нека заћуте они који другачије мисле, а нарочити медији, и нико неће бити кажњен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торес

13.07.2023 10:29

А коју сврху има да проинтер има сваки тендер и то је по закону ботови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

13.07.2023 10:34

Какав смрад...па знамо то. Значи не пиши, не оглашавај се и не говори. Ћути и зло очима гледај. Следећа фаза је физичко кажњавање. Срам да га буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

13.07.2023 10:48

Наравно да ми од СНСД секте и ЛАЖНОГ предсједника Републике очекујемо све најгоре, па и прогон на принципима опробаног ВЕРБАЛНОГ ДЕЛИКТА упакованог у ново рухо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2023 10:59

Гора власт није постојала. Овај Букејловић и његов клан, Обрен и Љубавница, Нина, итд.позаузимали најплаћенији функције у држави. Сад њима нико не смије рећи да је то истина. Да ли би ико нормалан гласао за све чланове једног клана? Зато ЦИК треба да сноси посљедице. Избори су покрадени. Највећи идиоти нас воде!

Name

Qqq

13.07.2023 11:04

Извуци нос из Додиковог шупка, śколован си како те није срамота, остаће љага и на твојој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муки

13.07.2023 11:05

Још мало фали да вам Додик забрани да прдите на јавном мјесту. Можете неког увриједити, и да вас тај тужи за клевету. Додик вам је увео страхом владу, тако да нећете смјети ништа рећи против њега, а да вас не осуде за клевету или увреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

13.07.2023 11:22

Лупатас као празна серпа. Силом сте све отели и покрали, сад нас уцуткајте, па онда нас водите у казамате, у којима су сви управници ,голи, лопови, а онда нас, из превентиве, стрељајте. Суд вам не треба, превнтива је у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСХ23

13.07.2023 11:25

Поставити Цераниц-а на ову функцију, јер свеједно је ухљебима ста раде - битно је да имају плату! Тко се у влади РС јос третира као представник струке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

13.07.2023 11:27

Госн. Букејловић је избјегао да каже суштину лоше стране овога закона, који клевету третира као кривићно дјело, а то је могућност произвољнога тумаћења,и недорећености закона, нпр.ако о некоме кажете нешто што је истина и ћињеница, а то се дотичној особи несвиди, и тужи вас за клевету, судија може то да прихвати, као клевету, и пресуди у корист тужитеља, без обзира на то што је спорна изјава истина коју можете доказати!?? Ово представља могућност манипулације, и злоупотребе овога закона, и дирекно крши једно од основних људских права, а то је право на слободно мишљење, и јавно изношење истог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

13.07.2023 11:34

ОВАЈ ОРАВНИК У ПОКУСАЈУ ИМА ЗАДАРАК ИД СВОГ СЕФА ДА УВЕДЕ ДИКТАТУРУ У РЕОУБЛИЦИ СРОСКОЈ.САД ЈЕ ДРУГА ФАЗА,ПОСКЕ ОНЕ О НЕПРИЗНАВАЊУ СУДА БИХ,И ОНДА ЦЕ ПО НАЛОГУ ВЕЛИКОГ ВОДЈЕ БИТИ КРИВИЦНО ГОЊЕНИ СВИ КОЈИ УЗНЕСУ ИСТИНУ У ЈАВНОСТ.ЈАКО ПРЕВЕНТИВНО ДЈЕЛОВАЊЕ,ХИЦЕТЕ ЛИ МОЗДА УДАРАТИ ВАКЦИНЕ НАРОДУ ОД КОЈИХ НЕЦЕ СМЈЕТИ ДА РАЗМИСЉАЈУ СВОЈОМ ГЛАВОМ.ПОТУРЕНО ЛИЦЕ КОЈЕ ПОТПИСУЈЕ ОВЕ ЗАКОНЕ.ХИЦЕС ЛИ КРИВИЦНО ГОНИТИ ОНОГ КО ТИ ЈЕ НАРЕДИО,ОА САМО ЗА ОВАЈ МЈЕСЕЦ СТА ЈЕ ИЗРЕКАО,ТРЕБАО БИ БИТИ ПРОЦЕСУИРАН У СЛЕДЕЦИХ 10 ГОДИНА.СРБИ ЦЕ СЕ ПРОБУДИТИ КОНАЦНО,НЕТРЕБА СЈЕВЕРНА КОРЕЈА ДЈЕЦИ ОНИХ КОЈИ СУ КРВАРИЛИ ЗА РЕОУБЛИКУ СРОСКУ,ДА ИХ ГАЊАЈУ ДЕЗЕРТЕРИ И ЊИХОВИ СИНОВИ.ЗИВИЛА СЛОБОДА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

13.07.2023 11:49

Овај и алкохоличар Каран из МУПа ће средити ситуацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

У реду

13.07.2023 12:08

А засто се онда не усвоји закон о поријеклу имовине или закон којим би се казњавале проневјере или како ви казете превентивно да се не понављају проневјере које су постале уобицајне , свакодневне ,за које нико не одговара.Ово је заиста лицимјерно.Кажњават це мо ријеч а нећемо дјело па то је страшно..Милионске проневјере остају некажњене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

13.07.2023 15:37

Па ти ништа не разумијеш, они уводе овај закон управо због таквих као ти, који се дрзну да преиспитују нечију имовину и њено поријекло ! Ако случајно комшији кажеш да је будала а он те тужи за клевету, једини начин да се на суду докаже ко је у праву , да конзилијум психијатара неколико мјесеци прате "оштећену особу" , да утврде да ли је будала или не ! Не може судија знати да ли је неко будала или паметан, то има да траје и да кошта ! "Лудило Бато" !

Name

дисидент

13.07.2023 12:28

Момак, књигу у рукеее!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

13.07.2023 12:28

Који закон, немамо ми закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yооо

13.07.2023 12:42

Ста је ту спорно, мозе неко казати да власт неради несто добро, али немозе неко казати да је ова власт лоповска и покрадосе паре ако за ту тврдњу нема доказ, то је казњиво у цитавом свијету и то је исправно. Како неко мозе без последица јавно изјавити да је власт лоповска и да краде народне паре а у тој власти има постених људи, ти постени људи су излозени клевети и руглу. То је за мене јаваслук дрзава, мора се увести неки ред и кулрура да се зна ста се смије а ста не смије. Нецемо се ваљда вратити на историју дивљег запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Yоо

13.07.2023 14:12

Има ли барем неко медју вама, сектаским ботовима, да је писмен? Толико сте глупи и затуцани да оци заболе цитајуци васе зврљотине и небулозе. Цим видим да је коментар на нивоу предсколског узраста, знам да га је црвени балегар писао.

Name

Ненад

13.07.2023 14:20

Ако власт није лоповска засто им онда смета ако их неко тако окарактерисе.Нека власт доказује да није лоповска,засто би ови доказивали да је лоповска.Ево ја сматрам да је лоповска,а доказ је да се једна дионица пута уради за са 150.000 ,а наплати се 250.000.А то се види на свакој дионици пута у мом мјесту.Пут је урадјен без потребне подлоге сузит је и онда јос и скрацен за 50 метара.

Name

Не сери џо

13.07.2023 15:38

Зар само ти видиш да је власт у реду?Што каже овај пре мене;у школу боте.

Name

Хе Хе

13.07.2023 15:44

Доказа има колико хоћеш, али нико неће да их узима у разматрање ! Када кажеш власт, то значи, војска, полиција, судови, тужилаштва... , ту су запослени кадрови које власт постави, па неће ваљда они саме себе да оптужују, пресуђују, шаљу на робију, а тако им добро иде, свима !

Name

Идеално

13.07.2023 17:35

Е који си ти идиот, бот... Покушаваш бити паметан и пишеш небулозе и онда сам напишеш како у,, власти има и поштених људи"... Значи сам признајеш да су лопови, уз понеки изузетак...

Name

БОБ РОЦК

13.07.2023 12:48

Јел превентивнии да кад неко каже шатор вашарски, а власт да је то покретна болница онда је онај први крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

13.07.2023 13:07

Закон треба кориговати у смислу да само јавно изречена лаж која штети угледу појединца или његове породице буде казњива. Казна треба да буде новчана а никако затворска. Јавно изношење истине о свему па и о криминалним активностима појединаца треба стимулисати и максимално правно заштитити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојјјј

13.07.2023 13:17

Које ли је струке министар овако паметан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.07.2023 13:53

Зашто сви комплексаши носе скупе сатове који морају да се виде на фотографијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сикс

13.07.2023 14:17

Има ли и један позитиван коментар на овог љигавца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црно на бијело

13.07.2023 14:28

Нека докажу како су стекли богатство. Иначе, Бурле и поједини ће заувијек бити лопови. Чиста математика доказује да је немогуће зарадити милијарде у БиХ као политичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

13.07.2023 15:33

Ја сам мислио нема горег од стелт министра Касипа, али преварио сам се. Овај је ус... и воз и станицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танго

13.07.2023 15:34

Кад ви полтрони великог газде сјашете са овог народа и останете без власти, а то једном мора бити, јер како је једне прилике рекао ТИТО ништа није толико свето да није замјенљиво па ни ја. Мораће зе се суочити са народном правдом, а она ће бити немилосрдна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.07.2023 16:39

Млад си. Познато ми је већ. Ниси вриједан, ни читања, ни коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опс

13.07.2023 19:00

Зализао косу,обукао одјелце ,он као нешто паметује . Њему ,секташу ,пало на памет ,,превентивно " да дјелује на опустошену земљу коју су покрали криминалци ,који се хоċе заштитити од ријечи истине и затвора који је њима и у сну и на јави .

ОДГОВОРИТЕ
Name

300

13.07.2023 23:19

Превентивно ? ЈЕСИ ТО САМ СМИСЛИО ИЛИ ТИ НЕКО РЕКО БАГРО ДОБОЈСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2023 07:34

Браво министре, чим вас овако поједини пљују знајте да сте све у праву и да је најбоље то што предлажете закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

14.07.2023 12:50

Јебо ти он све женско у кући... А он није предлагач закона, то је неко други предложио...

Name

Ре за Идеално

14.07.2023 18:22

Још мало па ће се морати научити да поштују закон сви они који су навикли да могу некажњено клеветати! Пуна подршка министру!

Name

Министар Задес

15.07.2023 16:12

Мали, није превентива него задес! Засто ти слузи глава, за украс?

ОДГОВОРИТЕ