Zakon ima svrhu preventivnog djelovanja

"Moramo biti svjesni da svaki zakon, naročito Кrivični zakonik, prije svega ima svrhu preventivnog djelovanja i uticaja na potencijalne učinioce krivičnih djela da ne pristupe tome, te za lica koja su već učinila krivično djelo da ga ne ponove", ukazao je Bukejlović.

Republika Srpska 13.07.2023 | 09:31
Zakon ima svrhu preventivnog djelovanja

 - Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je Srni da je u prijedlogu izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika, koji će se naći na narednoj sjednici Narodne skupštine, izbrisano krivično djelo uvreda u odnosu na nacrt, a smanjene su i kazne za klevetu.

Bukejlović je pojasnio da uvreda ostaje u domenu prekršajnog prava, odnosno u formulaciji koja se već nalazi u postojećem zakonskom rješenju.

"Rađene su i korekcije novčanih kazni kod krivičnog djela kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Кazne su korigovane da bi se uklopile u zakonodavni sistem, ali i zbog sugestija koje su bile najčešće na javnim raspravama", naveo je Bukejlović.

On je rekao da će, nakon iznesenih prijedloga na javnim raspravama, i poslanici imati priliku da sugerišu i amandmanski djeluju na predložene izmjene.

Кada je riječ o novčanim kaznama, Bukejlović je istakao da su znatno smanjene u odnosu na Nacrt. "Za klevetu je predviđena kazna od 1.000 do maksimalnih 6.000 КM za najteži oblik, u slučaju da su nastupile teške posljedice po oštećenog", precizirao je Bukejlović.

Ministar je ponovio da predstavnici novinarske zajednice i građani ne treba da očekuju bilo kakvu vrstu progona, kako se to predstavlja u pojedinim medijima, jer to nije svrha zakona.

"Moramo biti svjesni da svaki zakon, naročito Кrivični zakonik, prije svega ima svrhu preventivnog djelovanja i uticaja na potencijalne učinioce krivičnih djela da ne pristupe tome, te za lica koja su već učinila krivično djelo da ga ne ponove", ukazao je Bukejlović.

On je istakao da neće doći do gušenja javne riječi u Republici Srpskoj, što je pojašnjeno i prije usvajanja zakona u formi nacrta, te napomenuo da je najbitnije da se sva od ovih krivičnih djela vode po prijedlogu oštećenog.

"Neće biti slučajeva gdje će tužioci po službenoj dužnosti pokretati postupak za učinioce ovih krivičnih djela", napomenuo je Bukejlović.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

Direkt

13.07.2023 09:51

Da, da spriječi ljude da kažu šta misle.

ODGOVORITE
Name

Borac

13.07.2023 12:06

Kako tebe nisu sprecili da primas osam plata?

Name

Gel Boj

13.07.2023 13:08

Objasni nam balavče, molimo te!

Name

Miloš

13.07.2023 15:34

Ovaj djecak i njegov sef su veoma opsni za ovaj narod, koji ovo ne zasluzuje.

Name

Re

13.07.2023 19:04

Ma nemoj reći vajni ministre. Donijećeš zakon, a onda zabraniti tužiocima da rade po tom zakonu. Nebulozno.

Name

Hare-Beja

13.07.2023 21:58

Ovaj "ministar" kao sijalica uvrnuta u grlo!

Name

Fuj

13.07.2023 10:05

Da povratim na sve ovo.

ODGOVORITE
Name

!

13.07.2023 11:09

Bruka i sramota! Kako možeš izgovoriti takve gluposti nije mi jasno?! A to što pravnička struka ćuti,tek to je za priču.

Name

Ko je sad ovaj.....

13.07.2023 10:10

Otkud ovaj iskoči za ministra. Ljudi moji, imaju li ovi ministri CV čime su zaslužili ministarska mjesta. Dodik je donio najveće zlo ovom narodu koje vodi uništenju ovog naroda, uvodi režim jednoumlja kakav se ne pamti na ovim prostorima, da dobre plate, privilegije, sve iz državne kase, ljudima koji će slijepo provoditi njegovu diktaturu. Prestrašno

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2023 11:02

Hoćeš preventivno da ućutkaš slobodnu reč i kritiku vlasti da mogu da rade šta hoće, da se drakonskim kažnjavanjem za istraživačko novinastvo na vašim sudodima šaljete novinare u zatvor. Da otmete sve resurse naroda i date stranom okupatoru pod koncesiju.

Name

Obrenov Mali

13.07.2023 11:17

Iskoči iz notesa bivšeg punca i sa njegove liste kadrova. Prvo se dobro udao, a onda je punac počeo "bildati" njegov CV da bi ljudima (koji nisu iz Doboja) prodao priču o uspješnom mladom čovjeku. Poslanik u gradskoj skupštini, predsjednik iste, predsjednik NO ŽRS, direktor Elektro Doboja....samo su neke od funkcija koje je "obavljao" bez da je ostavio vidljiv trag ali zato lijepo izgleda kada o tome čitaš na sajtu Vlade. I da, ne treba zaboraviti još jednu značajnu stavku iz njegovog CV. Čovjek se zarad političke karijere "odrekao vjere, zbog večere" i preko noći postao Hrvat! Sve ostalo je istorija...

Name

Mira Sobot

13.07.2023 10:12

Ovaj djecak treba jos puno da nauci o funkciji koju obavlja. Prazna prica bez argumenata, samo da pojasnim: Novi zakon treba da djeluje "preventivno".. Gospodin zauzima samo "pauschalno" ministarsko mjesto, tako reci samo proforma.

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2023 11:03

Ovog dječaka koji nikad ništa u životu nije radio i nema kometencije ni za šta, nema veze sa privredom i pravosuđem, ni dana nije radio u pravosuđu, treba vratiti u osnovnu školu.

Name

Mi

13.07.2023 21:46

Pravi uvlakac. Bez futrole, profesionalac!

Name

Bl

13.07.2023 10:13

Bljuzgo jedan ajd ti prvo objasni kako si došao na poziciju ministra.Volio bi to čuti i od tebe

ODGOVORITE
Name

Goja

13.07.2023 10:16

Ova balavac Bukejlovic ministar sa iskustvom u pravosudju bez i jednog dana. Zet Obrena Petrovica iz Doboja. Do skoro bio pripravnik. Sramota za pravnu struku.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

13.07.2023 10:17

Na kome buvljaku si ti diplomirao prava Kako ti tumači preventivno delovanje zakona Prije svega svaki član krivičnog zakona ima preventivno dejstvo Jesu li te učili da kazna treba da odgovara stepenu opasnosti koje nosi inkriminisana radnja Po tebi ako hoćeš da spriječi prelazak ulice van označenog pešačkog prelaza, treba za to delo propisati smrtnu kaznu Naravno onda niko neće preći ulicu van označenog prelaza Tako i ovom vašem zakonu neka zaćute oni koji drugačije misle, a naročiti mediji, i niko neće biti kažnjen

ODGOVORITE
Name

Tores

13.07.2023 10:29

A koju svrhu ima da prointer ima svaki tender i to je po zakonu botovi

ODGOVORITE
Name

Kika

13.07.2023 10:34

Kakav smrad...pa znamo to. Znači ne piši, ne oglašavaj se i ne govori. Ćuti i zlo očima gledaj. Sledeća faza je fizičko kažnjavanje. Sram da ga bude...

ODGOVORITE
Name

DrMr

13.07.2023 10:48

Naravno da mi od SNSD sekte i LAŽNOG predsjednika Republike očekujemo sve najgore, pa i progon na principima oprobanog VERBALNOG DELIKTA upakovanog u novo ruho.

ODGOVORITE
Name

Re

13.07.2023 10:59

Gora vlast nije postojala. Ovaj Bukejlović i njegov klan, Obren i Ljubavnica, Nina, itd.pozauzimali najplaćeniji funkcije u državi. Sad njima niko ne smije reći da je to istina. Da li bi iko normalan glasao za sve članove jednog klana? Zato CIK treba da snosi posljedice. Izbori su pokradeni. Najveći idioti nas vode!

Name

Qqq

13.07.2023 11:04

Izvuci nos iz Dodikovog šupka, śkolovan si kako te nije sramota, ostaće ljaga i na tvojoj djeci.

ODGOVORITE
Name

Muki

13.07.2023 11:05

Još malo fali da vam Dodik zabrani da prdite na javnom mjestu. Možete nekog uvrijediti, i da vas taj tuži za klevetu. Dodik vam je uveo strahom vladu, tako da nećete smjeti ništa reći protiv njega, a da vas ne osude za klevetu ili uvredu.

ODGOVORITE
Name

Bole

13.07.2023 11:22

Lupatas kao prazna serpa. Silom ste sve oteli i pokrali, sad nas ucutkajte, pa onda nas vodite u kazamate, u kojima su svi upravnici ,goli, lopovi, a onda nas, iz preventive, streljajte. Sud vam ne treba, prevntiva je u pitanju.

ODGOVORITE
Name

RUSH23

13.07.2023 11:25

Postaviti Ceranic-a na ovu funkciju, jer svejedno je uhljebima sta rade - bitno je da imaju platu! Tko se u vladi RS jos tretira kao predstavnik struke?

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

13.07.2023 11:27

Gosn. Bukejlović je izbjegao da kaže suštinu loše strane ovoga zakona, koji klevetu tretira kao krivićno djelo, a to je mogućnost proizvoljnoga tumaćenja,i nedorećenosti zakona, npr.ako o nekome kažete nešto što je istina i ćinjenica, a to se dotičnoj osobi nesvidi, i tuži vas za klevetu, sudija može to da prihvati, kao klevetu, i presudi u korist tužitelja, bez obzira na to što je sporna izjava istina koju možete dokazati!?? Ovo predstavlja mogućnost manipulacije, i zloupotrebe ovoga zakona, i direkno krši jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodno mišljenje, i javno iznošenje istog!

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

13.07.2023 11:34

OVAJ ORAVNIK U POKUSAJU IMA ZADARAK ID SVOG SEFA DA UVEDE DIKTATURU U REOUBLICI SROSKOJ.SAD JE DRUGA FAZA,POSKE ONE O NEPRIZNAVANJU SUDA BIH,I ONDA CE PO NALOGU VELIKOG VODJE BITI KRIVICNO GONJENI SVI KOJI UZNESU ISTINU U JAVNOST.JAKO PREVENTIVNO DJELOVANJE,HICETE LI MOZDA UDARATI VAKCINE NARODU OD KOJIH NECE SMJETI DA RAZMISLJAJU SVOJOM GLAVOM.POTURENO LICE KOJE POTPISUJE OVE ZAKONE.HICES LI KRIVICNO GONITI ONOG KO TI JE NAREDIO,OA SAMO ZA OVAJ MJESEC STA JE IZREKAO,TREBAO BI BITI PROCESUIRAN U SLEDECIH 10 GODINA.SRBI CE SE PROBUDITI KONACNO,NETREBA SJEVERNA KOREJA DJECI ONIH KOJI SU KRVARILI ZA REOUBLIKU SROSKU,DA IH GANJAJU DEZERTERI I NJIHOVI SINOVI.ZIVILA SLOBODA !

ODGOVORITE
Name

Xxl

13.07.2023 11:49

Ovaj i alkoholičar Karan iz MUPa će srediti situaciju

ODGOVORITE
Name

U redu

13.07.2023 12:08

A zasto se onda ne usvoji zakon o porijeklu imovine ili zakon kojim bi se kaznjavale pronevjere ili kako vi kazete preventivno da se ne ponavljaju pronevjere koje su postale uobicajne , svakodnevne ,za koje niko ne odgovara.Ovo je zaista licimjerno.Kažnjavat ce mo riječ a nećemo djelo pa to je strašno..Milionske pronevjere ostaju nekažnjene...

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

13.07.2023 15:37

Pa ti ništa ne razumiješ, oni uvode ovaj zakon upravo zbog takvih kao ti, koji se drznu da preispituju nečiju imovinu i njeno porijeklo ! Ako slučajno komšiji kažeš da je budala a on te tuži za klevetu, jedini način da se na sudu dokaže ko je u pravu , da konzilijum psihijatara nekoliko mjeseci prate "oštećenu osobu" , da utvrde da li je budala ili ne ! Ne može sudija znati da li je neko budala ili pametan, to ima da traje i da košta ! "Ludilo Bato" !

Name

disident

13.07.2023 12:28

Momak, knjigu u rukeee!!!

ODGOVORITE
Name

T39842288

13.07.2023 12:28

Koji zakon, nemamo mi zakona

ODGOVORITE
Name

Yooo

13.07.2023 12:42

Sta je tu sporno, moze neko kazati da vlast neradi nesto dobro, ali nemoze neko kazati da je ova vlast lopovska i pokradose pare ako za tu tvrdnju nema dokaz, to je kaznjivo u citavom svijetu i to je ispravno. Kako neko moze bez posledica javno izjaviti da je vlast lopovska i da krade narodne pare a u toj vlasti ima postenih ljudi, ti posteni ljudi su izlozeni kleveti i ruglu. To je za mene javasluk drzava, mora se uvesti neki red i kulrura da se zna sta se smije a sta ne smije. Necemo se valjda vratiti na istoriju divljeg zapada.

ODGOVORITE
Name

Re Yoo

13.07.2023 14:12

Ima li barem neko medju vama, sektaskim botovima, da je pismen? Toliko ste glupi i zatucani da oci zabole citajuci vase zvrljotine i nebuloze. Cim vidim da je komentar na nivou predskolskog uzrasta, znam da ga je crveni balegar pisao.

Name

Nenad

13.07.2023 14:20

Ako vlast nije lopovska zasto im onda smeta ako ih neko tako okarakterise.Neka vlast dokazuje da nije lopovska,zasto bi ovi dokazivali da je lopovska.Evo ja smatram da je lopovska,a dokaz je da se jedna dionica puta uradi za sa 150.000 ,a naplati se 250.000.A to se vidi na svakoj dionici puta u mom mjestu.Put je uradjen bez potrebne podloge suzit je i onda jos i skracen za 50 metara.

Name

Ne seri džo

13.07.2023 15:38

Zar samo ti vidiš da je vlast u redu?Što kaže ovaj pre mene;u školu bote.

Name

He He

13.07.2023 15:44

Dokaza ima koliko hoćeš, ali niko neće da ih uzima u razmatranje ! Kada kažeš vlast, to znači, vojska, policija, sudovi, tužilaštva... , tu su zaposleni kadrovi koje vlast postavi, pa neće valjda oni same sebe da optužuju, presuđuju, šalju na robiju, a tako im dobro ide, svima !

Name

Idealno

13.07.2023 17:35

E koji si ti idiot, bot... Pokušavaš biti pametan i pišeš nebuloze i onda sam napišeš kako u,, vlasti ima i poštenih ljudi"... Znači sam priznaješ da su lopovi, uz poneki izuzetak...

Name

BOB ROCK

13.07.2023 12:48

Jel preventivnii da kad neko kaže šator vašarski, a vlast da je to pokretna bolnica onda je onaj prvi kriv

ODGOVORITE
Name

Lija

13.07.2023 13:07

Zakon treba korigovati u smislu da samo javno izrečena laž koja šteti ugledu pojedinca ili njegove porodice bude kaznjiva. Kazna treba da bude novčana a nikako zatvorska. Javno iznošenje istine o svemu pa i o kriminalnim aktivnostima pojedinaca treba stimulisati i maksimalno pravno zaštititi.

ODGOVORITE
Name

Jojjjj

13.07.2023 13:17

Koje li je struke ministar ovako pametan

ODGOVORITE
Name

Goran

13.07.2023 13:53

Zašto svi kompleksaši nose skupe satove koji moraju da se vide na fotografijama?

ODGOVORITE
Name

Siks

13.07.2023 14:17

Ima li i jedan pozitivan komentar na ovog ljigavca

ODGOVORITE
Name

Crno na bijelo

13.07.2023 14:28

Neka dokažu kako su stekli bogatstvo. Inače, Burle i pojedini će zauvijek biti lopovi. Čista matematika dokazuje da je nemoguće zaraditi milijarde u BiH kao političar.

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

13.07.2023 15:33

Ja sam mislio nema goreg od stelt ministra Kasipa, ali prevario sam se. Ovaj je us... i voz i stanicu!

ODGOVORITE
Name

Tango

13.07.2023 15:34

Kad vi poltroni velikog gazde sjašete sa ovog naroda i ostanete bez vlasti, a to jednom mora biti, jer kako je jedne prilike rekao TITO ništa nije toliko sveto da nije zamjenljivo pa ni ja. Moraće ze se suočiti sa narodnom pravdom, a ona će biti nemilosrdna.

ODGOVORITE
Name

+

13.07.2023 16:39

Mlad si. Poznato mi je već. Nisi vrijedan, ni čitanja, ni komentara.

ODGOVORITE
Name

Ops

13.07.2023 19:00

Zalizao kosu,obukao odjelce ,on kao nešto pametuje . Njemu ,sektašu ,palo na pamet ,,preventivno " da djeluje na opustošenu zemlju koju su pokrali kriminalci ,koji se hoċe zaštititi od riječi istine i zatvora koji je njima i u snu i na javi .

ODGOVORITE
Name

300

13.07.2023 23:19

Preventivno ? JESI TO SAM SMISLIO ILI TI NEKO REKO BAGRO DOBOJSKA

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2023 07:34

Bravo ministre, čim vas ovako pojedini pljuju znajte da ste sve u pravu i da je najbolje to što predlažete zakon!

ODGOVORITE
Name

Idealno

14.07.2023 12:50

Jebo ti on sve žensko u kući... A on nije predlagač zakona, to je neko drugi predložio...

Name

Re za Idealno

14.07.2023 18:22

Još malo pa će se morati naučiti da poštuju zakon svi oni koji su navikli da mogu nekažnjeno klevetati! Puna podrška ministru!

Name

Ministar Zades

15.07.2023 16:12

Mali, nije preventiva nego zades! Zasto ti sluzi glava, za ukras?

ODGOVORITE