Нема правде за убијене Србе на Петровдан у Залазју

Данас је обиљежена  31. година од страдања 69 српских цивила и војника у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони. Годишњица је обиљежена код споменика и костурнице у селу Залазје. За ове злочине нико није одговарао.

Република Српска 12.07.2023 | 16:28
Нема правде за убијене Србе на Петровдан у Залазју

Године пролазе, а бол и туга остају исти за чланове породица српских цивила и војника  настрадалих на Петровдан '92. У нападу припадника тзв Армије БиХ на српска села око Сребренице и Братунца убијено је 69. особа.

Бобан Благојевићу већ 31. годину трага за посмртним остацима свог оца. На овај дан осим оца изгубио је и рођаке.
Огорчен је што оцу на гроб не може отићи, али и  на правосуђе, јер нико није одговарао за злочине почињене над Србима у овом крају.

Ко ће одговарати? На жалост нико. Нико. Пет првих рођака, све браћа од тетки. Отац, стричеви, ујаци, ђедови. Нема нико да ми није род, 36 људи страдало. Сви до једног ми род, прича Бобан.

И Радо Цвјетиновић на Петровдан је изгуби најрођеније.

Сестра ми погинула која није војно лице, није пушку имала. Два брата од жене, зет, другови многи.

Морамо питати оне који су одговорни што нико није процесуиран. Како се пришло овоме, са којом озбиљношћу, никаквом. За њих је ово као да су овде овце побијене, огорчен је Радо.

Тог трагичног Петровдана прије 31. годину осим 69 погинулих, заробиљене су 22  особе. За посмртним остацима 10 особа још се трага. Остали су пронађени случајно 10. Јуна 2011. године у масовној гробници на Залазју.

Посмртни остаци страдалих су идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године.

Данас су, осим породица, цвијеће положили и запалили свјеће и представници организација и удружења проистеклих из протеклог рата.

Бранимир Којић, предсједник  скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске казао је да је и ове године порука иста - злочин без казне.   

Сваке године, ево већ 31. годишњицу никад нико није одговарао за ове жртве. Знамо да је за Подриње осуђено четири лица на 29. година затвора што је више него минимално јер 3267 жртава Подриња, а 29 година робије јасно говори да Суд и Тужилаштво не желе да раде ништа када је у питању процесирање страдања Срба, поручио је Којић.

Два споменика на Залазју посвећени страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, и жртвама овог села које су убиле усташе трећи дан Тројчиндана 1943. године њеми су свједок страдања српског становништва у овом крају казао је Младен Грујичића, начелник општине Сребреница.

Јер они који су дошли у Залазје да убију нејач, дјецу па чак и Српску стоку жељели су да затру све што је српско.
На жалост за те злочине нико није одговарао и ми се више и не надамо у овоземаљску правду јер они који дијеле правду њих не интересују српске жртве, поручио је Грујичић.

Према свејдочењима, највише злочина 92. И 93. године почињено је на највеће српске празнике. У јесен и зиму ове двије године, према подацима српских удружења, убијено је 1.500 људи, док је укупно на овом подручју током рата погинуло око 3.500 Срба.  

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дамир

12.07.2023 16:53

Цекај те прилику па нам се опет осветите на овим Просторима тоје васа Српска Реторика убити толико Цивила у рату касо сто сте ви немозе се вагати са они сто ви зелите да представите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

12.07.2023 17:54

Са колико мало мозга живиш ти па то је чудо једно. Све сте то први радили по се онда десила Сребреница . Наравно ,за разлику од тебе ,мени је жао и ваших жртава .

Name

Ре Дамире

12.07.2023 17:44

Ко је започео још у ИИ Свијетском рату. Није за вагати број. Свака жртва, туга голема. Али, ко је први започео.

ОДГОВОРИТЕ