Сви грађани ће трпити посљедице лошег кривичног закона

Транспаренси интернешнел БиХ упозорава да ће поновна криминализација клевете у Републици Српској имати несагледиве посљедице по све грађане, који би могли бити кривично гоњени због јавно изговорене јавне ријечи.

Република Српска 12.07.2023 | 15:22
Сви грађани ће трпити посљедице лошег кривичног закона

"Уколико Народна скупштина РС усвоји Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног законика РС који ће се у уторак наћи пред посланицима, створиће се могућност за покретање кривичних поступака како против новинара, активиста и опозиционих политичара који јавно иступају, тако и против свих грађана који износе своје ставове на друштвеним мрежама и другим јавним мјестима" наводи се у саопштењу ТИ БиХ.

Без обзира на чињеницу да су власти одустале од драконских новчаних казни које је предвиђао нацрт овог закона, ТИ БиХ упозорава да ће са оваквим нивоом утицаја политике на правосуђе, постојати бројне могућности притисака на појединце који су само изнијели другачије мишљење.

"Сви грађани против којих се буду водили кривични поступци због изнесене јавне ријечи могу се суочити са полицијским претресима, одузимањем личних докумената, ограничавањем слободе кретања, а неће моћи конкурисати на било каквом јавном конкурсу све до окончања кривичног поступка. Такође треба истаћи да ће усвајање оваквих измјена Закона створити бројне препреке за рад медијских кућа у цијелој БиХ, што ће довести до цензуре и аутоцензуре медија те до даљег угрожавања рада новинара", саопштено је.

У ТИ БИХ кажу да су то само неке од посљедица које носи криминализација клевете због чега се и у мишљењу ОСЦЕ које је достављено народним посланицима у материјалима, власти позивају да се уздрже од санкционисања јавне ријечи кроз систем кривичног правосуђа, укључујући санкционисање путем криминализације клевете. 

Упркос бројним упозорењима новинара, организација цивилног друштва и међународне заједнице, укључујући и реакције извјестилаца Уједињених нација, Европске унију, Савјета Европе и бројних других, власт не одустаје од стварања законске претпоставке за отворену репресију над грађанима који износе другачије мишљење.

"Игнорисање свих ових упозорења показује да је фингирање јавне расправе у протеклом периоду искључиво било у функцији стварања привида учешћа јавности у доношењу одлука и да се све одлуке доносе изван институција и демократских процедура", поручују из ТИ БиХ.

(БН)   Фото: БН/Архив

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јфкф

12.07.2023 15:33

Ако укинете лијево сметало РС, ниста од тога се неце догодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

12.07.2023 15:41

То значи ако кажете истину а додигу се не свиди он ће извршити институционално насиље над вама преко судова, којим вас као што је мене може одвест на психијатрију, затвор или новчано казни, а не заборавимо његову тајну цивилну војску којом може задесно деловат, аминуј јефреме стаду за шишање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РСТ

12.07.2023 18:10

А СТАЦЕ ДА БУДЕ АКО ПОЦНЕ РАТ ..

Name

Тито

12.07.2023 18:25

То значи да ако си поштен и нормалан, а опозиција то није, неће ти се ништа десити и овај закон те се апсолутно не тиче. Тотално је небитан.

Name

Ненад-Нострадамус

12.07.2023 15:59

Само се питам цему и коме слузи тај ТИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.07.2023 16:09

Није тачно.Секта и њене присталице ће опет бити у повлаштеном положају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

12.07.2023 16:56

Немају цега да се боје постени људи усвајањем Кривицног закона Републике Српске.Све се зна коме он смета.

Name

Д2

12.07.2023 16:44

Ма могу донијети какав хоце закон. Нити це они бити бољи због тога нити це прикрити своје нецасне радње. Само це јос висе народ обрацати пазњу ста раде. Гласацу против њих јос 50 пута. Цутим и заокрузујем против њих. Излазим на изборе да не украду мој листиц. Тако би требали сви. Па неце имати ста украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

12.07.2023 16:49

Сто би трпели сви градјани,прицај истину и не бој се,доста подметања,ширења лазних вијести,лазних профила итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

12.07.2023 18:00

Транспаренси...зовите Ангелину Ајрхорст своју другарицу, да заустави свог доброг другара Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ебе

12.07.2023 19:37

А ми да цутимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

12.07.2023 19:48

Грађани трпе посљедице већ 32 године, а ови што су садашња већина у градовима заслужују ово, да виде како је нама с њима већ деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

13.07.2023 18:31

Који градјани? Све сами робови једног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ