Svi građani će trpiti posljedice lošeg krivičnog zakona

Transparensi internešnel BiH upozorava da će ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj imati nesagledive posljedice po sve građane, koji bi mogli biti krivično gonjeni zbog javno izgovorene javne riječi.

Republika Srpska 12.07.2023 | 15:22
Svi građani će trpiti posljedice lošeg krivičnog zakona

"Ukoliko Narodna skupština RS usvoji Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji će se u utorak naći pred poslanicima, stvoriće se mogućnost za pokretanje krivičnih postupaka kako protiv novinara, aktivista i opozicionih političara koji javno istupaju, tako i protiv svih građana koji iznose svoje stavove na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima" navodi se u saopštenju TI BiH.

Bez obzira na činjenicu da su vlasti odustale od drakonskih novčanih kazni koje je predviđao nacrt ovog zakona, TI BiH upozorava da će sa ovakvim nivoom uticaja politike na pravosuđe, postojati brojne mogućnosti pritisaka na pojedince koji su samo iznijeli drugačije mišljenje.

"Svi građani protiv kojih se budu vodili krivični postupci zbog iznesene javne riječi mogu se suočiti sa policijskim pretresima, oduzimanjem ličnih dokumenata, ograničavanjem slobode kretanja, a neće moći konkurisati na bilo kakvom javnom konkursu sve do okončanja krivičnog postupka. Takođe treba istaći da će usvajanje ovakvih izmjena Zakona stvoriti brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, što će dovesti do cenzure i autocenzure medija te do daljeg ugrožavanja rada novinara", saopšteno je.

U TI BIH kažu da su to samo neke od posljedica koje nosi kriminalizacija klevete zbog čega se i u mišljenju OSCE koje je dostavljeno narodnim poslanicima u materijalima, vlasti pozivaju da se uzdrže od sankcionisanja javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa, uključujući sankcionisanje putem kriminalizacije klevete. 

Uprkos brojnim upozorenjima novinara, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice, uključujući i reakcije izvjestilaca Ujedinjenih nacija, Evropske uniju, Savjeta Evrope i brojnih drugih, vlast ne odustaje od stvaranja zakonske pretpostavke za otvorenu represiju nad građanima koji iznose drugačije mišljenje.

"Ignorisanje svih ovih upozorenja pokazuje da je fingiranje javne rasprave u proteklom periodu isključivo bilo u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka i da se sve odluke donose izvan institucija i demokratskih procedura", poručuju iz TI BiH.

(BN)   Foto: BN/Arhiv

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Jfkf

12.07.2023 15:33

Ako ukinete lijevo smetalo RS, nista od toga se nece dogoditi.

ODGOVORITE
Name

z

12.07.2023 15:41

To znači ako kažete istinu a dodigu se ne svidi on će izvršiti institucionalno nasilje nad vama preko sudova, kojim vas kao što je mene može odvest na psihijatriju, zatvor ili novčano kazni, a ne zaboravimo njegovu tajnu civilnu vojsku kojom može zadesno delovat, aminuj jefreme stadu za šišanje

ODGOVORITE
Name

VRS RST

12.07.2023 18:10

A STACE DA BUDE AKO POCNE RAT ..

Name

Tito

12.07.2023 18:25

To znači da ako si pošten i normalan, a opozicija to nije, neće ti se ništa desiti i ovaj zakon te se apsolutno ne tiče. Totalno je nebitan.

Name

Nenad-Nostradamus

12.07.2023 15:59

Samo se pitam cemu i kome sluzi taj TI?

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.07.2023 16:09

Nije tačno.Sekta i njene pristalice će opet biti u povlaštenom položaju.

ODGOVORITE
Name

Novo

12.07.2023 16:56

Nemaju cega da se boje posteni ljudi usvajanjem Krivicnog zakona Republike Srpske.Sve se zna kome on smeta.

Name

D2

12.07.2023 16:44

Ma mogu donijeti kakav hoce zakon. Niti ce oni biti bolji zbog toga niti ce prikriti svoje necasne radnje. Samo ce jos vise narod obracati paznju sta rade. Glasacu protiv njih jos 50 puta. Cutim i zaokruzujem protiv njih. Izlazim na izbore da ne ukradu moj listic. Tako bi trebali svi. Pa nece imati sta ukrasti.

ODGOVORITE
Name

RS

12.07.2023 16:49

Sto bi trpeli svi gradjani,pricaj istinu i ne boj se,dosta podmetanja,širenja laznih vijesti,laznih profila itd.....

ODGOVORITE
Name

Срби

12.07.2023 18:00

Транспаренси...зовите Ангелину Ајрхорст своју другарицу, да заустави свог доброг другара Додика.

ODGOVORITE
Name

Mile ebe

12.07.2023 19:37

A mi da cutimo

ODGOVORITE
Name

mrga

12.07.2023 19:48

Građani trpe posljedice već 32 godine, a ovi što su sadašnja većina u gradovima zaslužuju ovo, da vide kako je nama s njima već decenijama.

ODGOVORITE
Name

Rs

13.07.2023 18:31

Koji gradjani? Sve sami robovi jednog covjeka.

ODGOVORITE