Републичке власти морају да помогну угроженим људима

“Предстоје нам мјесеци тешке борбе за афричком кугом свиња. Обавеза републичких власти је да помогну нашим пољопривредницима који трпе огромне штете, а не да дају обећања или да одговорност за своје нечињење пребацују на неког другог. Опште добро мора да буде испред сваке политике”, поручио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић гостујући у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 12.07.2023 | 11:55
Републичке власти морају да помогну угроженим људима

До данас су на подручју Семберије еутанизиране 3823 свиње заражене афричком кугом на 66 домаћинстава, док је присуство болести потврђено у 86 пољопривредних газдинстава. Материјална штета процијењена је на око 1,5 милиона КМ.

“Зато морамо да смиримо тензије и страх, а не да их производимо и да помогнемо нашим пољопривредницима”, рекао је Петеровић.

“Први начин је исплата накнада односно обештењећа. Сваком домаћину ће, бар у тренутку еутаназије свиња, бити лакше. Због штета коју су претрпили, домаћини имају стресне реакције попут запомагања или одлазе са имања јер не могу да гледају еутаназију свиња”, објашњава Петровић.

Додаје да се, поред велике економске штете, губе потенцијали свиња које имају одличну генетику, а коју су домаћини унапређивали годинама.

“Умјесто политичких игара које и великих обећања које смо чули на састанку са министром пољопривреде Републике Српске о висину те накнаде пољопривредницима, потребно је да прво добијемо тачан датум почетка њене исплате”, категоричан је градоначелник.

Тврди да новца има али да је он тренутно блокиран на рачуну Афрарног фонда због хапшења директора Златана Лазаревића којем је забрањено да обавља ту дужност.

“Јуче сам на састанку министру Минићу и свим надлежним рекао да не дозволе да 2 милиона КМ чека него да замјене директора. Тако би исплата могла да почне одмах”, рекао је Петровић.

Градоначелник Петровић говорио је и о другој мјери помоћи угроженим семберским домаћинима, која уједно доприноси сузбијању заразе.

“Дајте да идемо у интервентни уткуп свиња свих узраста јер је смањење њиховог броја једна од мјера сузбијања заразе која је и у региону давала резултате”, истиче градоначелник Бијељине.

Петровић је нагласио да је Бијељина од републичких власти умјесто материјално-техничке помоћи, помоћи у људству, које је тренутно на измаку снага и помоћи у механизацији зарад општег интереса, добила контролни и инспекцијски надзор.

“За то вријеме су надлежни у цивилној одјећи умјесто у пуној заштитној опреми долазили у заражено подручје на састанак са пољопривредницима, а затим у град, без промјене одјеће”, подсјећа Петровић.

Градоначелник Бијељине је рекао да ће Градски кризни штаб остати упоран у борби против свињске афричке куге која ће се наставити и у наредним мјесецима.

“Вјерујем да ће наш рад на терену и додатни притисак на институције да раде свој посао, заједно са мјерама за помоћ пољопривредницима, дати резултете, поручио је Петровић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Помагац

12.07.2023 13:59

Ево помогли су доиковом сину И кцерци кус висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

12.07.2023 15:03

А опстинске власти у Бијељини требају помоци људима како би имали право користити латиницно писмо у слузбеним документима као нпр. у радној књизици. Оно, да се нико од опстинских слузбеника не спрда са тобом и саље те од салтера до салтера кад попунис радну књизицу на латиници, која је једно од два равноправна писма у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.07.2023 15:52

А ти се спреми да одговориш народу Семберије зашто ниси прогласио стање елементарне непогоде још прије 7 дана да се избјегну ове посљедице, а посебно се спреми да им то кажеш у јесен кад килограм живе ваге свиња буде 10 марака а за Божић килограм печенице буде 20 марака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Милан

12.07.2023 17:02

Увезће ти Милане Вишковић,ове са кугом,за багателу,неће они дозволити да будете гладни

Name

за Ре Милан

12.07.2023 23:00

Самк ти подржавај болесника којј је ово могао да уради својим комшијама и својој Семберији! Има времена кад ћеш га пљувати!

Name

Милан

12.07.2023 16:39

Овај човјек свјесно уништава Семберију и прави народ сиромашнијим јер није намјерно хтио да прије 7 дана прогласи непогоду и спријечи помор свиња! Ово је незапамћен случај да је неко болестан до тих граница!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

12.07.2023 17:40

А што ваш секташки министар није прогласио ванредно стање, па боравио је у Бијељини, нажалост није га интересовала ситуација на терену него јеловник у ресторану! Срам вас било секто,па ви сте и увезли кугу а не Петровић!

Name

Ре Милан

14.07.2023 19:56

Која си ти невидјена будалетина.

Name

Петровићу,

12.07.2023 16:48

Дебело си заказао задњих мјесеци. Или не знаш или се не сналазиш у кризним ситуација а. Зашто си ти једини и не комуницира са предсједником владе, а знаш тражити паре, е мало сутра, ти одговарај тим јадним људима јер твој инат и не знање су довели у питање комплет производњу свиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петровићу

12.07.2023 17:49

А ко теби испра мозак! Петровић има своју ријеч и држи своју ријеч! Срамота је да он МОРА да тражи новац да се намири штета, то су требали из владе већ одавно да измире. Кад знају да од народа узимају порезе, пдв, и остале намете, иста тако требају да дају народу кад им помоћ треба. АКО ТИ НИЈЕ ПОЗНАТО, ДРЖАВА КАО И ГРАЂАНИ ИМАЈУ ОБАВЕЗЕ АЛИ ИСТО ТАКО И ПРАВО! А ова секташка држава је СЕБИ дала за право да СВЕ узме а НИШТА да не да!

Name

За Ре Петровићу,

12.07.2023 22:41

Мени нико, али ви покушавате народу, начелник је искључиви кривац због не доношења мјера на вријеме. У другим општинама због обилних киша засједаја кризни штаб, излази на терен, доноси потребне мјере, а тај ваш шунто сад тражи од владе, иди 9јешке у Бања Луку и тражи. Сам си застој.