Republičke vlasti moraju da pomognu ugroženim ljudima

“Predstoje nam mjeseci teške borbe za afričkom kugom svinja. Obaveza republičkih vlasti je da pomognu našim poljoprivrednicima koji trpe ogromne štete, a ne da daju obećanja ili da odgovornost za svoje nečinjenje prebacuju na nekog drugog. Opšte dobro mora da bude ispred svake politike”, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u Jutarnjem programu BN televizije.

Republika Srpska 12.07.2023 | 11:55
Republičke vlasti moraju da pomognu ugroženim ljudima

Do danas su na području Semberije eutanizirane 3823 svinje zaražene afričkom kugom na 66 domaćinstava, dok je prisustvo bolesti potvrđeno u 86 poljoprivrednih gazdinstava. Materijalna šteta procijenjena je na oko 1,5 miliona KM.

“Zato moramo da smirimo tenzije i strah, a ne da ih proizvodimo i da pomognemo našim poljoprivrednicima”, rekao je Peterović.

“Prvi način je isplata naknada odnosno obeštenjeća. Svakom domaćinu će, bar u trenutku eutanazije svinja, biti lakše. Zbog šteta koju su pretrpili, domaćini imaju stresne reakcije poput zapomaganja ili odlaze sa imanja jer ne mogu da gledaju eutanaziju svinja”, objašnjava Petrović.

Dodaje da se, pored velike ekonomske štete, gube potencijali svinja koje imaju odličnu genetiku, a koju su domaćini unapređivali godinama.

“Umjesto političkih igara koje i velikih obećanja koje smo čuli na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske o visinu te naknade poljoprivrednicima, potrebno je da prvo dobijemo tačan datum početka njene isplate”, kategoričan je gradonačelnik.

Tvrdi da novca ima ali da je on trenutno blokiran na računu Afrarnog fonda zbog hapšenja direktora Zlatana Lazarevića kojem je zabranjeno da obavlja tu dužnost.

“Juče sam na sastanku ministru Miniću i svim nadležnim rekao da ne dozvole da 2 miliona KM čeka nego da zamjene direktora. Tako bi isplata mogla da počne odmah”, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Petrović govorio je i o drugoj mjeri pomoći ugroženim semberskim domaćinima, koja ujedno doprinosi suzbijanju zaraze.

“Dajte da idemo u interventni utkup svinja svih uzrasta jer je smanjenje njihovog broja jedna od mjera suzbijanja zaraze koja je i u regionu davala rezultate”, ističe gradonačelnik Bijeljine.

Petrović je naglasio da je Bijeljina od republičkih vlasti umjesto materijalno-tehničke pomoći, pomoći u ljudstvu, koje je trenutno na izmaku snaga i pomoći u mehanizaciji zarad opšteg interesa, dobila kontrolni i inspekcijski nadzor.

“Za to vrijeme su nadležni u civilnoj odjeći umjesto u punoj zaštitnoj opremi dolazili u zaraženo područje na sastanak sa poljoprivrednicima, a zatim u grad, bez promjene odjeće”, podsjeća Petrović.

Gradonačelnik Bijeljine je rekao da će Gradski krizni štab ostati uporan u borbi protiv svinjske afričke kuge koja će se nastaviti i u narednim mjesecima.

“Vjerujem da će naš rad na terenu i dodatni pritisak na institucije da rade svoj posao, zajedno sa mjerama za pomoć poljoprivrednicima, dati rezultete, poručio je Petrović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pomagac

12.07.2023 13:59

Evo pomogli su doikovom sinu I kcerci kus vise

ODGOVORITE
Name

Azem

12.07.2023 15:03

A opstinske vlasti u Bijeljini trebaju pomoci ljudima kako bi imali pravo koristiti latinicno pismo u sluzbenim dokumentima kao npr. u radnoj knjizici. Ono, da se niko od opstinskih sluzbenika ne sprda sa tobom i salje te od saltera do saltera kad popunis radnu knjizicu na latinici, koja je jedno od dva ravnopravna pisma u BiH.

ODGOVORITE
Name

Milan

12.07.2023 15:52

A ti se spremi da odgovoriš narodu Semberije zašto nisi proglasio stanje elementarne nepogode još prije 7 dana da se izbjegnu ove posljedice, a posebno se spremi da im to kažeš u jesen kad kilogram žive vage svinja bude 10 maraka a za Božić kilogram pečenice bude 20 maraka!

ODGOVORITE
Name

RE Milan

12.07.2023 17:02

Uvezće ti Milane Višković,ove sa kugom,za bagatelu,neće oni dozvoliti da budete gladni

Name

za Re Milan

12.07.2023 23:00

Samk ti podržavaj bolesnika kojj je ovo mogao da uradi svojim komšijama i svojoj Semberiji! Ima vremena kad ćeš ga pljuvati!

Name

Milan

12.07.2023 16:39

Ovaj čovjek svjesno uništava Semberiju i pravi narod siromašnijim jer nije namjerno htio da prije 7 dana proglasi nepogodu i spriječi pomor svinja! Ovo je nezapamćen slučaj da je neko bolestan do tih granica!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

12.07.2023 17:40

A što vaš sektaški ministar nije proglasio vanredno stanje, pa boravio je u Bijeljini, nažalost nije ga interesovala situacija na terenu nego jelovnik u restoranu! Sram vas bilo sekto,pa vi ste i uvezli kugu a ne Petrović!

Name

Re Milan

14.07.2023 19:56

Koja si ti nevidjena budaletina.

Name

Petroviću,

12.07.2023 16:48

Debelo si zakazao zadnjih mjeseci. Ili ne znaš ili se ne snalaziš u kriznim situacija a. Zašto si ti jedini i ne komunicira sa predsjednikom vlade, a znaš tražiti pare, e malo sutra, ti odgovaraj tim jadnim ljudima jer tvoj inat i ne znanje su doveli u pitanje komplet proizvodnju svinja.

ODGOVORITE
Name

Re Petroviću

12.07.2023 17:49

A ko tebi ispra mozak! Petrović ima svoju riječ i drži svoju riječ! Sramota je da on MORA da traži novac da se namiri šteta, to su trebali iz vlade već odavno da izmire. Kad znaju da od naroda uzimaju poreze, pdv, i ostale namete, ista tako trebaju da daju narodu kad im pomoć treba. AKO TI NIJE POZNATO, DRŽAVA KAO I GRAĐANI IMAJU OBAVEZE ALI ISTO TAKO I PRAVO! A ova sektaška država je SEBI dala za pravo da SVE uzme a NIŠTA da ne da!

Name

Za Re Petroviću,

12.07.2023 22:41

Meni niko, ali vi pokušavate narodu, načelnik je isključivi krivac zbog ne donošenja mjera na vrijeme. U drugim opštinama zbog obilnih kiša zasjedaja krizni štab, izlazi na teren, donosi potrebne mjere, a taj vaš šunto sad traži od vlade, idi 9ješke u Banja Luku i traži. Sam si zastoj.