Приштина прихватила ове тачке за смиривање кризе

- Приштина је прихватила да полиција заједно са Еулексом и Кфором процијени безбједносну ситуацију на сјеверу Косова и Метохије и размотри могућност даљег смањења присуства својим припадника у и око општинских зграда, саопштено је данас из привремених приштинских институција.

Србија 12.07.2023 | 10:12
Приштина прихватила ове тачке за смиривање кризе

Како се наводи у саопштењу, на састанку изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са шефом приштинске делегације Бесником Бисљимијем у Братислави прије два дана постигнут је договор о првим корацима на смањењу тензија на сјеверу покрајине.

Договор је смањење за 25 одсто присуства припадника полиције у и око зграда општина у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, као и одржавање ванредних локалних избора у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије послије љетне паузе.

Из кабинета привремерног премијера Аљбина Куртија су навели да Приштина изражава посвећеност да обезбиједи неопходну правну основу за организовање и одржавање избора.

На састнаку је договорено и да ће ЕУ позвати два главна преговарача у Брисел ради финализације плана редослиједа споразума ка нормализацији, након чега, како се истиче, почети примјена свих одредби постигнутих споразума.

Преузете обавезе требало би да буду завршене у року од двије седмице, наводи се у саопштењу.

Лајчак је послије договора рекао да је водио интензивне разговоре са Бислимијем у вези са деескалацијом ситуације на сјеверу Косова и Метохије и да су договорили прве кораке ка том циљу.

Бислими је тада рекао да се "Србија више не може крити иза тензија на сјеверу Косова и Метохије" и да је дошао тренутак да се постигнути споразуми спроведу на правичан, безуслован и избалансиран начин.

(Срна) Фото: Репортери

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Огромно

12.07.2023 11:01

И непроцјенљиво искуство смо стекли тако да србима ријеци сто долазе од креатора свих ситуација како на овим простотима тако и у свијету ниста не знаце и не само србима.... КиМ је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.07.2023 11:49

Срби неце на изборе дзаба сте крецили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2023 14:40

Само напред, сага це се наставити

Name

Ре Миле

12.07.2023 16:21

Крецили некречили исто се пише. Ако не изађу на изборе постаће главни кривци за ескалацију. Изаћи ће Срби на изборе, али ће након извјесног времена опет напустити институције Косова. И онда хајде Јово наново. Већ виђен сценарио од стране 4% Срба диригованих из Београда са Вучићем као диригентом.