Силеџијски однос према грађанима и медијима у РС

Под плаштом друштвене оправданости криминализације клевете, каже Митровић, крије се силеџијски однос према правима и слободама грађана и медија.

Република Српска 11.07.2023 | 14:35
Силеџијски однос према грађанима и медијима у РС

– Приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног законика РС није ништа бољи од нацрта, а предлагач је свјесно ишао са драконским казнама за које је унапријед знао да их неће моћи реализовати, само да би на крају издејствовао могућности кривичног прогона.

Секретар Синдиката управе РС Милорад Митровић сматра да се овдје више не ради у питању оправданости и основаности криминализације клевете, кажњавања или некажњавања због учињеног дјела, него односа према друштвеним вриједностима.

„Свједоци смо да, када извјесни носиоци политичке моћи прокламују неку идеју, она се мора беспоговорно извршавати без обзира на аргументованост и разумност супротних ставова. Управо овакав утицај политичке воље на креирање правног оквира показује да смо некритичко друштво у коме све пролази и у коме је све могуће“, сматра Митровић.

Под плаштом друштвене оправданости криминализације клевете, каже Митровић, крије се силеџијски однос према правима и слободама грађана и медија.

„На јавним расправама смо аргументовано образложили зашто је криминализација клевете корак уназад у остваривању права на слободу изражавања те смо указали на мањкавости овог законског рјешења. Иако је у приједлогу закона изостављено кривично дјело увреде, остало је кривично дјело изношење личних и породичних прилика које могу шкодити нечијој части или угледу. Према таквом рјешењу посљедица не мора ни настати, не мора доћи до повреде нечије части или угледа, али се неко може за то кривично гонити без обзира на истинитост тих чињеница“, каже Митровић за портал ЦАПИТАЛ.

Дефиниција кривичног дјела клевете у приједлогу је идентична оној из нацрта, каже, што значи да овај приједлог није ништа квалитетнији од нацрта и да обрађивач није уважио примједбе, приједлоге ни сугестије са јавних расправа, нити је додатно образложио такав став.

„Из начина доношења нацрта закона и спровођења јавних расправа видимо да је ово нека врста преговора са грађанима и представницима медија. Акценат криминализације клевете никада није ни био на висини казне него на могућности кривичног прогона“, сматра Митровић.

Каже да је сваком грађанину који разумије суштину људских права и слобода јасно је да је основни циљ овог закона сузбијање критичке мисли и покушај прогона неистомишљеника, па макар и са блажим санкцијама.

„Закон може да буде оруђе којим се граде и уређују одређени друштвени односи или оружје којим се врши прогон и репресија, а добро нам је познато да права друштвена опасност никада није у оруђу или оружју него у ономе коме смо провјерили да њиме управља“, каже Митровић за Цапитал.

Приједлог закона наћи ће се на сједници Народне скупштине, која је заказана за 18. јули.

Новинарска заједница, представници цивилног друштва, међународне организације, као и институције ЕУ мјесецима апелују и упозоравају власти да не улазе у опасну авантуру криминализације клевете, коју је још у октобру прошле године најавио предсједник РС Милорад Додик, по чијем налогу се све даље и дешавало.

(БН) Фото: Архива/Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

11.07.2023 15:06

А Миле иде Лајковачком пругом. Неће ли дати бог да га ђаво комплетног однесе и да се овај народ спаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика Ж

11.07.2023 23:41

Набијем те Миле на колац.

Name

Ре

11.07.2023 15:10

Нема горе власти у свијету за народ РС, да тако воле паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

11.07.2023 15:21

Постовани градјани Републике Српске, замолио бих вас да мало висе волите моју дјецу, моју унуцад и цијелу моју родбину. Имамо довљно новца али ми би били најсретнији кад би се ви висе дивили насем богатсву и раскоси. Вас предсједник Милорад Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН БиХ

11.07.2023 15:33

И то је врло благ закон како бих га ја правио када бих био у могућности....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

11.07.2023 15:34

Уживам , једва чекам када ће закон ступити на снагу...поздрав..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

11.07.2023 15:52

Бурле, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

11.07.2023 16:01

Да врате робовско друство, узалуд борба за слободу и радницка права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

11.07.2023 16:01

А СТАЦЕ СВИ ОВИ АКО ДОДЈЕ ДО БИЛО КАКВЕ ГУЗВЕ КАОЦЕМО ЈЕДНИ ДРУГЕ ГЛЕДАТИ У ОЦИ А ДРЗИМО ПУСКЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

11.07.2023 17:36

Живите републику, ваљаће то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.07.2023 00:14

Само три прста горе и не мозе нам нико ништа

Name

Ре

12.07.2023 16:50

Силеџијски однос је кад се тражи поштовање закона да нико не треба некажњено да клевеће друге!?!? Да ли је могуће да се ствари тако постављају и да смо толико забраздили са тако наопаким постављањем ствари!

ОДГОВОРИТЕ