Siledžijski odnos prema građanima i medijima u RS

Pod plaštom društvene opravdanosti kriminalizacije klevete, kaže Mitrović, krije se siledžijski odnos prema pravima i slobodama građana i medija.

Republika Srpska 11.07.2023 | 14:35
Siledžijski odnos prema građanima i medijima u RS

– Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS nije ništa bolji od nacrta, a predlagač je svjesno išao sa drakonskim kaznama za koje je unaprijed znao da ih neće moći realizovati, samo da bi na kraju izdejstvovao mogućnosti krivičnog progona.

Sekretar Sindikata uprave RS Milorad Mitrović smatra da se ovdje više ne radi u pitanju opravdanosti i osnovanosti kriminalizacije klevete, kažnjavanja ili nekažnjavanja zbog učinjenog djela, nego odnosa prema društvenim vrijednostima.

„Svjedoci smo da, kada izvjesni nosioci političke moći proklamuju neku ideju, ona se mora bespogovorno izvršavati bez obzira na argumentovanost i razumnost suprotnih stavova. Upravo ovakav uticaj političke volje na kreiranje pravnog okvira pokazuje da smo nekritičko društvo u kome sve prolazi i u kome je sve moguće“, smatra Mitrović.

Pod plaštom društvene opravdanosti kriminalizacije klevete, kaže Mitrović, krije se siledžijski odnos prema pravima i slobodama građana i medija.

„Na javnim raspravama smo argumentovano obrazložili zašto je kriminalizacija klevete korak unazad u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja te smo ukazali na manjkavosti ovog zakonskog rješenja. Iako je u prijedlogu zakona izostavljeno krivično djelo uvrede, ostalo je krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika koje mogu škoditi nečijoj časti ili ugledu. Prema takvom rješenju posljedica ne mora ni nastati, ne mora doći do povrede nečije časti ili ugleda, ali se neko može za to krivično goniti bez obzira na istinitost tih činjenica“, kaže Mitrović za portal CAPITAL.

Definicija krivičnog djela klevete u prijedlogu je identična onoj iz nacrta, kaže, što znači da ovaj prijedlog nije ništa kvalitetniji od nacrta i da obrađivač nije uvažio primjedbe, prijedloge ni sugestije sa javnih rasprava, niti je dodatno obrazložio takav stav.

„Iz načina donošenja nacrta zakona i sprovođenja javnih rasprava vidimo da je ovo neka vrsta pregovora sa građanima i predstavnicima medija. Akcenat kriminalizacije klevete nikada nije ni bio na visini kazne nego na mogućnosti krivičnog progona“, smatra Mitrović.

Kaže da je svakom građaninu koji razumije suštinu ljudskih prava i sloboda jasno je da je osnovni cilj ovog zakona suzbijanje kritičke misli i pokušaj progona neistomišljenika, pa makar i sa blažim sankcijama.

„Zakon može da bude oruđe kojim se grade i uređuju određeni društveni odnosi ili oružje kojim se vrši progon i represija, a dobro nam je poznato da prava društvena opasnost nikada nije u oruđu ili oružju nego u onome kome smo provjerili da njime upravlja“, kaže Mitrović za Capital.

Prijedlog zakona naći će se na sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za 18. juli.

Novinarska zajednica, predstavnici civilnog društva, međunarodne organizacije, kao i institucije EU mjesecima apeluju i upozoravaju vlasti da ne ulaze u opasnu avanturu kriminalizacije klevete, koju je još u oktobru prošle godine najavio predsjednik RS Milorad Dodik, po čijem nalogu se sve dalje i dešavalo.

(BN) Foto: Arhiva/Agencije

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

GRUJO

11.07.2023 15:06

A Mile ide Lajkovačkom prugom. Neće li dati bog da ga đavo kompletnog odnese i da se ovaj narod spasi

ODGOVORITE
Name

Жика Ж

11.07.2023 23:41

Набијем те Миле на колац.

Name

Re

11.07.2023 15:10

Nema gore vlasti u svijetu za narod RS, da tako vole pare.

ODGOVORITE
Name

Stane

11.07.2023 15:21

Postovani gradjani Republike Srpske, zamolio bih vas da malo vise volite moju djecu, moju unucad i cijelu moju rodbinu. Imamo dovljno novca ali mi bi bili najsretniji kad bi se vi vise divili nasem bogatsvu i raskosi. Vas predsjednik Milorad Dodik

ODGOVORITE
Name

VETERAN BiH

11.07.2023 15:33

I to je vrlo blag zakon kako bih ga ja pravio kada bih bio u mogućnosti....

ODGOVORITE
Name

Vesna

11.07.2023 15:34

Uživam , jedva čekam kada će zakon stupiti na snagu...pozdrav..

ODGOVORITE
Name

Du

11.07.2023 15:52

Burle, ko je ubio David-a?

ODGOVORITE
Name

Najbolje

11.07.2023 16:01

Da vrate robovsko drustvo, uzalud borba za slobodu i radnicka prava

ODGOVORITE
Name

Pitanje

11.07.2023 16:01

A STACE SVI OVI AKO DODJE DO BILO KAKVE GUZVE KAOCEMO JEDNI DRUGE GLEDATI U OCI A DRZIMO PUSKE..

ODGOVORITE
Name

Todor

11.07.2023 17:36

Živite republiku, valjaće to.

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.07.2023 00:14

Samo tri prsta gore i ne moze nam niko ništa

Name

Re

12.07.2023 16:50

Siledžijski odnos je kad se traži poštovanje zakona da niko ne treba nekažnjeno da kleveće druge!?!? Da li je moguće da se stvari tako postavljaju i da smo toliko zabrazdili sa tako naopakim postavljanjem stvari!

ODGOVORITE