Биће продужен рок за изградњу болнице у Добоју

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске је 30. децембра потписан анекс уговора са извођачем радова из Кине на пројектовању, изградњи и опремању нове Болнице "Свети апостол Лука" Добој, којим је 30. септембар 2023. утврђен као рок за завршетак уговорних обавеза.

Република Српска 11.07.2023 | 13:33
Биће продужен рок за изградњу болнице у Добоју

- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће се разговарати о продужењу рока за завршетак радова на новој Болници "Свети апостол Лука" у Добоју и да очекује да ће до краја године објекат бити предат на кориштење.

Шеранић, који данас посјетио градилиште нове болнице, рекао је новинарима да ће се морати разговарати са извођачем радова о продужењу рока, који је био до краја септембра, јер су претходни неповољни временски услови, попут кише и велике влажности, утицали на динамику завршних радова и опремања.

"Циљ је да урадимо квалитетно, а не да завршимо посао који неће бити одоварајући ни за пацијенте ни за здравствене раднике", изјавио је Шеранић и додао да су досадашњи радови урађени веома квалитетно и да су обухваћене све предвиђене фазе.

Он је навео да се тренутно чека документација за проширење јединица интензивне његе, односно формирање јединице полуинтензивне његе која није предвиђена пројектом, а треба да буде повезана са интерним одјељењем јер су искуства из периода вируса корона указала на потребу ојачаних капацитета за нехируршке интензивне његе.

Према његовим ријечима, и све собе пацијената се у случају ванредних ситуација могу трансформисати у јединице полуинтензивне његе, што је био захтјев болнице и ресорног министарства.

"Имам увјеравања од извођача да ће вањско уређење бити брзо готово, завршаваће се централни блок", рекао је Шеранић и за наредни период најавио састанак са представницима Градске управе и Дирекције за обнову и изградњу о техничком пријему објекта.

Замјеник генералног директора пословне јединце "Синофарма" за централну и источну Европу Јуан Џуангђун рекао је да је ријеч о веома високом квлитету пројекта чији су завршни радови у току и захвалио што надлежно министарство има разумијвање за тренутну динамику радова на шта су утицали бројни непредвиђени фактоори.

Он је напоменуо да су током радова ангажовани локални подизвођачи чиме је дата могућност да Српска има стотину радних мјеста.

Замјеник градоначелник Добоја Славко Ковачевић каже да је Градска управа спремна да са руководством болнице и министарством усагласи све активности око техничког пријема објекта

Анекс је потписан са извођачем "Кина Синофарм интернешнел корпорејшн и Шан Ши констракшн инвестмент груп".

Извођач радова је у посао уведен 27. децембра 2019. године, са роком завршетка од 36 мјесеци од дана увођења, а предвиђена је изградња и опремање савремене здравствене установе, укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

(Срна)  Фото: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Србо

11.07.2023 13:55

Све досад што су и урадили нису на вријеме урадили а квалитет кад будете дуже чекали горе на Паприковцу можете сами провјерити а квалитет апарата из Кореје 1 2 3 то је посебна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.07.2023 16:43

Ста овај корона министар глуму са сљемом?

Name

А ха

11.07.2023 16:58

Неће она бити не изграђена; бар не под овом влашћу - све је била глума и фолирање!

Name

Добој

11.07.2023 14:00

Морају се сви ту уградит,гарант су неког пропустили,или му је мало било..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Во и ражањ за прву плочу

11.07.2023 14:51

Зашто неко не подвуче црту и објави колико ће укупно коштати изградња ове болнице?! Колико су још новца извукли преко анекса? Што се тиче рока изградње и смијешних оправдања нашег министра, није ни битно када ће се завршити, најважније да отварање буде непосредно прије избора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

11.07.2023 15:30

Мозете направити свемирски брод, ал нема ко радити. О том нико не мисли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.07.2023 15:30

Ма не журите,прво напокон завршите гараже у к.центру,њихов рок је продуживан бога питај колико пута.Тако ће бити и ова болница,какав септембар и крај године,потрајаће то иха ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адекватан

11.07.2023 15:53

И за овај пројекат нам је потребна вјестацка интелигенција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

11.07.2023 15:55

Цуди ме да нису рекли фа треба јос 10 милиона зликовци ово су вам задњи дани диктатире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

11.07.2023 16:55

Што се тиче рока изградње није ни планирано да буде прије избора 2024. године. Сада се траже изговори у кишном прољећу. Рђавом qрцу и длаке сметају! Сада ће рећи да се по пакленој врућини не може радити, а за то вријеме ће за још који милион € повећавати цијену радова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.07.2023 20:36

Значи нису завршили свој прање новца и вероватно треба додатна свота да се покраде.