Biće produžen rok za izgradnju bolnice u Doboju

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je 30. decembra potpisan aneks ugovora sa izvođačem radova iz Кine na projektovanju, izgradnji i opremanju nove Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj, kojim je 30. septembar 2023. utvrđen kao rok za završetak ugovornih obaveza.

Republika Srpska 11.07.2023 | 13:33
Biće produžen rok za izgradnju bolnice u Doboju

- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će se razgovarati o produženju roka za završetak radova na novoj Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju i da očekuje da će do kraja godine objekat biti predat na korištenje.

Šeranić, koji danas posjetio gradilište nove bolnice, rekao je novinarima da će se morati razgovarati sa izvođačem radova o produženju roka, koji je bio do kraja septembra, jer su prethodni nepovoljni vremenski uslovi, poput kiše i velike vlažnosti, uticali na dinamiku završnih radova i opremanja.

"Cilj je da uradimo kvalitetno, a ne da završimo posao koji neće biti odovarajući ni za pacijente ni za zdravstvene radnike", izjavio je Šeranić i dodao da su dosadašnji radovi urađeni veoma kvalitetno i da su obuhvaćene sve predviđene faze.

On je naveo da se trenutno čeka dokumentacija za proširenje jedinica intenzivne njege, odnosno formiranje jedinice poluintenzivne njege koja nije predviđena projektom, a treba da bude povezana sa internim odjeljenjem jer su iskustva iz perioda virusa korona ukazala na potrebu ojačanih kapaciteta za nehirurške intenzivne njege.

Prema njegovim riječima, i sve sobe pacijenata se u slučaju vanrednih situacija mogu transformisati u jedinice poluintenzivne njege, što je bio zahtjev bolnice i resornog ministarstva.

"Imam uvjeravanja od izvođača da će vanjsko uređenje biti brzo gotovo, završavaće se centralni blok", rekao je Šeranić i za naredni period najavio sastanak sa predstavnicima Gradske uprave i Direkcije za obnovu i izgradnju o tehničkom prijemu objekta.

Zamjenik generalnog direktora poslovne jedince "Sinofarma" za centralnu i istočnu Evropu Juan Džuangđun rekao je da je riječ o veoma visokom kvlitetu projekta čiji su završni radovi u toku i zahvalio što nadležno ministarstvo ima razumijvanje za trenutnu dinamiku radova na šta su uticali brojni nepredviđeni faktoori.

On je napomenuo da su tokom radova angažovani lokalni podizvođači čime je data mogućnost da Srpska ima stotinu radnih mjesta.

Zamjenik gradonačelnik Doboja Slavko Кovačević kaže da je Gradska uprava spremna da sa rukovodstvom bolnice i ministarstvom usaglasi sve aktivnosti oko tehničkog prijema objekta

Aneks je potpisan sa izvođačem "Кina Sinofarm internešnel korporejšn i Šan Ši konstrakšn investment grup".

Izvođač radova je u posao uveden 27. decembra 2019. godine, sa rokom završetka od 36 mjeseci od dana uvođenja, a predviđena je izgradnja i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih.

(Srna)  Foto: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Србо

11.07.2023 13:55

Све досад што су и урадили нису на вријеме урадили а квалитет кад будете дуже чекали горе на Паприковцу можете сами провјерити а квалитет апарата из Кореје 1 2 3 то је посебна прича.

ODGOVORITE
Name

Milan

11.07.2023 16:43

Sta ovaj korona ministar glumu sa sljemom?

Name

A ha

11.07.2023 16:58

Neće ona biti ne izgrađena; bar ne pod ovom vlašću - sve je bila gluma i foliranje!

Name

Doboj

11.07.2023 14:00

Moraju se svi tu ugradit,garant su nekog propustili,ili mu je malo bilo..

ODGOVORITE
Name

Vo i ražanj za prvu ploču

11.07.2023 14:51

Zašto neko ne podvuče crtu i objavi koliko će ukupno koštati izgradnja ove bolnice?! Koliko su još novca izvukli preko aneksa? Što se tiče roka izgradnje i smiješnih opravdanja našeg ministra, nije ni bitno kada će se završiti, najvažnije da otvaranje bude neposredno prije izbora...

ODGOVORITE
Name

XYZ

11.07.2023 15:30

Mozete napraviti svemirski brod, al nema ko raditi. O tom niko ne misli

ODGOVORITE
Name

Miki

11.07.2023 15:30

Ma ne žurite,prvo napokon završite garaže u k.centru,njihov rok je produživan boga pitaj koliko puta.Tako će biti i ova bolnica,kakav septembar i kraj godine,potrajaće to iha ha..

ODGOVORITE
Name

Adekvatan

11.07.2023 15:53

I za ovaj projekat nam je potrebna vjestacka inteligencija!

ODGOVORITE
Name

Burle

11.07.2023 15:55

Cudi me da nisu rekli fa treba jos 10 miliona zlikovci ovo su vam zadnji dani diktatire

ODGOVORITE
Name

Đ. B.

11.07.2023 16:55

Što se tiče roka izgradnje nije ni planirano da bude prije izbora 2024. godine. Sada se traže izgovori u kišnom proljeću. Rđavom qrcu i dlake smetaju! Sada će reći da se po paklenoj vrućini ne može raditi, a za to vrijeme će za još koji milion € povećavati cijenu radova.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.07.2023 20:36

Znači nisu završili svoj pranje novca i verovatno treba dodatna svota da se pokrade.