Експертски тим за афричку свињску кугу стиже у БиХ

Експертски тим за афричку кугу свиња боравиће у БиХ од 12. до 14. јула, с циљем прикупљање података и давања препорука за управљање овом болешћу, најавио је директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић.

Босна и Херцеговина 10.07.2023 | 17:57
Експертски тим за афричку свињску кугу стиже у БиХ

Ријеч је о експертском тиму за праћење прекограничних болести животиња (ГФ-ТАДс).

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ саопштено је да је данас путем “зум” платформе одржан трећи састанак Заједничког центра за контролу афричке куге свиња у БиХ, чији је руководилац Бошковић, на коме је представљена тренутна епидемиолошка ситуација по питању ове заразне болести.

– У Републици Српској потврђено је 75 жаришта афричке куге свиња, а извршено је нешкодљиво уклањање 2.350 свиња. На територији дистрикта Брчко потврђена су 22 жаришта болести, а извршено је нешкодљиво уклањање око 330 свиња. У Федерације БиХ нема пријављених случајева ове заразне болести – наведено је у саопштењу.

Ради адекватног спречавања и ширења болести, из Канцеларије апелују на власнике свиња да се строго придржавају прописаних мјера, те да свако сумњиво стање животиње и угинуће одмах пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

– Заједнички центар за контролу афричке куге свиња активно наставља да прати епидемиолошку ситуацију на терену и у складу са тим предузима све потребне мјере по питању превенције, контроле и сузбијања ове заразне болести – наводи се у саопштењу.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

З

10.07.2023 18:35

Хм, по наслову сумњам да је врх умешан, пардон дно нашег талога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

10.07.2023 19:14

Ма сад це ови са власти све то присвојити и онда дупло продати да намакну за другу рату кредита

Name

Бојан

10.07.2023 21:07

Експертски тим је отуда одакле је стигла и афричка куга. Знају они шта су послали, само то треба и да наплате.

Name

Миле

10.07.2023 18:58

Одакле су експерти. Да нису можда из Ирана. Зар нисмо способни ни познату болест контролисати. Зар толики јавни сектор не може обезбиједити провођење потребних мјера против ширења заразе. Толика министарства, агенције, канцеларије, институти, вет станице, инспекторати... Брука на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2023 23:11

Ма дај одмори нас мало мики

Name

Ре

10.07.2023 23:11

Боки јесили то ти?

Name

Петровчанин...

11.07.2023 10:36

Идентична се ситуација догоди са прљавим отпадом из Турске,на ком је Шпирић узео 5милиона €, и исти потрпао у рупе око Петровца и Дрвара....тако да народ .....нити ко шта пита нити ј.беза суцу шљиву....а багра увози и зарађује служећи западу да се ријеше смећа,отрова,отпада и радиоактивних супстанци ...а Босна идеална за то.....уз ове наше муфљузе,не може боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

12.07.2023 23:26

Злоцинац долази да ликујд над својим зртвама...њих саље неко да сниме стање и доставе извјестај о успјесности операције. Не постоји Африцка куга и нема никаквог нацина да се пљацка неке банке у далекој африцкој дрзави мозе повезати са настанком овог тровања свиња, треба испитати лабораторије наводних медјународних хуманих агенција по Европи и засто је камион њемацких регистарских таблица долазио викендима у Хрватску, а мозда и јузније, то није уобуцајена пракса, њемацке фирме ријетко иду јузније од Аустрије, због ниске цијене рада и превоза доле, а имају и превисе посла у старој западној европи. Та куга је несто слицно ковиду, настало у фабрици хемијских бојних отрова Нато цланица за "хумане акције"

ОДГОВОРИТЕ