Ekspertski tim za afričku svinjsku kugu stiže u BiH

Ekspertski tim za afričku kugu svinja boraviće u BiH od 12. do 14. jula, s ciljem prikupljanje podataka i davanja preporuka za upravljanje ovom bolešću, najavio je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Bosna i Hercegovina 10.07.2023 | 17:57
Ekspertski tim za afričku svinjsku kugu stiže u BiH

Riječ je o ekspertskom timu za praćenje prekograničnih bolesti životinja (GF-TADs).

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da je danas putem “zum” platforme održan treći sastanak Zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja u BiH, čiji je rukovodilac Bošković, na kome je predstavljena trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti.

– U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke kuge svinja, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji distrikta Brčko potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti – navedeno je u saopštenju.

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, iz Kancelarije apeluju na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

– Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i u skladu sa tim preduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti – navodi se u saopštenju.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Z

10.07.2023 18:35

Hm, po naslovu sumnjam da je vrh umešan, pardon dno našeg taloga

ODGOVORITE
Name

Rade

10.07.2023 19:14

Ma sad ce ovi sa vlasti sve to prisvojiti i onda duplo prodati da namaknu za drugu ratu kredita

Name

Bojan

10.07.2023 21:07

Ekspertski tim je otuda odakle je stigla i afrička kuga. Znaju oni šta su poslali, samo to treba i da naplate.

Name

Mile

10.07.2023 18:58

Odakle su eksperti. Da nisu možda iz Irana. Zar nismo sposobni ni poznatu bolest kontrolisati. Zar toliki javni sektor ne može obezbijediti provođenje potrebnih mjera protiv širenja zaraze. Tolika ministarstva, agencije, kancelarije, instituti, vet stanice, inspektorati... Bruka na svakom koraku.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2023 23:11

Ma daj odmori nas malo miki

Name

Re

10.07.2023 23:11

Boki jesili to ti?

Name

Petrovčanin...

11.07.2023 10:36

Identična se situacija dogodi sa prljavim otpadom iz Turske,na kom je Špirić uzeo 5miliona €, i isti potrpao u rupe oko Petrovca i Drvara....tako da narod .....niti ko šta pita niti j.beza sucu šljivu....a bagra uvozi i zarađuje služeći zapadu da se riješe smeća,otrova,otpada i radioaktivnih supstanci ...a Bosna idealna za to.....uz ove naše mufljuze,ne može bolje.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

12.07.2023 23:26

Zlocinac dolazi da likujd nad svojim zrtvama...njih salje neko da snime stanje i dostave izvjestaj o uspjesnosti operacije. Ne postoji Africka kuga i nema nikakvog nacina da se pljacka neke banke u dalekoj africkoj drzavi moze povezati sa nastankom ovog trovanja svinja, treba ispitati laboratorije navodnih medjunarodnih humanih agencija po Evropi i zasto je kamion njemackih registarskih tablica dolazio vikendima u Hrvatsku, a mozda i juznije, to nije uobucajena praksa, njemacke firme rijetko idu juznije od Austrije, zbog niske cijene rada i prevoza dole, a imaju i previse posla u staroj zapadnoj evropi. Ta kuga je nesto slicno kovidu, nastalo u fabrici hemijskih bojnih otrova Nato clanica za "humane akcije"

ODGOVORITE