На НАТО самиту одредити кораке и дати подршку УКР

Дан пред почетак НАТО самита у Вилниусу у Литванији, генерални секретар Јенс Столтенберг и предсједник Литваније Гитанас Науседа одржали су поздравну пресс конференцију. 

Свијет 10.07.2023 | 13:09
На НАТО самиту одредити кораке и дати подршку УКР

Предсједник Литваније каже да ће сутра сви лидери бити ту, Финска ће први пут бити као пуноправна чланица. Бранићемо, каже, сваки дио алијансе и Литванија је најсигурнија за одржавање самита. 

"Морамо пронаћи нови начин одбране и јединство алијансе је велико и не смијемо дозволити Русији да тестира наше јединство. Чланице се морају сложити и бити свјесне да Украјина треба да постане члан, и позив за чланство је знак да смо на истој страни. Литванија има велику част што је домаћин овог самита".

Генерални секретар НАТО-а каже да ће на самиту одредити кораке и дати подршку Украјини.

"На самиту ћемо предложити три плана за војну одбрану, бранићемо сваки корак Литваније и територије алијансе. Предсједник Зеленски ће се придружити сутра на састанку и тиме ћемо дати јачу подршку и одбрану. Очекује од Турске да прихвати чланство Шведске у НАТО".

Ово је иначе четврти ванредни самит што је несвојствено НАТО-у али се ово дешава због рата у Украјини.

Што се тиче атмосфере у главном граду Литваније, извјештач БН-а каже да је у знаку НАТО самита. У граду је мирно, прича се да је градоначелник Вилниуса предложио грађанима да 11. и 12. оду на одмор.

Такође, овдје је много застава Украјине и НАТО-а што по институцијама што по стамбеним зградама  али и натписи нато 33 што значи да су негдје већ и Шведска и Украјина урачунате као нове чланице јер алијанса тренутно има 31. чланицу.

Оно што је симптоматично је то да се овај самит одржава у Литванију земљи која је прва изашла из бившег Совјетског Савеза.

НАТО је  претворио Виљнус, престоницу Литваније, у тврђаву брањену напредним оружјем, а више од 3.000 литванских војника бринуће о безбиједности самита НАТО-а у Виљнусу, гдје ће учествовати и лидери земаља чланица НАТО савеза, као и амерички предсједник Џозеф Бајден.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дејвид

10.07.2023 13:44

Владимира Путина је на власт довела она америцка пјандура звана Јелцин. Билл Цлинтон му се ругао, исмијавао га. А подрзавао му позицију предсједника Русије док му нису изабрали наследника Владимира Путина који је заволио доларе јос док је боравио у Њемацкој. И наравно да је Јелцин дао Путину кљец моци. Путин издаје Русију, генерале и војску. Америцки фићфурић. Јелцин је Србију пљунуо. Његов Козирјев и остали западни спијуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.07.2023 14:26

Пркосе, самит је на граници са Белорусијом. И као сигуран је? Сигуран је, ако сте се договорили са Русима? Само ви пркосите, провоцирајте, па кад пукне, онда це бити касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виљнус

10.07.2023 14:40

Пролетери свих земаља, ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј Е.

10.07.2023 14:53

Сви ћете ви, који намјеравате распарчати Русију, остати без зуба. Само напријед и сложно! 😜😃😃😃😃

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

10.07.2023 15:01

Два кловна, која се ниста не питају нити ста одлучују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

10.07.2023 15:51

Цини ми се да се нато боји Русије, а некада је било другације, није то склепана југославија да је нато растури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо-Ефект

10.07.2023 16:21

Западна Европа остала празних сака!? Осим сто мора да збрињава избјеглице и купује скупљу нафту и плин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованка Орлеанка

10.07.2023 17:18

Па Русија је вец добила рат, ради се о томе како це то Амери да признају? Јер су надували побједу до звијезда!

ОДГОВОРИТЕ