Na NATO samitu odrediti korake i dati podršku UKR

Dan pred početak NATO samita u Vilniusu u Litvaniji, generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda održali su pozdravnu press konferenciju. 

Svijet 10.07.2023 | 13:09
Na NATO samitu odrediti korake i dati podršku UKR

Predsjednik Litvanije kaže da će sutra svi lideri biti tu, Finska će prvi put biti kao punopravna članica. Branićemo, kaže, svaki dio alijanse i Litvanija je najsigurnija za održavanje samita. 

"Moramo pronaći novi način odbrane i jedinstvo alijanse je veliko i ne smijemo dozvoliti Rusiji da testira naše jedinstvo. Članice se moraju složiti i biti svjesne da Ukrajina treba da postane član, i poziv za članstvo je znak da smo na istoj strani. Litvanija ima veliku čast što je domaćin ovog samita".

Generalni sekretar NATO-a kaže da će na samitu odrediti korake i dati podršku Ukrajini.

"Na samitu ćemo predložiti tri plana za vojnu odbranu, branićemo svaki korak Litvanije i teritorije alijanse. Predsjednik Zelenski će se pridružiti sutra na sastanku i time ćemo dati jaču podršku i odbranu. Očekuje od Turske da prihvati članstvo Švedske u NATO".

Ovo je inače četvrti vanredni samit što je nesvojstveno NATO-u ali se ovo dešava zbog rata u Ukrajini.

Što se tiče atmosfere u glavnom gradu Litvanije, izvještač BN-a kaže da je u znaku NATO samita. U gradu je mirno, priča se da je gradonačelnik Vilniusa predložio građanima da 11. i 12. odu na odmor.

Takođe, ovdje je mnogo zastava Ukrajine i NATO-a što po institucijama što po stambenim zgradama  ali i natpisi nato 33 što znači da su negdje već i Švedska i Ukrajina uračunate kao nove članice jer alijansa trenutno ima 31. članicu.

Ono što je simptomatično je to da se ovaj samit održava u Litvaniju zemlji koja je prva izašla iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

NATO je  pretvorio Viljnus, prestonicu Litvanije, u tvrđavu branjenu naprednim oružjem, a više od 3.000 litvanskih vojnika brinuće o bezbijednosti samita NATO-a u Viljnusu, gdje će učestvovati i lideri zemalja članica NATO saveza, kao i američki predsjednik Džozef Bajden.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dejvid

10.07.2023 13:44

Vladimira Putina je na vlast dovela ona americka pjandura zvana Jelcin. Bill Clinton mu se rugao, ismijavao ga. A podrzavao mu poziciju predsjednika Rusije dok mu nisu izabrali naslednika Vladimira Putina koji je zavolio dolare jos dok je boravio u Njemackoj. I naravno da je Jelcin dao Putinu kljec moci. Putin izdaje Rusiju, generale i vojsku. Americki fićfurić. Jelcin je Srbiju pljunuo. Njegov Kozirjev i ostali zapadni spijuni.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

10.07.2023 14:26

Prkose, samit je na granici sa Belorusijom. I kao siguran je? Siguran je, ako ste se dogovorili sa Rusima? Samo vi prkosite, provocirajte, pa kad pukne, onda ce biti kasno.

ODGOVORITE
Name

Viljnus

10.07.2023 14:40

Proleteri svih zemalja, ujedinimo se!

ODGOVORITE
Name

Sergej E.

10.07.2023 14:53

Svi ćete vi, koji namjeravate rasparčati Rusiju, ostati bez zuba. Samo naprijed i složno! 😜😃😃😃😃

ODGOVORITE
Name

SS

10.07.2023 15:01

Dva klovna, koja se nista ne pitaju niti sta odlučuju

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

10.07.2023 15:51

Cini mi se da se nato boji Rusije, a nekada je bilo drugacije, nije to sklepana jugoslavija da je nato rasturi.

ODGOVORITE
Name

Jojo-Efekt

10.07.2023 16:21

Zapadna Evropa ostala praznih saka!? Osim sto mora da zbrinjava izbjeglice i kupuje skuplju naftu i plin!

ODGOVORITE
Name

Jovanka Orleanka

10.07.2023 17:18

Pa Rusija je vec dobila rat, radi se o tome kako ce to Ameri da priznaju? Jer su naduvali pobjedu do zvijezda!

ODGOVORITE