При­вред­ни кри­ми­нал од­нио 3,44 ми­ли­о­на марака за пола године

- По­ре­ска упра­ва РС је за шест мје­се­ци ове го­ди­не над­ле­жним ту­жи­ла­штви­ма до­ста­ви­ла 50 из­вје­шта­ја и оба­вје­ште­ња про­тив по­ре­ских об­ве­зни­ка због сум­ње да су оште­ти­ли бу­џет Ре­пу­бли­ке за 3,44 ми­ли­о­на ма­ра­ка.

Република Српска 10.07.2023 | 08:42
При­вред­ни кри­ми­нал од­нио 3,44 ми­ли­о­на марака за пола године

У истом пе­ри­о­ду про­шле го­ди­не на адре­се ту­жи­ла­шта­ва оти­шло је 16 из­вје­шта­ја због сум­ње да су по­ре­ски об­ве­зни­ци из­вр­ше­њем кри­вич­них дје­ла оште­ти­ли бу­џет РС за 2,89 ми­ли­о­на ма­ра­ка.

На­чел­ник Одје­ље­ња за ис­тра­ге и оба­вје­штај­не по­сло­ве По­ре­ске упра­ве РС Гој­ко Па­вло­вић ре­као је “Гла­су Срп­ске” да су ин­спек­то­ри тог одје­ље­ња у пр­вом по­лу­го­ди­шту ту­жи­ла­штви­ма до­ста­ви­ли чак 25 из­вје­шта­ја, од ко­јих се 22 од­но­се на по­сто­ја­ње сум­ње да су по­ре­ски об­ве­зни­ци ута­ји­ли по­ре­зе и до­при­но­се.

- Ка ту­жи­ла­штви­ма је оти­шао и је­дан из­вје­штај због по­сто­ја­ња осно­ва сум­ње да је по­чи­ње­но кри­вич­но дје­ло не­пра­вил­но из­два­ја­ње сред­ста­ва прав­ног ли­ца, те дви­је до­пу­не из­вје­шта­ја. Укуп­на при­чи­ње­на ште­та по бу­џет Ре­пу­бли­ке Срп­ске из­вр­ше­њем ових кри­вич­них дје­ла из­но­си 2,33 ми­ли­о­на ма­ра­ка - ка­зао је Па­вло­вић.

Од укуп­ног бро­ја из­вје­шта­ја, на адре­су Ре­пу­блич­ког јав­ног ту­жи­ла­штва - По­себ­ног одје­ље­ња за су­зби­ја­ње ко­руп­ци­је и нај­те­жих об­ли­ка при­вред­ног кри­ми­на­ли­те­та про­сли­је­ђе­на су три из­вје­шта­ја, Окру­жном јав­ном ту­жи­ла­штву у Ис­точ­ном Са­ра­је­ву се­дам, а пет над­ле­жном ту­жи­ла­штву у Би­је­љи­ни.

- На адре­су Окру­жног јав­ног ту­жи­ла­штва у Ба­ња­лу­ци про­сли­је­ђе­на су че­ти­ри из­вје­шта­ја, три ту­жи­о­ци­ма у До­бо­ју, два у При­је­до­ру, те је­дан из­вје­штај Окру­жном јав­ном ту­жи­ла­штву у Тре­би­њу - по­ру­чио је Па­вло­вић.

У исто ври­је­ме, а има­ју­ћи у ви­ду но­во упут­ство о по­сту­па­њу ту­жи­ла­ца и овла­шће­них слу­жбе­них ли­ца у от­кри­ва­њу кри­вич­них дје­ла, њи­хо­вих учи­ни­ла­ца и спровођења ис­тра­га, Одје­ље­ње за ис­тра­ге и оба­вје­штај­не по­сло­ве ту­жи­ла­штви­ма је до­ста­ви­ло и до­дат­них 25 оба­вје­ште­ња због по­сто­ја­ња сум­ње да је по­чи­ње­но кри­вич­но дје­ло ута­је по­ре­за и до­при­но­са са укуп­ном при­чи­ње­ном ште­том по бу­џет Ре­пу­бли­ке од 1,11 ми­ли­о­на КМ.

- Од на­ве­де­них оба­вје­ште­ња, ин­спек­то­ри ис­тра­жи­те­љи су под­ни­је­ли нај­ви­ше, од­но­сно 18 оба­вје­ште­ња Окру­жном јав­ном ту­жи­ла­штву у Ба­ња­лу­ци, пет је оти­шло на адре­су ту­жи­ла­штва у При­је­до­ру, те два у Би­је­љи­ну - под­ву­као је Па­вло­вић.

Раз­мје­на по­да­та­ка

Ин­спек­то­ри ис­тра­жи­те­љи у пр­вом по­лу­го­ди­шту спро­ве­ли су и 40 ин­фор­ма­тив­них кон­тро­ла у скла­ду са по­ре­ским за­ко­но­дав­ством и се­дам ме­ђу­на­род­них раз­мје­на по­да­та­ка.

- Те ак­тив­но­сти по­слу­жи­ле су за дру­ге по­ступ­ке ко­ји су у над­ле­жно­сти По­ре­ске упра­ве или дру­гих ре­пу­блич­ких ор­га­на упра­ве - по­ру­чи­ли су из По­ре­ске упра­ве.

(Глас Српске) Фото: Илустрација/ГС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ај де

10.07.2023 08:55

И никог нема у затвору велико браво.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

10.07.2023 09:00

Камо среће, да је тако мало. Сви би живјели као Швицарци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВ

10.07.2023 09:12

НАРОД КОЈИ КРАДЕ САМ ОД СЕБЕ МОРА ПРОПАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови закон

10.07.2023 09:23

Извршите контроле искљуциво на расходовној страни сваке фирме било дрзавне било приватне. Измјене закона су хитно потребне да фирмас не може из фирме узимати како хоће и кад хоће и заста хоће. То може тек на крају године кад измири све обавезе па му остане висак који онда са 40% дијели дивиденде и себи као власнику а 60% мора да уплати на рачун фирме за даљи развој. Ми имамо стање да газде од фирме купују дјеци аутомобиле а радници на минималцу без уплацени доприноса. А онда на крају године приказују мањак у пословању. Игра за малу предсколску дјецу али овдје то успијева.Формирати у БЛдрзавну агенцију за обрацун плата којо сви послодавци шаљу податке а Агенција обрачунава плате и шаље обрацун раднику и послодавцу. Сваки радник тј. запослени мора имати рачун у Банци а уплата пензионог и социјалног има апсолутни приоритет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

10.07.2023 09:55

зар вам треба бољи доказ криминала брашно појефтинило а хљеб иста цијена шта ради инспекција штити љигавог Тривића и њему сличне а тих примера има на стотине

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.07.2023 10:07

Па и то је ситница. Према досад учињеном. Све је за провијеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.07.2023 10:08

Па и нису се људи претргли радећи.Знали су они прошлих година то много боље радити.То је показатељ да се пипе полако заврцу а извори предусују

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН БиХ

10.07.2023 10:13

Велика већина то свјесно ради уз страначку заштиту...јасно као дан.. Већ виђено стотине пута..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само...

10.07.2023 10:15

Ха,га,ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.с Н

10.07.2023 11:18

То је врх леденог бријега......права истина је нешто друго. Када би могли довести кинеске судије само на годину дана, могли би знати стварне размере пљачке. Али с дуге стране нек смо се ослободили "мрских" комуниста и Бошњака, који су годинама кочили наш развој, па сада можемо уживати у плодовима нашег патриотизма и национализма.

ОДГОВОРИТЕ