Pri­vred­ni kri­mi­nal od­nio 3,44 mi­li­o­na maraka za pola godine

- Po­re­ska upra­va RS je za šest mje­se­ci ove go­di­ne nad­le­žnim tu­ži­la­štvi­ma do­sta­vi­la 50 iz­vje­šta­ja i oba­vje­šte­nja pro­tiv po­re­skih ob­ve­zni­ka zbog sum­nje da su ošte­ti­li bu­džet Re­pu­bli­ke za 3,44 mi­li­o­na ma­ra­ka.

Republika Srpska 10.07.2023 | 08:42
Pri­vred­ni kri­mi­nal od­nio 3,44 mi­li­o­na maraka za pola godine

U istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne na adre­se tu­ži­la­šta­va oti­šlo je 16 iz­vje­šta­ja zbog sum­nje da su po­re­ski ob­ve­zni­ci iz­vr­še­njem kri­vič­nih dje­la ošte­ti­li bu­džet RS za 2,89 mi­li­o­na ma­ra­ka.

Na­čel­nik Odje­lje­nja za is­tra­ge i oba­vje­štaj­ne po­slo­ve Po­re­ske upra­ve RS Goj­ko Pa­vlo­vić re­kao je “Gla­su Srp­ske” da su in­spek­to­ri tog odje­lje­nja u pr­vom po­lu­go­di­štu tu­ži­la­štvi­ma do­sta­vi­li čak 25 iz­vje­šta­ja, od ko­jih se 22 od­no­se na po­sto­ja­nje sum­nje da su po­re­ski ob­ve­zni­ci uta­ji­li po­re­ze i do­pri­no­se.

- Ka tu­ži­la­štvi­ma je oti­šao i je­dan iz­vje­štaj zbog po­sto­ja­nja osno­va sum­nje da je po­či­nje­no kri­vič­no dje­lo ne­pra­vil­no iz­dva­ja­nje sred­sta­va prav­nog li­ca, te dvi­je do­pu­ne iz­vje­šta­ja. Ukup­na pri­či­nje­na šte­ta po bu­džet Re­pu­bli­ke Srp­ske iz­vr­še­njem ovih kri­vič­nih dje­la iz­no­si 2,33 mi­li­o­na ma­ra­ka - ka­zao je Pa­vlo­vić.

Od ukup­nog bro­ja iz­vje­šta­ja, na adre­su Re­pu­blič­kog jav­nog tu­ži­la­štva - Po­seb­nog odje­lje­nja za su­zbi­ja­nje ko­rup­ci­je i naj­te­žih ob­li­ka pri­vred­nog kri­mi­na­li­te­ta pro­sli­je­đe­na su tri iz­vje­šta­ja, Okru­žnom jav­nom tu­ži­la­štvu u Is­toč­nom Sa­ra­je­vu se­dam, a pet nad­le­žnom tu­ži­la­štvu u Bi­je­lji­ni.

- Na adre­su Okru­žnog jav­nog tu­ži­la­štva u Ba­nja­lu­ci pro­sli­je­đe­na su če­ti­ri iz­vje­šta­ja, tri tu­ži­o­ci­ma u Do­bo­ju, dva u Pri­je­do­ru, te je­dan iz­vje­štaj Okru­žnom jav­nom tu­ži­la­štvu u Tre­bi­nju - po­ru­čio je Pa­vlo­vić.

U isto vri­je­me, a ima­ju­ći u vi­du no­vo uput­stvo o po­stu­pa­nju tu­ži­la­ca i ovla­šće­nih slu­žbe­nih li­ca u ot­kri­va­nju kri­vič­nih dje­la, nji­ho­vih uči­ni­la­ca i sprovođenja is­tra­ga, Odje­lje­nje za is­tra­ge i oba­vje­štaj­ne po­slo­ve tu­ži­la­štvi­ma je do­sta­vi­lo i do­dat­nih 25 oba­vje­šte­nja zbog po­sto­ja­nja sum­nje da je po­či­nje­no kri­vič­no dje­lo uta­je po­re­za i do­pri­no­sa sa ukup­nom pri­či­nje­nom šte­tom po bu­džet Re­pu­bli­ke od 1,11 mi­li­o­na KM.

- Od na­ve­de­nih oba­vje­šte­nja, in­spek­to­ri is­tra­ži­te­lji su pod­ni­je­li naj­vi­še, od­no­sno 18 oba­vje­šte­nja Okru­žnom jav­nom tu­ži­la­štvu u Ba­nja­lu­ci, pet je oti­šlo na adre­su tu­ži­la­štva u Pri­je­do­ru, te dva u Bi­je­lji­nu - pod­vu­kao je Pa­vlo­vić.

Raz­mje­na po­da­ta­ka

In­spek­to­ri is­tra­ži­te­lji u pr­vom po­lu­go­di­štu spro­ve­li su i 40 in­for­ma­tiv­nih kon­tro­la u skla­du sa po­re­skim za­ko­no­dav­stvom i se­dam me­đu­na­rod­nih raz­mje­na po­da­ta­ka.

- Te ak­tiv­no­sti po­slu­ži­le su za dru­ge po­stup­ke ko­ji su u nad­le­žno­sti Po­re­ske upra­ve ili dru­gih re­pu­blič­kih or­ga­na upra­ve - po­ru­či­li su iz Po­re­ske upra­ve.

(Glas Srpske) Foto: Ilustracija/GS

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Aj de

10.07.2023 08:55

I nikog nema u zatvoru veliko bravo.....

ODGOVORITE
Name

Ovca

10.07.2023 09:00

Kamo sreće, da je tako malo. Svi bi živjeli kao Švicarci.

ODGOVORITE
Name

CV

10.07.2023 09:12

NAROD KOJI KRADE SAM OD SEBE MORA PROPASTI.

ODGOVORITE
Name

Novi zakon

10.07.2023 09:23

Izvršite kontrole iskljucivo na rashodovnoj strani svake firme bilo drzavne bilo privatne. Izmjene zakona su hitno potrebne da firmas ne može iz firme uzimati kako hoće i kad hoće i zasta hoće. To može tek na kraju godine kad izmiri sve obaveze pa mu ostane visak koji onda sa 40% dijeli dividende i sebi kao vlasniku a 60% mora da uplati na račun firme za dalji razvoj. Mi imamo stanje da gazde od firme kupuju djeci automobile a radnici na minimalcu bez uplaceni doprinosa. A onda na kraju godine prikazuju manjak u poslovanju. Igra za malu predskolsku djecu ali ovdje to uspijeva.Formirati u BLdrzavnu agenciju za obracun plata kojo svi poslodavci šalju podatke a Agencija obračunava plate i šalje obracun radniku i poslodavcu. Svaki radnik tj. zaposleni mora imati račun u Banci a uplata penzionog i socijalnog ima apsolutni prioritet.

ODGOVORITE
Name

www

10.07.2023 09:55

zar vam treba bolji dokaz kriminala brašno pojeftinilo a hljeb ista cijena šta radi inspekcija štiti ljigavog Trivića i njemu slične a tih primera ima na stotine

ODGOVORITE
Name

+

10.07.2023 10:07

Pa i to je sitnica. Prema dosad učinjenom. Sve je za provijeru.

ODGOVORITE
Name

Tatar

10.07.2023 10:08

Pa i nisu se ljudi pretrgli radeći.Znali su oni prošlih godina to mnogo bolje raditi.To je pokazatelj da se pipe polako zavrcu a izvori predusuju

ODGOVORITE
Name

VETERAN BiH

10.07.2023 10:13

Velika većina to svjesno radi uz stranačku zaštitu...jasno kao dan.. Već viđeno stotine puta..

ODGOVORITE
Name

Samo...

10.07.2023 10:15

Ha,ga,ha,ha,ha

ODGOVORITE
Name

M.s N

10.07.2023 11:18

To je vrh ledenog brijega......prava istina je nešto drugo. Kada bi mogli dovesti kineske sudije samo na godinu dana, mogli bi znati stvarne razmere pljačke. Ali s duge strane nek smo se oslobodili "mrskih" komunista i Bošnjaka, koji su godinama kočili naš razvoj, pa sada možemo uživati u plodovima našeg patriotizma i nacionalizma.

ODGOVORITE