Ивањдански сусрети фолклора у Српцу

У мјесној заједници Кукуље код Српца синоћ је одржана  8. по реду традиционална културна манифестација под називом „Ивањдански сусрети фолклора“,  коју је организовало мјесно Културно-умјетничко друштво“ Дјердан“ поводом  велијког празника  Родјења  Светог Јована Крститеља. 

Република Српска 07.07.2023 | 18:24
Ивањдански сусрети фолклора у Српцу

Након дефила кроз село и присуства богослужењу у мјесном храму, учесници смотре фолклора својим остварењима представили су се у препуној сали новог друштвеног дома у овом лијевчанском селу.

Поред чланова домаћег Културно-умјетничког друштва „Дјердан“,  народним играма, пјесмама и музиком посјетиоце су одушевили фолклораши КУД-а „Крњин“  из Добоја, КУД_а „Шареница“ из Приједора, КУД_а „Младост“ из Теслића, Фолклорна секција „Оштра Лука и КУД-а „Пелагић“ из Бања Луке. 

„Организовањем овог концерта  на велики празник Ивањдан, доприносимо очувању српског културног идентитета“, нагласио је предсједник „Дјердана“ Радојица Видовић и додао да је друштво недавно учествовало на медјународном фестивалу у Паралији (Грчка), а већ у августу ће гостовати на фестивалу фолклора у Сокобањи (Србија). 

Умјетнички руководилац  КУД_а „Радост“  Тања Летић каже да њихово друштво  дјелује осам година и ради са двије младје групе, углавном играча из Дјулића и Прибинића, те да је остватрило запажене резултате у свом крају али и на гостовањима. 
„У Кукуљама наступамо већ трећи пут, гдје доживљавамо  велико гостопримство и пријатељство“, каже Летићева.

И предсједница КУД-а „Коњух“ Бранкица Поповић пуна је лијепих утисака из Лијевча. Други пут су гости „Дјердана“ и увијек носи лијепе утиске. 

КУД „Шареница“ из Приједора иза себе има десет година успјешног рада, каже Миланка Лукић, умјетнички руководилац. Редовно наступа код куће, али учествује и на фестивалила фолклора. Већ идуће седмице одлази у Бугарску на интернационални  фестивал фолклора, додаје Лукићева.

Његујући историју, културу и обичаје, културно-умјетничјка друштва  истовремено  на најбољи начи представљају и промовишу свој народ,  крај и Репубклику Српску,  и  тиме чувају  културно наслиједје од заборава.

(БН/С. К. – Фото: Уступљена) 

Коментари / 0

Оставите коментар