Ivanjdanski susreti folklora u Srpcu

U mjesnoj zajednici Kukulje kod Srpca sinoć je održana  8. po redu tradicionalna kulturna manifestacija pod nazivom „Ivanjdanski susreti folklora“,  koju je organizovalo mjesno Kulturno-umjetničko društvo“ Djerdan“ povodom  velijkog praznika  Rodjenja  Svetog Jovana Krstitelja. 

Republika Srpska 07.07.2023 | 18:24
Ivanjdanski susreti folklora u Srpcu

Nakon defila kroz selo i prisustva bogosluženju u mjesnom hramu, učesnici smotre folklora svojim ostvarenjima predstavili su se u prepunoj sali novog društvenog doma u ovom lijevčanskom selu.

Pored članova domaćeg Kulturno-umjetničkog društva „Djerdan“,  narodnim igrama, pjesmama i muzikom posjetioce su oduševili folkloraši KUD-a „Krnjin“  iz Doboja, KUD_a „Šarenica“ iz Prijedora, KUD_a „Mladost“ iz Teslića, Folklorna sekcija „Oštra Luka i KUD-a „Pelagić“ iz Banja Luke. 

„Organizovanjem ovog koncerta  na veliki praznik Ivanjdan, doprinosimo očuvanju srpskog kulturnog identiteta“, naglasio je predsjednik „Djerdana“ Radojica Vidović i dodao da je društvo nedavno učestvovalo na medjunarodnom festivalu u Paraliji (Grčka), a već u avgustu će gostovati na festivalu folklora u Sokobanji (Srbija). 

Umjetnički rukovodilac  KUD_a „Radost“  Tanja Letić kaže da njihovo društvo  djeluje osam godina i radi sa dvije mladje grupe, uglavnom igrača iz Djulića i Pribinića, te da je ostvatrilo zapažene rezultate u svom kraju ali i na gostovanjima. 
„U Kukuljama nastupamo već treći put, gdje doživljavamo  veliko gostoprimstvo i prijateljstvo“, kaže Letićeva.

I predsjednica KUD-a „Konjuh“ Brankica Popović puna je lijepih utisaka iz Lijevča. Drugi put su gosti „Djerdana“ i uvijek nosi lijepe utiske. 

KUD „Šarenica“ iz Prijedora iza sebe ima deset godina uspješnog rada, kaže Milanka Lukić, umjetnički rukovodilac. Redovno nastupa kod kuće, ali učestvuje i na festivalila folklora. Već iduće sedmice odlazi u Bugarsku na internacionalni  festival folklora, dodaje Lukićeva.

Njegujući istoriju, kulturu i običaje, kulturno-umjetničjka društva  istovremeno  na najbolji nači predstavljaju i promovišu svoj narod,  kraj i Repubkliku Srpsku,  i  time čuvaju  kulturno naslijedje od zaborava.

(BN/S. K. – Foto: Ustupljena) 

Komentari / 0

Ostavite komentar