Балкан има младе који су позитиван примјер Европи

Рад на себи и допринос заједници, опредјељују да ли можете ући у тим младих европских амбасадора чија мисија је ширење вриједности на којим почива Европска унија.

Република Српска 05.07.2023 | 20:59
Балкан има младе који су позитиван примјер Европи

У данашњем свијету, када је апатија завладала на све стране, нада су млади.  И кад помислимо да су и они дигли руке од борбе, видимо да има примјера који се залажу и на личном, професионалном, али и ширем друштвеном плану. Рад на себи и допринос заједници, опредјељују да ли можете ући у тим младих европских амбасадора чија мисија је ширење
вриједности на којим почива Европска унија.

Драгана Вучковић, професор историје из Сарајева, ушла је у овај тим захваљујући својим изузетним академским резултатима као и резултатима на пољу активизма у заједници.

“Ја мислим да је мој највећи успјех као младе европске амбасадорке то што користим ову прилику да будем примјер Европи и свијету, да покажем да Балкан има младе који су позитиван примјер и Европи и свијету. То је обично нека моја мисија и увијек то говорим и на различитим састанцима, скуповима, заиста да покажем да имамо шта да понудимо”, каже Драгана.

Драгана је активиста у заједници последњих десетак година. Вјерује у принцип доживотног учења, никада не пропушта прилику да научи више. Усавршава се такође на пољу међународних односа, изградње мира, демократије и људских права. Препреке за њу не постоје на путу ка зацртаним циљевима.

“Мислим да је партиципација младих у друштву веома битна јер на крају крајева млади, звучи као флоскула, али јесу то освјежење, те будуће генерације које тек долазе. Ако се нећемо освртати на оно што тек треба да слиједи онда ја не знам заиста ко може да одлучује”, каже Драгана.

Чињеница је да у БиХ постоје врхунски образовани млади људи, али је заиста права штета што је њихов потенцијал неискориштен, сматра политички аналитичар Дарко Кузмановић.

“Чињеница је да у БиХ у сваке године постоји пад броја студената. Ове године је тај број готово за 40.000 мањи него прије десет година и ми очигледно озбиљно корачамо уназад по том питању. Генерално демографска слика у БиХ је веома лоша и то је нешто чиме би у наредном периоду итекако требало да се позабаве политичари и одговорна лица”, каже
Кузмановић.

Међутим, док су развијени демократски системи схватили значај и улогу младих људи у друштву и користе њихов потенцијал, у БиХ то није случај, што је један од кључних разлога зашто млади одлазе.

“Они млади људи који остају овдје труде се бити дио одређених политичких структура, бирају дакле тај свој пут кроз политички ангажман надајући се да ће успјети да дођу до бржег запослења у јавном сектору. Мало је и апсурдна ситуација јер имамо велики број младих људи који управо због овакве политичке ситуације одлази”, каже Мирјана Ћускић из Хелсиншког одбора за људска права РС.

Док год ускостраначка интересна политика буде имала примат над животом грађана напретка неће бити. Младост ће одлазити, а друштво све више старити.

(БН) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

6

05.07.2023 21:33

Рад на себи је ок, али да би то било - мора се елиминисати факултет и рад у државним установама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУГОСЛАВИЈА ,ТУЗНА ПРИЧА

05.07.2023 21:39

Ми смо имали снажну државу са 22 милиона становника и преко неколико стотина привредних гиганата и малих предузеца,то је могло да подиже здравство и школство великом брзином.Да је ова технологија сада била у оно вријрме имали би само здравство једно од најбољих у Европи.Тај спој одличног образовања и савренене технологије симбиоза за за јако здравство,школство и све гране привреде.Па,колики је само био извоз из свих република Југославије....сада корупција,наркомафија,куповина диплома....ужас!!!!нека нам је са срећом са шачицом квази политичара који су уништили државу,народ раселили,они леже на огромном богатству,и бусају се у прса као највеће патриоте на све три стране .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.07.2023 23:49

Сада треба да се угледамо на ЕУ која је потонула сама од себе, њено друство комплет и то бас од тих ихопацених вриједности.Нецуде ове изјаве дотицних изгубљених и у простору и у времену са врло оскудним знањем и свијести о озбиљним темама на свим нивоима...

Name

Милосевиц је

05.07.2023 23:56

Све лијепо објаснио ста це бити... Сада сагледајте стварност суоцимо се са истином, без пропаганде, сатанизације итд.

Name

Бинго

05.07.2023 21:48

У Бањалуци, студентица генерације, медицинског факултета, не мозе добити зељену специјализацију јер је блокира дрогирани властодрзац и јос се спрда с њом. Дјевојка која је заврсила студије руског језика и књизевности као најбоља у историји факултета, продаје књиге на улицном станду. Момак који је заврсио хемију с просјеком 9,6 ради као конобар. Оваквих примјера има милијарда и зато млади не залудјујте се, пасос у руке и сто даље од црног вијалета. Маните се супље демагогије и отрцаних флоскула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бинго

06.07.2023 09:42

Ено ред пред њемацком Амбасадом па нека се придрузе ти са знањем руског језика хахаха

Name

Тока

06.07.2023 10:18

Је ли ти то Републику Српску зовеш "тамним вилајетом"?

Name

И ЕУ се урусила

06.07.2023 00:01

Од тих вриједности а ти би да их пропагирас?! Узалуд си уцила, јер то ти је сто си уцила вец прегазило новонастало вријеме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

06.07.2023 09:48

е па потребно еј балнау успоставити исте принципе и правила ,,,да вреде за све ...па се након тога мозе прицати у осталим темама ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заради ако мозес

06.07.2023 12:26

На томе супљирању а сто се тице тих вриједности ЕУ лицно их задрзи за себе и своје.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имамо ми своје

06.07.2023 12:47

Вриједности како лицно тако и колективно и свако нормалан зна ста је бриједност и сра прихватити а ста одбацити и без агресивноперфидног наметања било цијих било коме.

ОДГОВОРИТЕ