Траса аутопута кроз Брчко под посебном лупом

Изградња дионица у оквиру пројекта аутопута који би требало да повеже Београд и Сарајево биће у фокусу данашње конференције у Брчком, а посебна пажња требала би бити скренута управо на проблеме у Дистрикту јер за тај дио територије још није утврђена ни траса.

Република Српска 05.07.2023 | 07:42
Траса аутопута кроз Брчко под посебном лупом

Аутопут који би требало Српску, преко дијела Посавине и Семберије, да повеже са Србијом је у републичким документима означен као стратешки пројекат, укупне дужине око 70 километара.

Србија ће, према најавама тамошњег министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића, до краја 2023. године завршити свој дио аутопута Београд - Сарајево, односно од Сремске Раче до Кузмина.

Он је након недавног састанка са министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом рекао да ће заједнички гранични прелаз у Сремској Рачи да буде пуштен у саобраћај 2025. године, односно када буде била завршена траса аутопута од Раче до Бијељине, коју ће Српска финансирати у износу од 20, а Србија 80 одсто.

Почетак изградње те дионице озваничен је лани половином септембра у бијељинском насељу Велика Обарска. Ријеч је о траси вриједној више од 250 милиона КМ, која је саставни дио будућих аутопутева Бањалука - Бијељина - Београд и Београд - Сарајево, а ове године је потписан и уговор о изградњи дионице Брчко - Бијељина, вриједан 345 милиона КМ са партнерима из Кине.

Међутим, ствари се много спорије одвијају у ФБиХ и самом Дистрикту за који је до сада било неколико састанака, али без епилога.

О овоме ће, како је потврђено за “Глас Српске” бити ријечи данас у Брчком и то на конференцији на којој ће присуствовати и представници Србије.

План је, према ранијим најавама, утврђивање трасе аутопута Орашје - Брчко - Тузла, жељезнички коридори, али неизоставно питање јесте и изградња аутопута који ће повезати Београд и Сарајево, имајући у виду да је Брчко својеврсни чвор. 

В.д. директора “Аутопутева Републике Српске” Недељко Ћорић истакао је за “Глас Српске” да ће представници Српске бити данас на састанку у Брчком и да се нада да ће у догледно вријеме бити ријешена отворена питања на том дијелу трасе кроз Дистрикт.

- На састанку се неће дефинисати траса, али ће се причати о активностима до којих се стигло у нашем дијелу од Бањалуке према Београду како би се и овај пут скренула пажња на важност и овог дијела.

Брчко дистрикт мора да дефинише трасу и све своје законске и подзаконске акте да би се укључили на овај коридор изградње аутопута те како не би остали слијепо цријево - рекао је Ћорић и додао да ће бити ријечи и о пословима на дионици из ФБиХ према Орашју.

И сам министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто рекао је у јуну да је потребан замах у инвестицијама те да је да на том плану посебно важна и Тузла.

Додао је да је потребно утврдити трасе према Тузли и Бијељини када је у питању пројекат аутопута Сарајево - Београд и најавио да ће то бити тема на конференцији у Брчком, као и дионица аутопута Орашје - Брчко - Тузла.

Турска

Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд.

Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је у току градња моста.

Почетак радова у Србији је озваничен у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ.

(Глас Српске)  Фото:РадиоСарајево/Илустрација

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Па да

05.07.2023 08:21

Ма ја договорите се за 5 годинама ко и за све а народ све сиромашнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН БиХ

05.07.2023 08:54

...и тако живот нам прође у исчекивању. Од рата је прошло 30 година, ако се само осврнемо шта се све направило у старој Југи за 30 година, све ово је обична смијурија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

05.07.2023 12:15

Која Југа па кад је била толико добра што нису бар главне градове република повезали ауто путем

Name

Ифпф

05.07.2023 09:37

Сто це бити циркус од границних контрола у Брцком кад се РС отцијепи. Бице зесце него у Неуму хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.07.2023 10:19

Теоретски све у најбољем реду а стварна слика сасвим супротна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

05.07.2023 11:03

Ако је у плану изградња ауто-пута Орашје -Тузла, онда нема никакве потребе да овај пут иде кроз Брчко, већ да иде Бијељина -Тузла-Добој и ту се спаја са већ изграђеним ауто-путем, до душе, остала је још да се уради дионица од Зенице до Добоја, која је у фази изградње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

05.07.2023 18:34

Где ти покупи таку памет

Name

Борац

05.07.2023 12:13

Банда црвена СНСД И ХДЗ у телу само пљачкају властити Народ,њих интересује само пљачка и само пљачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

05.07.2023 16:55

Само се ти представљај"Борац"а крај тебе пролазе каравани и живот,као и код мене...

Name

Ха ха ха

05.07.2023 17:14

ХДЗ црвени? Јесте ако су и комунисти били усташе и четници, додуше јесу неки од ујка и чеда прешли у партизане кад им је било трт гузици 45,е,.

Name

Милан ОСТОЈИЦ

06.07.2023 00:49

српска има састанак са дистриктом и федерацијом? зар нам миле није рекао да дистрикт не постоји све је то српска? неко неког лазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.12.2023 03:24

Брцко нити је кад било нити це бити српско икад