Trasa autoputa kroz Brčko pod posebnom lupom

Izgradnja dionica u okviru projekta autoputa koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo biće u fokusu današnje konferencije u Brčkom, a posebna pažnja trebala bi biti skrenuta upravo na probleme u Distriktu jer za taj dio teritorije još nije utvrđena ni trasa.

Republika Srpska 05.07.2023 | 07:42
Trasa autoputa kroz Brčko pod posebnom lupom

Autoput koji bi trebalo Srpsku, preko dijela Posavine i Semberije, da poveže sa Srbijom je u republičkim dokumentima označen kao strateški projekat, ukupne dužine oko 70 kilometara.

Srbija će, prema najavama tamošnjeg ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića, do kraja 2023. godine završiti svoj dio autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno od Sremske Rače do Kuzmina.

On je nakon nedavnog sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH Edinom Fortom rekao da će zajednički granični prelaz u Sremskoj Rači da bude pušten u saobraćaj 2025. godine, odnosno kada bude bila završena trasa autoputa od Rače do Bijeljine, koju će Srpska finansirati u iznosu od 20, a Srbija 80 odsto.

Početak izgradnje te dionice ozvaničen je lani polovinom septembra u bijeljinskom naselju Velika Obarska. Riječ je o trasi vrijednoj više od 250 miliona KM, koja je sastavni dio budućih autoputeva Banjaluka - Bijeljina - Beograd i Beograd - Sarajevo, a ove godine je potpisan i ugovor o izgradnji dionice Brčko - Bijeljina, vrijedan 345 miliona KM sa partnerima iz Kine.

Međutim, stvari se mnogo sporije odvijaju u FBiH i samom Distriktu za koji je do sada bilo nekoliko sastanaka, ali bez epiloga.

O ovome će, kako je potvrđeno za “Glas Srpske” biti riječi danas u Brčkom i to na konferenciji na kojoj će prisustvovati i predstavnici Srbije.

Plan je, prema ranijim najavama, utvrđivanje trase autoputa Orašje - Brčko - Tuzla, željeznički koridori, ali neizostavno pitanje jeste i izgradnja autoputa koji će povezati Beograd i Sarajevo, imajući u vidu da je Brčko svojevrsni čvor. 

V.d. direktora “Autoputeva Republike Srpske” Nedeljko Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da će predstavnici Srpske biti danas na sastanku u Brčkom i da se nada da će u dogledno vrijeme biti riješena otvorena pitanja na tom dijelu trase kroz Distrikt.

- Na sastanku se neće definisati trasa, ali će se pričati o aktivnostima do kojih se stiglo u našem dijelu od Banjaluke prema Beogradu kako bi se i ovaj put skrenula pažnja na važnost i ovog dijela.

Brčko distrikt mora da definiše trasu i sve svoje zakonske i podzakonske akte da bi se uključili na ovaj koridor izgradnje autoputa te kako ne bi ostali slijepo crijevo - rekao je Ćorić i dodao da će biti riječi i o poslovima na dionici iz FBiH prema Orašju.

I sam ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto rekao je u junu da je potreban zamah u investicijama te da je da na tom planu posebno važna i Tuzla.

Dodao je da je potrebno utvrditi trase prema Tuzli i Bijeljini kada je u pitanju projekat autoputa Sarajevo - Beograd i najavio da će to biti tema na konferenciji u Brčkom, kao i dionica autoputa Orašje - Brčko - Tuzla.

Turska

Predstavnici BiH su u Ankari još u martu 2021. godine, tokom sastanka sa delegacijom Turske, potpisali sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Planovima je predviđena izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom te od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je u toku gradnja mosta.

Početak radova u Srbiji je ozvaničen u oktobru 2019. u Sremskoj Rači, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana te članova Predsjedništva BiH.

(Glas Srpske)  Foto:RadioSarajevo/Ilustracija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pa da

05.07.2023 08:21

Ma ja dogovorite se za 5 godinama ko i za sve a narod sve siromašniji

ODGOVORITE
Name

VETERAN BiH

05.07.2023 08:54

...i tako život nam prođe u isčekivanju. Od rata je prošlo 30 godina, ako se samo osvrnemo šta se sve napravilo u staroj Jugi za 30 godina, sve ovo je obična smijurija...

ODGOVORITE
Name

Zoran

05.07.2023 12:15

Која Југа па кад је била толико добра што нису бар главне градове република повезали ауто путем

Name

Ifpf

05.07.2023 09:37

Sto ce biti cirkus od granicnih kontrola u Brckom kad se RS otcijepi. Bice zesce nego u Neumu haha

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.07.2023 10:19

Teoretski sve u najboljem redu a stvarna slika sasvim suprotna

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

05.07.2023 11:03

Ako je u planu izgradnja auto-puta Orašje -Tuzla, onda nema nikakve potrebe da ovaj put ide kroz Brčko, već da ide Bijeljina -Tuzla-Doboj i tu se spaja sa već izgrađenim auto-putem, do duše, ostala je još da se uradi dionica od Zenice do Doboja, koja je u fazi izgradnje !

ODGOVORITE
Name

Beli

05.07.2023 18:34

Gde ti pokupi taku pamet

Name

Borac

05.07.2023 12:13

Banda crvena SNSD I HDZ u telu samo pljačkaju vlastiti Narod,njih interesuje samo pljačka i samo pljačka

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

05.07.2023 16:55

Samo se ti predstavljaj"Borac"a kraj tebe prolaze karavani i život,kao i kod mene...

Name

Ha ha ha

05.07.2023 17:14

HDZ crveni? Jeste ako su i komunisti bili ustaše i četnici, doduše jesu neki od ujka i čeda prešli u partizane kad im je bilo trt guzici 45,e,.

Name

Milan OSTOJIC

06.07.2023 00:49

srpska ima sastanak sa distriktom i federacijom? zar nam mile nije rekao da distrikt ne postoji sve je to srpska? neko nekog laze!

ODGOVORITE
Name

Istina

26.12.2023 03:24

Brcko niti je kad bilo niti ce biti srpsko ikad