Додик се до сада углавном повлачио, шта ће сада?!

Ако загребемо површину, видјећемо да се Додик у већини случајева повлачио пред одлукама међународне заједнице и да су одлуке у тишини прихватане. Да ли ће тако бити и сада када је Шмит поништио одлуке Народне скупштине о непровођењу одлука Уставног суда?

Република Српска 04.07.2023 | 16:38
Додик се до сада углавном повлачио, шта ће сада?!

 Одвајање Републике Српске, непризнавање високог представника, као ни његових одлука, ријечи су које свакодневно слушамо од предсједника Српске Милорада Додика. Оваква реторика, кажу стручњаци, усмјерена је на манипулисање широким народним масама.

- Шмит нема легитимитет, он је нелегално изабран, високи представник не постоји. Шмит је дио подвале Српском народу, а циљ му је да Република Српска нестане.

Овакве изјаве, као и приче о издвајању Српске, дио су сваког Додиковог обраћања. 

„Кад ја потпишем тај указ о проглашењу ових закона, то ће они третирати као кршење одлука високог представника, који није високи представник и онда ће мене процесуирати у Суду и Тужилаштву, видјећемо онда. Уколико буде и даљих притисака, вјерујемо да би Република Српска до Нове године могла да има и референдум у коме ће се изјашњавати о најважнијим питањима њеног статуса и о томне на који начин ће се ићи даље“, казао је недавно Додик приликом обраћања на Козари.

"Вјерујем да ћу бити увјеренији када вам се будем обраћао поново за 60 дана и да ћу бити ближе ономе што сам на почетку рекао – гоодбyе БиХ, wелцоме РС еxит“, рекао је ово Додик прије три године на посебној сједници Народне скупштине.

„Оног тренутка кад било шта, а ја знам да они покушавају да исценирају овог лажнога, који прима плату од 24.000 мјесечно, да он донесе неки закон на нивоу БиХ и да он ту имовину нешто распарчава, истог тренутка је донио одлуку о одвајању Републике Српске, нек причају шта год хоће о сецесији. Истог тренутка нек рачунају да ће се одржати сједница Народне скупштине и ја ћу предложити одлуку да се издвојимо из Босне и Херцеговине“, истакао је у Додик у марту ове године.

Поставља се питање, чему дизање тензија, уколико високи представник, како каже Додик, не постоји.

Ако загребемо површину, видјећемо да се Додик у већини случајева повлачио пред одлукама међународне заједнице и да су одлуке у тишини прихватане. Да ли ће тако бити и сада када је Шмит поништио одлуке Народне скупштине о непровођењу одлука Уставног суда?

"Искуство нам показује да смо оваквих пријетњи имали безброј у протеклом времену и да се сваки пут одустајало у тој некој задњој секунди. Исто тако имамо задњу изјаву, задње стајалиште Милорада Додика, премо којем каже да нема другог избора, да ће ићи до краја", сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Додаје да мисли да суштински проблем настаје оног тренутка када су се укрстила два пола. Један је његово инсистирање, односно ићи ће до краја, али исти тако ми се чини и стајалиште представника међународне заједнице, које је резолутније него икада до сада и они исто тако кажу да им је негдје прекипјело па ће и они ићи до краја.

"Питање је ко ће у сучељавању та два краја, извући дебљи крај“, објашњава политички аналитичар Тања Топић. 

Додик је стручњак у скретању пажње са важних политичких и економско-социјалних питања, тако је много пута погазио оно што је обећао, кажу познаваоци политичке сцене у БиХ. Додају да би се исто могло десити и овај пут.

"Чак и да прихвати, условно речено, неће експлицитно прихватити, пронаћи ће неки модус или ће опет створити неку другу кризу, једноставно да скрене пажњу и да јавност усмјери у фокус неке друге кризе, неког другог аспекта или проблема, који ће он опет сам створити, тако да ће се веома брзо заборавити да јесте или није испоштовао одлуке“, каже комуниколог и политички аналитичар Младен Бубоњић. 

Други сценарио је, како кажу, пребацивање одговорности на нижерангиране институције, а тако и прослијеђивање потенцијалне казне.

„Имамо два правца потенцијална, дакле један је тај што сте ви навели, да ће на крају морати то испоштовати, а други је да ће преко своји нижерангираних службеника, као што је то рецимо директор службеног гласника, наредити да не не спроведу, односно да се не проведу у службени гласник и да ће они, као у случају Агенције за лијекове носити посљедице, односно санкције од стране представника међународне заједнице“, сматра Бубоњић.

Годину за годином слушамо исте ријечи, међутим дјела нема ни на видику. Свака прича бива прекинута оног тренутка када институције у Српској ипак буду приморане да послушају одлуке међународне заједнице.

С обзиром на то да оваква реторика Миорада Додика траје годинама уназад, право је питање ко му допушта овакво понашање без икакве одговорности?

(БН) Фото: Архива

Коментари / 76

Оставите коментар
Name

Лука

04.07.2023 16:56

Нешто размишљам? Не би ме изненадило да се Миле "разболи" и то као тешко и да цијела нација данима ишчекује исход његовог здравственог стања...све док ово не прође, просто да скрене пажњу јавности. Пазите шта сам ти рекао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

04.07.2023 16:56

Манипулатор је спреман на све!

Name

СТАТИСТИЦАР

04.07.2023 17:05

ЈЕДАНПУТ ЈЕ ОТИСАО У БОЛНИЦУ КАО ДА ЈЕ ДОБИО КОРОНУ,ДА ЈЕ ИМАО КОРОНУ НЕБИ САДА ИМАО ОВУ ЕНЕРГИЈУ,А ПОСТО ЈЕ ПОЦЕО ДА КОСИ ТЕАВУ,МОЗДА ЈЕ ТО ПОЦЕТАК НЕКОГ ЦИЦЦЕЊА.МВИДЈЕЦЕМО,УГЛАВНОМ САМО ВИДИМО ДА СЕ ОРИМАЈУ ЗА МИНИСТАРСКА МЈЕСТА У ФИНАНСИЈАМА НА НИВОУ БИХ.

Name

Татар

04.07.2023 17:10

Ма не знам шта очекујете од њега да се испрси пред читавом медјунаром заједницом и да пркоси .Није он ни толика будала ни толико храбар.

Name

Било,како било

04.07.2023 17:14

Али овај пута ако Миле поклекне и све ово сто је он изрезирао падне у воду,онда је јасна порука да је господин Смитх признат као високи преставник и да се ипак његове одлуке морају постовати

Name

Лаку ноц

04.07.2023 17:19

Баја лаку ноц.Ти морас овим својим одлукама да јавно признас да непостујес Смита ако твоје одлуке остану на снази али ако поклекнес онда морас да пред свима јавно признас као легалног високог преставника господина Смита..

Name

Добојлија

04.07.2023 17:21

Сад Додик мора да одлуци јели Смит признат или није ако Смит понисти све Додикове одлуке онда је легалан и мозе да доносе одлуке какве хоце.

Name

чаруга

04.07.2023 17:27

баш као афера са иконом кад се разболио од цорона вируса

Name

Дамир

04.07.2023 17:38

Па неко је поставио Смита, као нелегалног представника,да се Додик има на кога кацити, да се скрене пазња са стварних проблема, и да се заборави криминал и корупција

Name

Може ли референдум..

04.07.2023 17:38

..о одвајању тог додика од нормалних људи а своје полтроне нек води са собом и нек коначно сјаше

Name

10

04.07.2023 17:41

Једном се вец извлацио ба Цовид-19. Оно око украдене иконе.

Name

Лазар

04.07.2023 17:44

Народ треба мотке у руке и смијнути власт кад незнају и неце да се позабаве о битним стварима за зивот, мир слобода ,сарадња са свим дрзавама развој економије,унапредјење здравства сколства повецање плата, пензија и јос много тога

Name

Милован

04.07.2023 17:47

Сад мора од себе направити зртву. Да народ попуси фору. Све је у игри.

Name

Блбл

04.07.2023 17:50

Гарантујем зивотом да це се повуци.То је велика кукавица. Он прави игранке како се неби прицало о стању у којој се налази РС.

Name

Кап у мору

04.07.2023 17:54

Цар је го, то је суштина.

Name

Ре

04.07.2023 18:00

Он има папир од доктора,са њим се брани на суду.

Name

Стане

04.07.2023 18:02

Па он ја болестан цовјек и 100% за психијатрију, само ко це га утрпати у санитет и одвести доктору,нико не смије.

Name

Ненад-Нострадамус

04.07.2023 18:06

@Лука.Ја мислим да су у питању само двије опције.Прва је као и до сада сто је радио понисти одлуку Народне Скупстине тако да це се одлука Високог представника спроводити.Тако би Додик и даље имао подрску Медјународне Заједница и остао и даље Свјези дасак вјетра на Балкану.То знаци да би и следеце изборе поново био поставит за пресједника Републике Србске без обзира на изборне резултате.Избори би били обицна фарса.Друго је могуце да га Високи представник смијени насто би опет Додик пристао јер је све унапријед договорено,а исход би опет био исти,а то је да се одлука Високог представника мора примјењивати.Наравно Милицевиц или мозда цак и Јелена би преузели власт била би то као прелазна власт,али би то Био вруц кромпир на којем би се опекли јер су Снсд-е и Додик довели Републику Србску пред нестанак и колапс тако да це на првим изборима да изгубе власт.

Name

Корослав

04.07.2023 18:10

Јаааа.....нек си му реко.Настави зајебавати нема више ни Доде,Човића ,Бакра,Мајкићеве ,Станивуковића тј.све ове гарнитуре на власти.Следи интервенција. Знате ли ви да сте под протекторатом.😶🖕🕍😚😇🌈💪😱😎🤑😁💩.

Name

Ре

04.07.2023 18:20

Одмах здравствену књижицу узимај у руке и под хитно код психијатра!

Name

Бели

04.07.2023 18:47

Миле на Козари реце "лукав сам ја"

Name

Корослав

04.07.2023 18:49

Ја.....прешо црвену линију и мора се јавити Др.😁🤗

Name

Ре Татар

04.07.2023 19:00

Није га нико тјерао да буде Медвјед када је обицан Зец.Нормално да није будала,али ти си будала.

Name

Србин

04.07.2023 22:52

Е мој Лука ,ти си потурица а не Србин!

Name

Народ паметан??

05.07.2023 08:47

Видите по законодавству и прописима које доноси а којима се ограничавају основне слободе становника РС-а, слобода медија, слобода окупљања, удруживања… Увјеравам вас да становници РС-а не желе да живе у аутократској тиранији. Они желе живјети у мјесту гдје могу имати своје мишљење, гдје га могу изразити без страха, желе живјети у мјесту гдје могу имати право на неовисне медије, гдје ти неовисни медији могу од лидера институција тражити одговорност и држати их одговорним за недјела попут корупције. У том смислу дакле, у свему овоме што сам навео, сматрам да је однос господина Додика са Путином, његово моделирање понашања у складу с понашањем господина Путина, опасност за грађанство РС-а, каже Мурпхy.

Name

Змај од шипова

05.07.2023 14:21

Миле и ја смо у основној преписивали један од другог

Name

зока

04.07.2023 17:02

Миле повуци се из политике и узивај у насим парама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2023 18:55

Он је профитер и ратни и поратни то је јасно. Само је сконтао да се највеће паре узимају у политичкој моци и политичка моц се добије на српству и србовању. У бити боле њега за народ провуце птицу о угрожености и нико не види нестајање милиона, кредите идт

Name

Арса

04.07.2023 17:09

Па и у вријеме короне се лажно разболео зашто неби и сада.Мислим да је коментар о томе на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир велики

04.07.2023 18:21

Али сви они који незнају када је Додик боловао корону тада је Дјајиц палио свијеце и молио бога за њега и зато је Дјајиц опљацко милијарде а аки се сад разболи онда цијели УКЦ оде у политику и мафију.остасмо без ицега..

Name

Ре

04.07.2023 19:37

Бас тако тада је била оскоцна даска Владе цорте да се увуце Доди да мозе да пљацка и да пустоси овај народ и ову дрзаву бему све.

Name

Србо

04.07.2023 17:09

Миле обична кукавица да неће опет недај боже имати корону, нема више свијећа за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

04.07.2023 17:11

Дрзи се Миле ниси луд,само Миле под сатор иди и у Трактор то ти је мијесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

04.07.2023 17:25

Нема дана од Баје и његови сателита уз помоћ медија гура ово су нам направили оно су нам направили . Сваки дан о рату први св др св 90е па докле више стоко задњи рат је био прије 30г Дајте људима да живе јево вас рат. Како нису теме плаће и живот свих људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

04.07.2023 17:27

Одузет имовину до 10 кољена Баји и свим политичарима од 92 без разлике које вјере и нације. Доказати поријекло имовине ако не одузет до 10 кољена.. Ови политичари све нас праве луде.. Медији исто тосу њихови промотри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

04.07.2023 18:19

Браво.

Name

Абакус08

04.07.2023 19:32

Најбољи коментар у електронском издању свака част

Name

Ловрен

04.07.2023 17:30

Будакетину треба дтрпати у затвор до смрти.Бандит над бандитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИГ ТОИН

04.07.2023 17:33

Супер је ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

04.07.2023 17:45

Наставиће да краде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

04.07.2023 17:45

Сад це потписати све да остане у власти и да га не смене. Оцекујем убрзани приступ БиХ у НАТО, ЕУ, санкције Русији. Зиви били па видели. Додик је највеци издајник Српског народа икад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боривоје

04.07.2023 17:50

Мислим да је Лактаски медјед спреман на све па и на сукоб. Наравно, сукоб са тудјим синовима.Његов Игор це уз милијарде украдене од народа пијуцкати вино и србовати на тwитеру и фацебооку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2023 13:38

Миле први, попови за њим, само рокај. Има усијаних глава и на другој страни

Name

Дуња

04.07.2023 17:50

Само да будала не изазове рат. А спреман је на све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил Јахић

04.07.2023 18:25

Хеј моји Срби, само слиједите Додика, а ФБиХ је данас добила 303 милиона км, а РС онај средњи прст, све у част Милорада Додика. хттпс://радиосарајево.ба/вијести/босна-и-херцеговина/бих-добила-303-милиона-еура-из-фондова-европске-уније-нема-новца-за-рс/503187?фбцлид=ИwАР2ЕЦцф2WеЈyЛв7вК7блцСН1ОаyУW0зуX3БИЛqсзМвWмбгДуXБЛАо8з3QДо

Name

З

04.07.2023 17:55

Народ му купио одело, а ти народе плати сам, и вожњу хелиоцоптерром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

04.07.2023 18:02

Да не добије корону као кад је украдена икона била у центру пажње.

Name

Провидни сте

04.07.2023 18:00

Јесу се списали ови Додини Црвени кмеру. Данас чујем казу " ако Додик оде нема РС и нама је бјежати куд знамо и умијемо" Замислите људи који су то кретени када тако умишљају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

04.07.2023 19:01

Њима је бјежати због других разлога.

Name

!

04.07.2023 18:06

Монструме,ти си највећа подвала српском народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

04.07.2023 18:06

У ЗАТВОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСНИК РЕСТОРАНА

04.07.2023 18:09

Додик иде до краја, макар тај крај био и сукоб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.07.2023 19:00

Тако је треба под хитно смијенити то лупежа Смитха💩😎😁.

Name

Илија Модрица

04.07.2023 18:17

Сцхмитх треба смијенити Додика и СНСД ,забранити политицко дјеловање, расписати нове изборе. Одузети имовину Додику и свим СНСД лоповима све док не доказу поријекло. Гамад лоповску само мозе скинути Сцхмитх, народ нема сансе јер лопови контролису изборе, додају себи гласова колико им треба. Зато Сцхмит, јако и брутално, први цу цастити пола Модрице ако свабо поскида ове лопузе из СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

04.07.2023 18:41

Ја јаких политицара.Да сте их тразили горих и неспособнијих неби их насли у цитавом свијету.Ста су то они до сада тацно изјавили.

Name

Ре

05.07.2023 07:41

О хебо ти Шмит жену!

Name

Руди

04.07.2023 18:22

Нисам видио глупљег цовјека у свом зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од кога

04.07.2023 22:12

Руди,??? Јел од Сцхмита или Баје??

Name

Економ

04.07.2023 18:24

Тресла се гора, родио се Смит. Миле загламио због пара. Нема их па се мора задузивати уз огромне камате. Економија је изнад свега. Сад је упао у властиту замку и неце се извуци. Има против себе и УСА и ЕУ. Бице вруце љето и врела јесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

04.07.2023 18:39

..па нема повлацења , треба да одвоји Српско према праву медјународном које му је на располагању ,само да то ради и изврси до краја .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аут

04.07.2023 18:40

Одавно је лажни предсједник изгубио компас.Интересантно да спомиње Шмитова примања ,своја заборавља ! Колика су ,то само он зна ,крао је на све начине и дијелио ,углавном лоповима и онима који су га подржавали ,а сад ето дошао ред да кока врати позобано .Удружио се са багром која не преза и не боји се ничега ,а то им је грешка -све има свој крај .Како завршавају безбожници и крадљивци свог народа ,познаваоци историје знају -он као понављач не зна ,као ни његова полуписмена секта ,али то је вец њихов проблем .Врати бурле народу његово ! Одлази сотоно ,ничија ! Сви ће те одбацити ,јер си нечовјек и лопужа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиги

04.07.2023 18:45

Иди играј се са унуцима, сликај иконе, заради несто постено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

04.07.2023 18:50

Који сценарио јебо те. Смијени те Сцхмитх (одлицна излазна стратегија), није те народ отјеро, лезис у хладовини и тросис милионе на егзотицним мјестима. Дјеца ситуирана, милионске фирме. А народ ко народ, направице мит од Додика, а мозда га и прогласе свецем његови попови и другови у пљацки. Свака цаст Миле. Нема ти равна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

04.07.2023 18:56

Хахха цивјек је сано за 20 дана мани БиХ ентитет задузио за додатних 300 милионцица. То додице само тако настави па кад бхде теебали пара потписиват це се све сто треба да Дрзава БиХ удје у Еу и НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

04.07.2023 20:59

Има смисла то што кажеш 👍

Name

Диаспора

04.07.2023 18:59

Смит нелегалан ,Додик нелегалан ..код нас је све нелегално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диаспора

04.07.2023 19:02

Бице да се посјекао косеци па неце имати времена да се бави високим претставником...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.07.2023 19:13

Сас сам опет морао отворит цланак и процитат изјаву Дацица. Јос се нико из РС није изјаснио, као многе ствари гурају под тепих. Сути, не коментариси, не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.07.2023 19:59

Не бори се Додик само за себе него за Републилу Српску ... и за вас бедницини и за ону пропалу опозицију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.07.2023 22:20

како је лепо бити глуп

Name

Коста

04.07.2023 20:00

Ма тај це полизати све сто је по.... и онда це прицати како се залазе за јаку Српску и у оквиру јаке БИХ. Подјелице фотеље и тако у круг. Човјек нас вуче за нос деценијама. И ста он и његови су сваки дан богатији а народа је све мање, понављам све мање и све је сиромашнији. Прича деценијама и брани нас од спољних непријатеља и прича како НАС слабе. Шта не са унутрашњим непријатељем доведени смо пред банкрот, све институције су нам у дуговима. Што мало о томе нw причате. Доводјење Републике Српске у положај потчињwности и зависности. Можда није тако или се варам

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

04.07.2023 20:00

Миле има опција напретек. Може код Путка, биће му вечити слуга, може у Србију, да буде на терет Вучку, који ће га ногирати кад му нестане новаца, или да се замонаши, али да све остави СПЦ, ако му пре тога све не отму скромни укућани... Ко што рекох, има решења, Миле до тебе је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовиц

04.07.2023 20:46

Само је довољно погледати историју задњих 50 година И бити искрен ста се десавало са оваквим политицким лазљвцима,криминалцима. ГДЈЕ СУ ДАНАС??? Ни овај сигурно неце проци боље...идиот од цовијека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2023 02:19

Само оставка поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

05.07.2023 10:40

Он це гурнути народ у рат ако буде будала да гину,за његове идеале и да сацува своје богатство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.07.2023 15:10

КОГА ВИСЕ ИНТЕРЕСУЈЕ КО ЈЕ СТА РЕКАО ,КО СТА РАДИ. ОВО ЈЕ СВЕ ЈЕДНА ЛАКРДИЈА ОД СВИХ ПО НА ОСОБ.НАЦИЈА ЈЕ БОЛЕСНА ТО СЕ ВИДИ ИЗ ДАНА У ДАН.НЕМА НАМ ЛИЈЕКА.

ОДГОВОРИТЕ