Dodik se do sada uglavnom povlačio, šta će sada?!

Ako zagrebemo površinu, vidjećemo da se Dodik u većini slučajeva povlačio pred odlukama međunarodne zajednice i da su odluke u tišini prihvatane. Da li će tako biti i sada kada je Šmit poništio odluke Narodne skupštine o neprovođenju odluka Ustavnog suda?

Republika Srpska 04.07.2023 | 16:38
Dodik se do sada uglavnom povlačio, šta će sada?!

 Odvajanje Republike Srpske, nepriznavanje visokog predstavnika, kao ni njegovih odluka, riječi su koje svakodnevno slušamo od predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ovakva retorika, kažu stručnjaci, usmjerena je na manipulisanje širokim narodnim masama.

- Šmit nema legitimitet, on je nelegalno izabran, visoki predstavnik ne postoji. Šmit je dio podvale Srpskom narodu, a cilj mu je da Republika Srpska nestane.

Ovakve izjave, kao i priče o izdvajanju Srpske, dio su svakog Dodikovog obraćanja. 

„Kad ja potpišem taj ukaz o proglašenju ovih zakona, to će oni tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika, koji nije visoki predstavnik i onda će mene procesuirati u Sudu i Tužilaštvu, vidjećemo onda. Ukoliko bude i daljih pritisaka, vjerujemo da bi Republika Srpska do Nove godine mogla da ima i referendum u kome će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tomne na koji način će se ići dalje“, kazao je nedavno Dodik prilikom obraćanja na Kozari.

"Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao ponovo za 60 dana i da ću biti bliže onome što sam na početku rekao – goodbye BiH, welcome RS exit“, rekao je ovo Dodik prije tri godine na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

„Onog trenutka kad bilo šta, a ja znam da oni pokušavaju da isceniraju ovog lažnoga, koji prima platu od 24.000 mjesečno, da on donese neki zakon na nivou BiH i da on tu imovinu nešto rasparčava, istog trenutka je donio odluku o odvajanju Republike Srpske, nek pričaju šta god hoće o secesiji. Istog trenutka nek računaju da će se održati sjednica Narodne skupštine i ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz Bosne i Hercegovine“, istakao je u Dodik u martu ove godine.

Postavlja se pitanje, čemu dizanje tenzija, ukoliko visoki predstavnik, kako kaže Dodik, ne postoji.

Ako zagrebemo površinu, vidjećemo da se Dodik u većini slučajeva povlačio pred odlukama međunarodne zajednice i da su odluke u tišini prihvatane. Da li će tako biti i sada kada je Šmit poništio odluke Narodne skupštine o neprovođenju odluka Ustavnog suda?

"Iskustvo nam pokazuje da smo ovakvih prijetnji imali bezbroj u proteklom vremenu i da se svaki put odustajalo u toj nekoj zadnjoj sekundi. Isto tako imamo zadnju izjavu, zadnje stajalište Milorada Dodika, premo kojem kaže da nema drugog izbora, da će ići do kraja", smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje da misli da suštinski problem nastaje onog trenutka kada su se ukrstila dva pola. Jedan je njegovo insistiranje, odnosno ići će do kraja, ali isti tako mi se čini i stajalište predstavnika međunarodne zajednice, koje je rezolutnije nego ikada do sada i oni isto tako kažu da im je negdje prekipjelo pa će i oni ići do kraja.

"Pitanje je ko će u sučeljavanju ta dva kraja, izvući deblji kraj“, objašnjava politički analitičar Tanja Topić. 

Dodik je stručnjak u skretanju pažnje sa važnih političkih i ekonomsko-socijalnih pitanja, tako je mnogo puta pogazio ono što je obećao, kažu poznavaoci političke scene u BiH. Dodaju da bi se isto moglo desiti i ovaj put.

"Čak i da prihvati, uslovno rečeno, neće eksplicitno prihvatiti, pronaći će neki modus ili će opet stvoriti neku drugu krizu, jednostavno da skrene pažnju i da javnost usmjeri u fokus neke druge krize, nekog drugog aspekta ili problema, koji će on opet sam stvoriti, tako da će se veoma brzo zaboraviti da jeste ili nije ispoštovao odluke“, kaže komunikolog i politički analitičar Mladen Bubonjić. 

Drugi scenario je, kako kažu, prebacivanje odgovornosti na nižerangirane institucije, a tako i proslijeđivanje potencijalne kazne.

„Imamo dva pravca potencijalna, dakle jedan je taj što ste vi naveli, da će na kraju morati to ispoštovati, a drugi je da će preko svoji nižerangiranih službenika, kao što je to recimo direktor službenog glasnika, narediti da ne ne sprovedu, odnosno da se ne provedu u službeni glasnik i da će oni, kao u slučaju Agencije za lijekove nositi posljedice, odnosno sankcije od strane predstavnika međunarodne zajednice“, smatra Bubonjić.

Godinu za godinom slušamo iste riječi, međutim djela nema ni na vidiku. Svaka priča biva prekinuta onog trenutka kada institucije u Srpskoj ipak budu primorane da poslušaju odluke međunarodne zajednice.

S obzirom na to da ovakva retorika Miorada Dodika traje godinama unazad, pravo je pitanje ko mu dopušta ovakvo ponašanje bez ikakve odgovornosti?

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 76

Ostavite komentar
Name

Luka

04.07.2023 16:56

Nešto razmišljam? Ne bi me iznenadilo da se Mile "razboli" i to kao teško i da cijela nacija danima iščekuje ishod njegovog zdravstvenog stanja...sve dok ovo ne prođe, prosto da skrene pažnju javnosti. Pazite šta sam ti rekao!

ODGOVORITE
Name

Miloš

04.07.2023 16:56

Manipulator je spreman na sve!

Name

STATISTICAR

04.07.2023 17:05

JEDANPUT JE OTISAO U BOLNICU KAO DA JE DOBIO KORONU,DA JE IMAO KORONU NEBI SADA IMAO OVU ENERGIJU,A POSTO JE POCEO DA KOSI TEAVU,MOZDA JE TO POCETAK NEKOG CICCENJA.MVIDJECEMO,UGLAVNOM SAMO VIDIMO DA SE ORIMAJU ZA MINISTARSKA MJESTA U FINANSIJAMA NA NIVOU BIH.

Name

Tatar

04.07.2023 17:10

Ma ne znam šta očekujete od njega da se isprsi pred čitavom medjunarom zajednicom i da prkosi .Nije on ni tolika budala ni toliko hrabar.

Name

Bilo,kako bilo

04.07.2023 17:14

Ali ovaj puta ako Mile poklekne i sve ovo sto je on izrezirao padne u vodu,onda je jasna poruka da je gospodin Smith priznat kao visoki prestavnik i da se ipak njegove odluke moraju postovati

Name

Laku noc

04.07.2023 17:19

Baja laku noc.Ti moras ovim svojim odlukama da javno priznas da nepostujes Smita ako tvoje odluke ostanu na snazi ali ako pokleknes onda moras da pred svima javno priznas kao legalnog visokog prestavnika gospodina Smita..

Name

Dobojlija

04.07.2023 17:21

Sad Dodik mora da odluci jeli Smit priznat ili nije ako Smit ponisti sve Dodikove odluke onda je legalan i moze da donose odluke kakve hoce.

Name

čaruga

04.07.2023 17:27

baš kao afera sa ikonom kad se razbolio od corona virusa

Name

Damir

04.07.2023 17:38

Pa neko je postavio Smita, kao nelegalnog predstavnika,da se Dodik ima na koga kaciti, da se skrene paznja sa stvarnih problema, i da se zaboravi kriminal i korupcija

Name

Može li referendum..

04.07.2023 17:38

..o odvajanju tog dodika od normalnih ljudi a svoje poltrone nek vodi sa sobom i nek konačno sjaše

Name

10

04.07.2023 17:41

Jednom se vec izvlacio ba Covid-19. Ono oko ukradene ikone.

Name

Lazar

04.07.2023 17:44

Narod treba motke u ruke i smijnuti vlast kad neznaju i nece da se pozabave o bitnim stvarima za zivot, mir sloboda ,saradnja sa svim drzavama razvoj ekonomije,unapredjenje zdravstva skolstva povecanje plata, penzija i jos mnogo toga

Name

Milovan

04.07.2023 17:47

Sad mora od sebe napraviti zrtvu. Da narod popusi foru. Sve je u igri.

Name

Blbl

04.07.2023 17:50

Garantujem zivotom da ce se povuci.To je velika kukavica. On pravi igranke kako se nebi pricalo o stanju u kojoj se nalazi RS.

Name

Kap u moru

04.07.2023 17:54

Car je go, to je suština.

Name

Re

04.07.2023 18:00

On ima papir od doktora,sa njim se brani na sudu.

Name

Stane

04.07.2023 18:02

Pa on ja bolestan covjek i 100% za psihijatriju, samo ko ce ga utrpati u sanitet i odvesti doktoru,niko ne smije.

Name

Nenad-Nostradamus

04.07.2023 18:06

@Luka.Ja mislim da su u pitanju samo dvije opcije.Prva je kao i do sada sto je radio ponisti odluku Narodne Skupstine tako da ce se odluka Visokog predstavnika sprovoditi.Tako bi Dodik i dalje imao podrsku Medjunarodne Zajednica i ostao i dalje Svjezi dasak vjetra na Balkanu.To znaci da bi i sledece izbore ponovo bio postavit za presjednika Republike Srbske bez obzira na izborne rezultate.Izbori bi bili obicna farsa.Drugo je moguce da ga Visoki predstavnik smijeni nasto bi opet Dodik pristao jer je sve unaprijed dogovoreno,a ishod bi opet bio isti,a to je da se odluka Visokog predstavnika mora primjenjivati.Naravno Milicevic ili mozda cak i Jelena bi preuzeli vlast bila bi to kao prelazna vlast,ali bi to Bio vruc krompir na kojem bi se opekli jer su Snsd-e i Dodik doveli Republiku Srbsku pred nestanak i kolaps tako da ce na prvim izborima da izgube vlast.

Name

Koroslav

04.07.2023 18:10

Jaaaa.....nek si mu reko.Nastavi zajebavati nema više ni Dode,Čovića ,Bakra,Majkićeve ,Stanivukovića tj.sve ove garniture na vlasti.Sledi intervencija. Znate li vi da ste pod protektoratom.😶🖕🕍😚😇🌈💪😱😎🤑😁💩.

Name

Re

04.07.2023 18:20

Odmah zdravstvenu knjižicu uzimaj u ruke i pod hitno kod psihijatra!

Name

Beli

04.07.2023 18:47

Mile na Kozari rece "lukav sam ja"

Name

Koroslav

04.07.2023 18:49

Ja.....prešo crvenu liniju i mora se javiti Dr.😁🤗

Name

Re Tatar

04.07.2023 19:00

Nije ga niko tjerao da bude Medvjed kada je obican Zec.Normalno da nije budala,ali ti si budala.

Name

Srbin

04.07.2023 22:52

E moj Luka ,ti si poturica a ne Srbin!

Name

Narod pametan??

05.07.2023 08:47

Vidite po zakonodavstvu i propisima koje donosi a kojima se ograničavaju osnovne slobode stanovnika RS-a, sloboda medija, sloboda okupljanja, udruživanja… Uvjeravam vas da stanovnici RS-a ne žele da žive u autokratskoj tiraniji. Oni žele živjeti u mjestu gdje mogu imati svoje mišljenje, gdje ga mogu izraziti bez straha, žele živjeti u mjestu gdje mogu imati pravo na neovisne medije, gdje ti neovisni mediji mogu od lidera institucija tražiti odgovornost i držati ih odgovornim za nedjela poput korupcije. U tom smislu dakle, u svemu ovome što sam naveo, smatram da je odnos gospodina Dodika sa Putinom, njegovo modeliranje ponašanja u skladu s ponašanjem gospodina Putina, opasnost za građanstvo RS-a, kaže Murphy.

Name

Zmaj od šipova

05.07.2023 14:21

Mile i ja smo u osnovnoj prepisivali jedan od drugog

Name

zoka

04.07.2023 17:02

Mile povuci se iz politike i uzivaj u nasim parama

ODGOVORITE
Name

Re

04.07.2023 18:55

On je profiter i ratni i poratni to je jasno. Samo je skontao da se najveće pare uzimaju u političkoj moci i politička moc se dobije na srpstvu i srbovanju. U biti bole njega za narod provuce pticu o ugroženosti i niko ne vidi nestajanje miliona, kredite idt

Name

Arsa

04.07.2023 17:09

Pa i u vrijeme korone se lažno razboleo zašto nebi i sada.Mislim da je komentar o tome na mjestu.

ODGOVORITE
Name

Vladimir veliki

04.07.2023 18:21

Ali svi oni koji neznaju kada je Dodik bolovao koronu tada je Djajic palio svijece i molio boga za njega i zato je Djajic opljacko milijarde a aki se sad razboli onda cijeli UKC ode u politiku i mafiju.ostasmo bez icega..

Name

Re

04.07.2023 19:37

Bas tako tada je bila oskocna daska Vlade corte da se uvuce Dodi da moze da pljacka i da pustosi ovaj narod i ovu drzavu bemu sve.

Name

Србо

04.07.2023 17:09

Миле обична кукавица да неће опет недај боже имати корону, нема више свијећа за њега.

ODGOVORITE
Name

Mico

04.07.2023 17:11

Drzi se Mile nisi lud,samo Mile pod sator idi i u Traktor to ti je mijesto.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

04.07.2023 17:25

Nema dana od Baje i njegovi satelita uz pomoć medija gura ovo su nam napravili ono su nam napravili . Svaki dan o ratu prvi sv dr sv 90e pa dokle više stoko zadnji rat je bio prije 30g Dajte ljudima da žive jevo vas rat. Kako nisu teme plaće i život svih ljudi?

ODGOVORITE
Name

Iskreno

04.07.2023 17:27

Oduzet imovinu do 10 koljena Baji i svim političarima od 92 bez razlike koje vjere i nacije. Dokazati porijeklo imovine ako ne oduzet do 10 koljena.. Ovi političari sve nas prave lude.. Mediji isto tosu njihovi promotri.

ODGOVORITE
Name

Prika

04.07.2023 18:19

Bravo.

Name

Abakus08

04.07.2023 19:32

Najbolji komentar u elektronskom izdanju svaka čast

Name

Lovren

04.07.2023 17:30

Budaketinu treba dtrpati u zatvor do smrti.Bandit nad banditima.

ODGOVORITE
Name

BIG TOIN

04.07.2023 17:33

Super je ovo

ODGOVORITE
Name

Предатор

04.07.2023 17:45

Наставиће да краде

ODGOVORITE
Name

Prika

04.07.2023 17:45

Sad ce potpisati sve da ostane u vlasti i da ga ne smene. Ocekujem ubrzani pristup BiH u NATO, EU, sankcije Rusiji. Zivi bili pa videli. Dodik je najveci izdajnik Srpskog naroda ikad.

ODGOVORITE
Name

Borivoje

04.07.2023 17:50

Mislim da je Laktaski medjed spreman na sve pa i na sukob. Naravno, sukob sa tudjim sinovima.Njegov Igor ce uz milijarde ukradene od naroda pijuckati vino i srbovati na twiteru i facebooku.

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2023 13:38

Mile prvi, popovi za njim, samo rokaj. Ima usijanih glava i na drugoj strani

Name

Dunja

04.07.2023 17:50

Samo da budala ne izazove rat. A spreman je na sve.

ODGOVORITE
Name

Fadil Jahić

04.07.2023 18:25

Hej moji Srbi, samo slijedite Dodika, a FBiH je danas dobila 303 miliona km, a RS onaj srednji prst, sve u čast Milorada Dodika. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/bih-dobila-303-miliona-eura-iz-fondova-evropske-unije-nema-novca-za-rs/503187?fbclid=IwAR2ECcf2WeJyLv7vK7blcSN1OayUW0zuX3BILqszMvWmbgDuXBLAo8z3QDo

Name

Z

04.07.2023 17:55

Narod mu kupio odelo, a ti narode plati sam, i vožnju heliocopterrom

ODGOVORITE
Name

Miso

04.07.2023 18:02

Da ne dobije koronu kao kad je ukradena ikona bila u centru pažnje.

Name

Providni ste

04.07.2023 18:00

Jesu se spisali ovi Dodini Crveni kmeru. Danas čujem kazu " ako Dodik ode nema RS i nama je bježati kud znamo i umijemo" Zamislite ljudi koji su to kreteni kada tako umišljaju!

ODGOVORITE
Name

Q

04.07.2023 19:01

Njima je bježati zbog drugih razloga.

Name

!

04.07.2023 18:06

Monstrume,ti si najveća podvala srpskom narodu!

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

04.07.2023 18:06

U ZATVOR

ODGOVORITE
Name

VLASNIK RESTORANA

04.07.2023 18:09

Dodik ide do kraja, makar taj kraj bio i sukob.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

04.07.2023 19:00

Tako je treba pod hitno smijeniti to lupeža Smitha💩😎😁.

Name

Ilija Modrica

04.07.2023 18:17

Schmith treba smijeniti Dodika i SNSD ,zabraniti politicko djelovanje, raspisati nove izbore. Oduzeti imovinu Dodiku i svim SNSD lopovima sve dok ne dokazu porijeklo. Gamad lopovsku samo moze skinuti Schmith, narod nema sanse jer lopovi kontrolisu izbore, dodaju sebi glasova koliko im treba. Zato Schmit, jako i brutalno, prvi cu castiti pola Modrice ako svabo poskida ove lopuze iz SNSD.

ODGOVORITE
Name

Xx

04.07.2023 18:41

Ja jakih politicara.Da ste ih trazili gorih i nesposobnijih nebi ih nasli u citavom svijetu.Sta su to oni do sada tacno izjavili.

Name

Re

05.07.2023 07:41

O hebo ti Šmit ženu!

Name

Rudi

04.07.2023 18:22

Nisam vidio glupljeg covjeka u svom zivotu.

ODGOVORITE
Name

Od koga

04.07.2023 22:12

Rudi,??? Jel od Schmita ili Baje??

Name

Ekonom

04.07.2023 18:24

Tresla se gora, rodio se Smit. Mile zaglamio zbog para. Nema ih pa se mora zaduzivati uz ogromne kamate. Ekonomija je iznad svega. Sad je upao u vlastitu zamku i nece se izvuci. Ima protiv sebe i USA i EU. Bice vruce ljeto i vrela jesen.

ODGOVORITE
Name

mile

04.07.2023 18:39

..pa nema povlacenja , treba da odvoji Srpsko prema pravu medjunarodnom koje mu je na raspolaganju ,samo da to radi i izvrsi do kraja .

ODGOVORITE
Name

Aut

04.07.2023 18:40

Odavno je lažni predsjednik izgubio kompas.Interesantno da spominje Šmitova primanja ,svoja zaboravlja ! Kolika su ,to samo on zna ,krao je na sve načine i dijelio ,uglavnom lopovima i onima koji su ga podržavali ,a sad eto došao red da koka vrati pozobano .Udružio se sa bagrom koja ne preza i ne boji se ničega ,a to im je greška -sve ima svoj kraj .Kako završavaju bezbožnici i kradljivci svog naroda ,poznavaoci istorije znaju -on kao ponavljač ne zna ,kao ni njegova polupismena sekta ,ali to je vec njihov problem .Vrati burle narodu njegovo ! Odlazi sotono ,ničija ! Svi će te odbaciti ,jer si nečovjek i lopuža .

ODGOVORITE
Name

gigi

04.07.2023 18:45

Idi igraj se sa unucima, slikaj ikone, zaradi nesto posteno

ODGOVORITE
Name

Uros

04.07.2023 18:50

Koji scenario jebo te. Smijeni te Schmith (odlicna izlazna strategija), nije te narod otjero, lezis u hladovini i trosis milione na egzoticnim mjestima. Djeca situirana, milionske firme. A narod ko narod, napravice mit od Dodika, a mozda ga i proglase svecem njegovi popovi i drugovi u pljacki. Svaka cast Mile. Nema ti ravna.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

04.07.2023 18:56

Hahha civjek je sano za 20 dana mani BiH entitet zaduzio za dodatnih 300 milioncica. To dodice samo tako nastavi pa kad bhde teebali para potpisivat ce se sve sto treba da Drzava BiH udje u Eu i NATO.

ODGOVORITE
Name

Realan

04.07.2023 20:59

Ima smisla to što kažeš 👍

Name

Diaspora

04.07.2023 18:59

Smit nelegalan ,Dodik nelegalan ..kod nas je sve nelegalno

ODGOVORITE
Name

Diaspora

04.07.2023 19:02

Bice da se posjekao koseci pa nece imati vremena da se bavi visokim pretstavnikom...

ODGOVORITE
Name

BL

04.07.2023 19:13

Sas sam opet morao otvorit clanak i procitat izjavu Dacica. Jos se niko iz RS nije izjasnio, kao mnoge stvari guraju pod tepih. Suti, ne komentarisi, ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Joja

04.07.2023 19:59

Ne bori se Dodik samo za sebe nego za Republilu Srpsku ... i za vas bednicini i za onu propalu opoziciju

ODGOVORITE
Name

re

04.07.2023 22:20

kako je lepo biti glup

Name

Kosta

04.07.2023 20:00

Ma taj ce polizati sve sto je po.... i onda ce pricati kako se zalaze za jaku Srpsku i u okviru jake BIH. Podjelice fotelje i tako u krug. Čovjek nas vuče za nos decenijama. I sta on i njegovi su svaki dan bogatiji a naroda je sve manje, ponavljam sve manje i sve je siromašniji. Priča decenijama i brani nas od spoljnih neprijatelja i priča kako NAS slabe. Šta ne sa unutrašnjim neprijateljem dovedeni smo pred bankrot, sve institucije su nam u dugovima. Što malo o tome nw pričate. Dovodjenje Republike Srpske u položaj potčinjwnosti i zavisnosti. Možda nije tako ili se varam

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

04.07.2023 20:00

Mile ima opcija napretek. Može kod Putka, biće mu večiti sluga, može u Srbiju, da bude na teret Vučku, koji će ga nogirati kad mu nestane novaca, ili da se zamonaši, ali da sve ostavi SPC, ako mu pre toga sve ne otmu skromni ukućani... Ko što rekoh, ima rešenja, Mile do tebe je!

ODGOVORITE
Name

Vidovic

04.07.2023 20:46

Samo je dovoljno pogledati istoriju zadnjih 50 godina I biti iskren sta se desavalo sa ovakvim politickim lazljvcima,kriminalcima. GDJE SU DANAS??? Ni ovaj sigurno nece proci bolje...idiot od covijeka...

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2023 02:19

Samo ostavka pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

odgovor

05.07.2023 10:40

On ce gurnuti narod u rat ako bude budala da ginu,za njegove ideale i da sacuva svoje bogatstvo.

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.07.2023 15:10

KOGA VISE INTERESUJE KO JE STA REKAO ,KO STA RADI. OVO JE SVE JEDNA LAKRDIJA OD SVIH PO NA OSOB.NACIJA JE BOLESNA TO SE VIDI IZ DANA U DAN.NEMA NAM LIJEKA.

ODGOVORITE