На рачунима УИО стотине милиона од путарина, власт нема договора

На рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ у овом тренутку налази се више од 220 милиона КМ од путарине, који нису распоређени, и због инфлације изгубљено је најмање 20 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 04.07.2023 | 07:43
На рачунима УИО стотине милиона од путарина, власт нема договора

"Тај новац у инфлацији је губитак од 20 милиона КМ и по просјечној инфлацији толико смо изгубили", рекао је недавно Зоран Тегелтија, преузимајући дужност директора Управе за индиректно опорезивање БиХ. 

Иначе, Тегелтија је прије ступања на дужност директора био предсједавајући Управног одбора УИО, који већ дуже вријеме не успијева да подијели више од 220 милиона КМ који се налазе на рачунима.

Тај новац у суштини је 10 одсто укупног новца који је прикупљен по основу путарина и служи за поравнања до којих још није дошло, а када ће - у овом тренутку нико не зна.

На посљедњој сједници УИО одржаној половином јуна то је била једина тачка дневног реда, међутим договор није постигнут, а велико је питање када ће нова сједница бити сазвана и да ли УО УИО без министра финансија и трезора БиХ, који је по аутоматизму и предсједавајући УО УИО, може да донесе потребну одлуку.

Извор "Независних" близак УО УИО каже да Тони Краљевић, министар финансија ФБиХ, може да сазове сједницу УО УИО, али да је питање да ли Мухамед Хасановић, замјеник министра финансија и трезора БиХ, може да гласа и одлучује. 

"Одлуке те врсте доносе се консензусом сва три министра и питање је може ли се у овом тренутку донијети одлука о расподјели уколико и буде сједнице. Именовање Срђана Амиџића, новог министра финансија и трезора, није на дневном реду сједнице Представничког дома и ако се то не деси у сриједу вјероватно иде љетна пауза, тако да ће до даљег Министарством управљати СДП преко Хасановића", испричао је извор "Независних". 

Проблем у вези с расподјелом прихода од путарина је у томе што се Федерација БиХ и Република Српска не могу договорити о томе на који начин расподијелити тај новац. С једне стране Федерација БиХ тражи да се то ради по крајњој потрошњи, која је наравно у ФБиХ далеко већа него у Републици Српској, док у Републици Српској траже да се тај новац распореди по дужини путне мреже. 

"Та мрежа која се гради не гради се само за грађане Републике Српске, већ за све у БиХ. Први привремени коефицијенти који су утврђени вођени су управо тиме, дакле дужином путне мреже коју треба изградити у БиХ. Док се не утврде критеријуми, мислим да новац не треба да стоји на рачунима", рекао је недавно Тегелтија. 

Што се тиче привремених коефицијената, они су још 2018. године утврђени на начин да Федерацији БиХ припада 59 одсто, Републици Српској 39 одсто, а Брчко дистрикту два одсто. Тада је дефинисано и да 10 одсто од прихода иде као резерва која ће касније служити за поравнање и то је тренутно ових више од 220 милиона КМ.

Раније је било само једно поравнање, и то 2019. године, када су приходи од путарине расподијељени управо по дефинисаним коефицијентима 59:39:2. Тада су за ту одлуку гласали и Вјекослав Беванда, тадашњи министар финансија и трезора БиХ, Зора Видовић, министарка финансија РС, и Јелка Миличевић, министарка финансија ФБиХ.

Одмах након тога Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ, против Беванде и Миличевићеве поднио је кривичну пријаву тврдећи да су прекорачили своја овлаштења, али од те пријаве на крају није било ништа. 

Убрзо након тога Савјет министара БиХ формирао је експертску радну групу која треба да дефинише критеријуме за расподјелу новца од путарина, међутим то до данас није завршено јер као у случају политике не постоји сагласност експерата како би ти критеријуми требало да изгледају.  

(Независне)  Фото:Акта.ба

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Србо

04.07.2023 07:53

Што ће РС паре, она има Нову, Нашу и Атос банку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјесни?

04.07.2023 10:39

Тако власти из Сарајева мисле да се прави дрзава, е зато је никад неце ни бити јер се овдје не постује закон.

Name

Ре за Свјесни

04.07.2023 11:30

Чуј тако власти у Сарајеву праве државу,тако власти у Сарајеву чувају државу од подјеле,не да ни Додик паре Драшку у Бања Луци зато што није његов градоначелник,шта чемо сад

Name

Босанац

04.07.2023 11:37

Свјесни требас да будне свјестан да ни брат неда ако не мора паре треба урадит на постен наци.

Name

хахаха

04.07.2023 08:24

Ови су у дубокој кризи само гледају гдје има која марка да је извуку,и на васим тегелтија рацунима, стоје милиони сто сте опљацкали па их повуците у промет да народ непати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.07.2023 08:25

Дијелити по дузини аутопута је нонсенс. На аутопуту 9.јануар је тек понеко возило, а да не казем за категоризацију возила која се разликује од федерације. Тамо је аутопут фреквентнији за дупло ако не и висе. Па погледајте само да сви аутобуси возе аутопутем. Код нас јос увијек је возња кроз Лактасе, Тополу. А онда и она стара: Колико пара толико и музике. Треба бити реалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

04.07.2023 10:17

Па наравно, то су се треба дијелити према мјесту уплате акцизе и гориво и остало се уплат на неком мјесту , дијелити као и ПДВ

Name

Зна се

04.07.2023 10:40

Треба постовати Закон.

Name

Њет

04.07.2023 10:53

Логицно је да се одредјује по конацној потросњи Какве су то глупости 59% 39% Ако нам је куца једна није нам кеса заједницка бар док је ССНСД на власти Са Додиком ! ЦИСТ РАЦУН ДУГА ЉУБАВ

Name

Реалиста

04.07.2023 11:23

Ако је такав закон онда МОРА. Ако не одговара онда се треба мијењати, али против закона се не може, бар у правној и функционалној држави а БиХ то није нити ће бити на овакав начин.

Name

Илија цворовиц

04.07.2023 08:27

УО УИО без министра финансија и трезора БиХ, који је по аутоматизму и предсједавајући УО УИО...А да ли прима једну плату или прима двије плате,мајке вам га проклете висе.Какав је то закон,цуј по аутоматизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.07.2023 08:39

Додо га послао по милионе а он ниста😄😄😄😄😄

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазалица

04.07.2023 08:44

Нека паре остану на рацуну јер ако додзу Додик це их прогутати преко ноци и овако незна ста це са собом супља каса .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавор

04.07.2023 09:04

САМО АКО НЕМАТЕ КУД СА ТИМ ПАРАМА ПОДАЈТЕ ДОДИКУ ОН УВИЈЕК ИМА НЕКИ РУПА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

04.07.2023 09:06

У Рс аутопут празан, ишао сам , зна се десити сваки пар километара 1 ауто. Осим тога изградња аутопута Добој Бања Лука је знатно лакша била од овога од Зенице до Сарајева и даље , све мостови и вијадукти.. Значи утрошено више на изгрдњу, саобраћај 10 пута гушћи, као и наплата , а да се среддства наплаћују по дужини... Умјесто да је спојио одмах аутопут од Добоја до Брода , релативно кратка дионица до границе , саобраћај би био као и наплата еxтра добра. А не градити аутопут који нема економску оправданост, него само да се узму паре на тендерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

04.07.2023 09:16

Срећа наша па су на рачуну и ту треба да су до сљедећих избора јер ће их ови криминалци на власти зачас стрпати у свој џеп и сиротиња неће имати никакве користи од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умјесто народу

04.07.2023 09:45

Зна Додо гдје ће поставити своје. Ето пара од Тегелтије за дугове које треба вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порески обвезник

04.07.2023 10:18

Стварно не разумијем те проценте, па ваљда треба да се по уцесцу у пуњењу будзета тако и тросе, ваљда по мјесту уплате, дирекције за цесте су ентитетске а не дрзавне. Ако тако гласамо, по ентитетском нивоу, ако тако уплацујемо по ентитетском нивоу и дистрикту, тако треба и да се распореди

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

04.07.2023 10:29

Резиме, ни(т)ко не "види" да је "пукла тиква" између "браће" Милорада и Драгана, ХДЗ БиХ јер Драган не да новце "бољем" ентитету у БиХ јер све стопира и тражи нову, исправан и поштен потез Драгана, расподјелу новца јер према мјесту уплате а не према коефицијентима "гори" ентитет у БиХ, Ф.БиХ, даје сваке године "бољем" ентитету у БиХ, РС, цца. 600 милијуна КМ(БАМ) више него што "бољем" ентитету у БиХ припада, резиме, "гори" ентитет у БиХ, Ф.БиХ, храни "бољи" ентитет у БиХ, РС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.07.2023 12:51

Власт можда нема одговор али сазнање шта ће с тим навцем сигурно има.

Name

Прњавор

04.07.2023 11:13

Сав новац да узме федерални дио..самозваној шумској ни фенинга..док се неуведу у ред и непочну поштиват Устав државе у којој живе БиХ.а спомену ли сецесију још 1 згазит то у року 24х и крај приче.срби су народ који несхватају фин језик..они схватају само колац преко леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто МУП

04.07.2023 12:17

Допушта, да сви камиони иду кроз Лакташе, а не Чатрња БЛ, ауто путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

04.07.2023 14:16

600 милиона сваке године Федерација упумпа својих пара у РС,и опет сваки дан пријетње из РС једном се и то мора заврсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.07.2023 18:41

Чиим су вама очи усјалиле на те паре и то коментаришете и у то гледате као пас који зине на вреле бундаве, види се да би ви то покрали за једну ноћ кад би били у прилици да са тим располажете!

ОДГОВОРИТЕ