Na računima UIO stotine miliona od putarina, vlast nema dogovora

Na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u ovom trenutku nalazi se više od 220 miliona KM od putarine, koji nisu raspoređeni, i zbog inflacije izgubljeno je najmanje 20 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 04.07.2023 | 07:43
Na računima UIO stotine miliona od putarina, vlast nema dogovora

"Taj novac u inflaciji je gubitak od 20 miliona KM i po prosječnoj inflaciji toliko smo izgubili", rekao je nedavno Zoran Tegeltija, preuzimajući dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Inače, Tegeltija je prije stupanja na dužnost direktora bio predsjedavajući Upravnog odbora UIO, koji već duže vrijeme ne uspijeva da podijeli više od 220 miliona KM koji se nalaze na računima.

Taj novac u suštini je 10 odsto ukupnog novca koji je prikupljen po osnovu putarina i služi za poravnanja do kojih još nije došlo, a kada će - u ovom trenutku niko ne zna.

Na posljednjoj sjednici UIO održanoj polovinom juna to je bila jedina tačka dnevnog reda, međutim dogovor nije postignut, a veliko je pitanje kada će nova sjednica biti sazvana i da li UO UIO bez ministra finansija i trezora BiH, koji je po automatizmu i predsjedavajući UO UIO, može da donese potrebnu odluku.

Izvor "Nezavisnih" blizak UO UIO kaže da Toni Kraljević, ministar finansija FBiH, može da sazove sjednicu UO UIO, ali da je pitanje da li Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, može da glasa i odlučuje. 

"Odluke te vrste donose se konsenzusom sva tri ministra i pitanje je može li se u ovom trenutku donijeti odluka o raspodjeli ukoliko i bude sjednice. Imenovanje Srđana Amidžića, novog ministra finansija i trezora, nije na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma i ako se to ne desi u srijedu vjerovatno ide ljetna pauza, tako da će do daljeg Ministarstvom upravljati SDP preko Hasanovića", ispričao je izvor "Nezavisnih". 

Problem u vezi s raspodjelom prihoda od putarina je u tome što se Federacija BiH i Republika Srpska ne mogu dogovoriti o tome na koji način raspodijeliti taj novac. S jedne strane Federacija BiH traži da se to radi po krajnjoj potrošnji, koja je naravno u FBiH daleko veća nego u Republici Srpskoj, dok u Republici Srpskoj traže da se taj novac rasporedi po dužini putne mreže. 

"Ta mreža koja se gradi ne gradi se samo za građane Republike Srpske, već za sve u BiH. Prvi privremeni koeficijenti koji su utvrđeni vođeni su upravo time, dakle dužinom putne mreže koju treba izgraditi u BiH. Dok se ne utvrde kriterijumi, mislim da novac ne treba da stoji na računima", rekao je nedavno Tegeltija. 

Što se tiče privremenih koeficijenata, oni su još 2018. godine utvrđeni na način da Federaciji BiH pripada 59 odsto, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto. Tada je definisano i da 10 odsto od prihoda ide kao rezerva koja će kasnije služiti za poravnanje i to je trenutno ovih više od 220 miliona KM.

Ranije je bilo samo jedno poravnanje, i to 2019. godine, kada su prihodi od putarine raspodijeljeni upravo po definisanim koeficijentima 59:39:2. Tada su za tu odluku glasali i Vjekoslav Bevanda, tadašnji ministar finansija i trezora BiH, Zora Vidović, ministarka finansija RS, i Jelka Miličević, ministarka finansija FBiH.

Odmah nakon toga Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, protiv Bevande i Miličevićeve podnio je krivičnu prijavu tvrdeći da su prekoračili svoja ovlaštenja, ali od te prijave na kraju nije bilo ništa. 

Ubrzo nakon toga Savjet ministara BiH formirao je ekspertsku radnu grupu koja treba da definiše kriterijume za raspodjelu novca od putarina, međutim to do danas nije završeno jer kao u slučaju politike ne postoji saglasnost eksperata kako bi ti kriterijumi trebalo da izgledaju.  

(Nezavisne)  Foto:Akta.ba

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Србо

04.07.2023 07:53

Што ће РС паре, она има Нову, Нашу и Атос банку.

ODGOVORITE
Name

Svjesni?

04.07.2023 10:39

Tako vlasti iz Sarajeva misle da se pravi drzava, e zato je nikad nece ni biti jer se ovdje ne postuje zakon.

Name

Re za Svjesni

04.07.2023 11:30

Čuj tako vlasti u Sarajevu prave državu,tako vlasti u Sarajevu čuvaju državu od podjele,ne da ni Dodik pare Drašku u Banja Luci zato što nije njegov gradonačelnik,šta čemo sad

Name

Bosanac

04.07.2023 11:37

Svjesni trebas da budne svjestan da ni brat neda ako ne mora pare treba uradit na posten naci.

Name

hahaha

04.07.2023 08:24

Ovi su u dubokoj krizi samo gledaju gdje ima koja marka da je izvuku,i na vasim tegeltija racunima, stoje milioni sto ste opljackali pa ih povucite u promet da narod nepati.

ODGOVORITE
Name

Marko

04.07.2023 08:25

Dijeliti po duzini autoputa je nonsens. Na autoputu 9.januar je tek poneko vozilo, a da ne kazem za kategorizaciju vozila koja se razlikuje od federacije. Tamo je autoput frekventniji za duplo ako ne i vise. Pa pogledajte samo da svi autobusi voze autoputem. Kod nas jos uvijek je voznja kroz Laktase, Topolu. A onda i ona stara: Koliko para toliko i muzike. Treba biti realan.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

04.07.2023 10:17

Pa naravno, to su se treba dijeliti prema mjestu uplate akcize i gorivo i ostalo se uplat na nekom mjestu , dijeliti kao i PDV

Name

Zna se

04.07.2023 10:40

Treba postovati Zakon.

Name

Njet

04.07.2023 10:53

Logicno je da se odredjuje po konacnoj potrosnji Kakve su to gluposti 59% 39% Ako nam je kuca jedna nije nam kesa zajednicka bar dok je SSNSD na vlasti Sa Dodikom ! CIST RACUN DUGA LJUBAV

Name

Realista

04.07.2023 11:23

Ako je takav zakon onda MORA. Ako ne odgovara onda se treba mijenjati, ali protiv zakona se ne može, bar u pravnoj i funkcionalnoj državi a BiH to nije niti će biti na ovakav način.

Name

Ilija cvorovic

04.07.2023 08:27

UO UIO bez ministra finansija i trezora BiH, koji je po automatizmu i predsjedavajući UO UIO...A da li prima jednu platu ili prima dvije plate,majke vam ga proklete vise.Kakav je to zakon,cuj po automatizmu.

ODGOVORITE
Name

Mile

04.07.2023 08:39

Dodo ga poslao po milione a on nista😄😄😄😄😄

ODGOVORITE
Name

Mazalica

04.07.2023 08:44

Neka pare ostanu na racunu jer ako dodzu Dodik ce ih progutati preko noci i ovako nezna sta ce sa sobom suplja kasa .

ODGOVORITE
Name

Javor

04.07.2023 09:04

SAMO AKO NEMATE KUD SA TIM PARAMA PODAJTE DODIKU ON UVIJEK IMA NEKI RUPA..

ODGOVORITE
Name

Dodo

04.07.2023 09:06

U Rs autoput prazan, išao sam , zna se desiti svaki par kilometara 1 auto. Osim toga izgradnja autoputa Doboj Banja Luka je znatno lakša bila od ovoga od Zenice do Sarajeva i dalje , sve mostovi i vijadukti.. Znači utrošeno više na izgrdnju, saobraćaj 10 puta gušći, kao i naplata , a da se sreddstva naplaćuju po dužini... Umjesto da je spojio odmah autoput od Doboja do Broda , relativno kratka dionica do granice , saobraćaj bi bio kao i naplata extra dobra. A ne graditi autoput koji nema ekonomsku opravdanost, nego samo da se uzmu pare na tenderima.

ODGOVORITE
Name

David Štrbac

04.07.2023 09:16

Sreća naša pa su na računu i tu treba da su do sljedećih izbora jer će ih ovi kriminalci na vlasti začas strpati u svoj džep i sirotinja neće imati nikakve koristi od njih

ODGOVORITE
Name

Umjesto narodu

04.07.2023 09:45

Zna Dodo gdje će postaviti svoje. Eto para od Tegeltije za dugove koje treba vratiti.

ODGOVORITE
Name

Poreski obveznik

04.07.2023 10:18

Stvarno ne razumijem te procente, pa valjda treba da se po ucescu u punjenju budzeta tako i trose, valjda po mjestu uplate, direkcije za ceste su entitetske a ne drzavne. Ako tako glasamo, po entitetskom nivou, ako tako uplacujemo po entitetskom nivou i distriktu, tako treba i da se rasporedi

ODGOVORITE
Name

075

04.07.2023 10:29

Rezime, ni(t)ko ne "vidi" da je "pukla tikva" između "braće" Milorada i Dragana, HDZ BiH jer Dragan ne da novce "boljem" entitetu u BiH jer sve stopira i traži novu, ispravan i pošten potez Dragana, raspodjelu novca jer prema mjestu uplate a ne prema koeficijentima "gori" entitet u BiH, F.BiH, daje svake godine "boljem" entitetu u BiH, RS, cca. 600 milijuna KM(BAM) više nego što "boljem" entitetu u BiH pripada, rezime, "gori" entitet u BiH, F.BiH, hrani "bolji" entitet u BiH, RS!!

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.07.2023 12:51

Vlast možda nema odgovor ali saznanje šta će s tim navcem sigurno ima.

Name

Prnjavor

04.07.2023 11:13

Sav novac da uzme federalni dio..samozvanoj šumskoj ni feninga..dok se neuvedu u red i nepočnu poštivat Ustav države u kojoj žive BiH.a spomenu li secesiju još 1 zgazit to u roku 24h i kraj priče.srbi su narod koji neshvataju fin jezik..oni shvataju samo kolac preko leđa.

ODGOVORITE
Name

Zašto MUP

04.07.2023 12:17

Dopušta, da svi kamioni idu kroz Laktaše, a ne Čatrnja BL, auto putem.

ODGOVORITE
Name

Fed

04.07.2023 14:16

600 miliona svake godine Federacija upumpa svojih para u RS,i opet svaki dan prijetnje iz RS jednom se i to mora zavrsiti

ODGOVORITE
Name

Milan

04.07.2023 18:41

Čiim su vama oči usjalile na te pare i to komentarišete i u to gledate kao pas koji zine na vrele bundave, vidi se da bi vi to pokrali za jednu noć kad bi bili u prilici da sa tim raspolažete!

ODGOVORITE