Руте и Бетел: ЗСО међу приоритетима, о томе и са ПР

- Премијер Холандије Марк Руте и председник Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавије Бетел рекли су данас да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) међу приоритетима и да ће се о том питању сутра разговарати са приштинском страном.

Србија 03.07.2023 | 21:45
Руте и Бетел: ЗСО међу приоритетима, о томе и са ПР

На питање да ли су оптимисти да ће успети сутра да промене ситуацију у Приштини, да попусти и на крају да испуни обавезе из Бриселског споразума, а то је пре свега формирање ЗСО, Руте и Бетел су, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у Палати ''Србија'', навели да ће се сутра приликом посете Приштини посветити том питању, али да ће настојати да буду што неутралнији, не заузимајући ниједну страну.

"Јасно је да је то питање високо међу приоритетима на агенди и о томе ћемо сутра да разговарамо без икакве сумње, као и што смо се и данас тиме бавили", рекао је Руте.

Он је додао да ће покушати да буду што неутралнији и да неће стајати ни на једној страни, а да ће сутра после састанка са представницима привремених приштинских институција моћи да каже да ли је оптимиста или не у решавању тог питања.
 Бетел је указао да постоји Мапа пута и два плана која говоре о формирању ЗСО, као и да су потребне радње и дела са обе стране.

"Овде нема неких табу тема, можемо да поменемо све теме. Ја нисам овде само да говорим лепе речи једном или другом, морамо да говоримо о чињеницама. Као што сам раније рекао, ми смо спремни да ствари усмеримо у правом смеру, ако можемо да будемо од користи ту смо, нисмо овде да заменимо Бореља или Лајчака, овде смо да покажемо да као пријатељи Балкана желимо да саслушамо сваког и да будемо од користи уколико постоји жеља за тим и ако може да се направи напредак", рекао је он.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

//

04.07.2023 08:49

Хоће ли коначно мир. Да ти људи нормално живе. Сви добро, колико то може или морају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2023 13:37

Сад це избори у СРБ. Не мозе се то тако ријесит. Мора се искористит.

Name

Фед

05.07.2023 07:49

Ста се деси са ухапсеним Лунетом,санитским возилом превозио орузхе из Србије и тукао Албанце све снимљемо и документовано

ОДГОВОРИТЕ