Rute i Betel: ZSO među prioritetima, o tome i sa PR

- Premijer Holandije Mark Rute i predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavije Betel rekli su danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) među prioritetima i da će se o tom pitanju sutra razgovarati sa prištinskom stranom.

Srbija 03.07.2023 | 21:45
Rute i Betel: ZSO među prioritetima, o tome i sa PR

Na pitanje da li su optimisti da će uspeti sutra da promene situaciju u Prištini, da popusti i na kraju da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je pre svega formiranje ZSO, Rute i Betel su, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati ''Srbija'', naveli da će se sutra prilikom posete Prištini posvetiti tom pitanju, ali da će nastojati da budu što neutralniji, ne zauzimajući nijednu stranu.

"Jasno je da je to pitanje visoko među prioritetima na agendi i o tome ćemo sutra da razgovaramo bez ikakve sumnje, kao i što smo se i danas time bavili", rekao je Rute.

On je dodao da će pokušati da budu što neutralniji i da neće stajati ni na jednoj strani, a da će sutra posle sastanka sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija moći da kaže da li je optimista ili ne u rešavanju tog pitanja.
 Betel je ukazao da postoji Mapa puta i dva plana koja govore o formiranju ZSO, kao i da su potrebne radnje i dela sa obe strane.

"Ovde nema nekih tabu tema, možemo da pomenemo sve teme. Ja nisam ovde samo da govorim lepe reči jednom ili drugom, moramo da govorimo o činjenicama. Kao što sam ranije rekao, mi smo spremni da stvari usmerimo u pravom smeru, ako možemo da budemo od koristi tu smo, nismo ovde da zamenimo Borelja ili Lajčaka, ovde smo da pokažemo da kao prijatelji Balkana želimo da saslušamo svakog i da budemo od koristi ukoliko postoji želja za tim i ako može da se napravi napredak", rekao je on.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

//

04.07.2023 08:49

Hoće li konačno mir. Da ti ljudi normalno žive. Svi dobro, koliko to može ili moraju.

ODGOVORITE
Name

Re

04.07.2023 13:37

Sad ce izbori u SRB. Ne moze se to tako rijesit. Mora se iskoristit.

Name

Fed

05.07.2023 07:49

Sta se desi sa uhapsenim Lunetom,sanitskim vozilom prevozio oruzhe iz Srbije i tukao Albance sve snimljemo i dokumentovano

ODGOVORITE