Одлука Приштине неусаглашена са Вашингтоном

У одговору Гласу Америке Стејт департмент наводи да одлука владе у Приштини о проглашавању "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" за терористичке организације није донета у координацији са Сједињеним Америчким Државама и другим међународним партнерима.

Свијет 30.06.2023 | 10:18
Одлука Приштине неусаглашена са Вашингтоном

У одговору Стејт департманта наводи се да је та одлука "требало да буде усаглашена са најближим међународним партнерима, укључујући оне чија је примарна одговорност да обезбеде стабилност Косова."

"Поново позивамо Косово да се уздржи од једностраних потеза у тренутку док са свим странама радимо на решавању тренутне кризе”, наведено је у одговору.

Указано је и да САД осуђују, како је назначено, неприхватљиво насиље над трупама Међународне мировне мисије НАТО-а на КиМ .

“Одговорни за нападе треба да буду процесуирани, поштујући прописане процедуре и уз пуну транспарентност”, прецизирано је у одговору Стејт департмента.

Влада привремених приштинских институција у четвртак је терористичким прогласила "Цивилну заштиту" и "Северну бригаду ", тврдећи да су њихови чланови одговорни за немире на северу КиМ и да представљају претњу "уставном поретку и безбедности".

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је после седнице тзв. владе изнео тврдњу да је Приштина одлуку да Цивилну одбрану и Северну бригаду прогласи терористичким организацијама координисала са међународним партнерима.

(РТС/Глас Америке) Фото: Геттy Имагес

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рс

30.06.2023 11:32

До када це да постоје ове "привремене"Пристинске институције одузи се то неста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.06.2023 14:08

Терориста Курти, кад иде и на доручак мора питати амере. За све му они дају благослов, само некад кажу да су дали, а некад кажу да не.

ОДГОВОРИТЕ