Odluka Prištine neusaglašena sa Vašingtonom

U odgovoru Glasu Amerike Stejt department navodi da odluka vlade u Prištini o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima.

Svijet 30.06.2023 | 10:18
Odluka Prištine neusaglašena sa Vašingtonom

U odgovoru Stejt departmanta navodi se da je ta odluka "trebalo da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova."

"Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize”, navedeno je u odgovoru.

Ukazano je i da SAD osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na KiM .

“Odgovorni za napade treba da budu procesuirani, poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Vlada privremenih prištinskih institucija u četvrtak je terorističkim proglasila "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu ", tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu KiM i da predstavljaju pretnju "ustavnom poretku i bezbednosti".

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja je posle sednice tzv. vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

(RTS/Glas Amerike) Foto: Getty Images

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rs

30.06.2023 11:32

Do kada ce da postoje ove "privremene"Pristinske institucije oduzi se to nesta

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.06.2023 14:08

Terorista Kurti, kad ide i na doručak mora pitati amere. Za sve mu oni daju blagoslov, samo nekad kažu da su dali, a nekad kažu da ne.

ODGOVORITE