У току борба за првог човјека Електропреноса

Предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто данас истиче рок до којег би Комисији за провјере требала прослиједити кандидатуру Срђана Амиџића из СНСД-а за новог министра финансија Босне и Херцеговине. Иако је ствар договорена унутар владајуће коалиције на државном нивоу, са именовањем Амиџића на ову функцију се одуговлачи, а по свему судећи разлог је избор новог директора Електропреноса БиХ око чега не могу да се договоре СДП и ХДЗ, јер би обје странке жељеле свог човјека на челу једне од најпрофитабилнијих јавних компанија у земљи.

Босна и Херцеговина 30.06.2023 | 08:33
У току борба за првог човјека Електропреноса

Министар финансија и трезора биће Срђан Амиџић и што се тиче СНСД-а, чији је Амиџић члан, то је завршена ствар која не може имати везе се избором новог директора Електропреноса.

"То се не може доводити у везу са било који другим кадровским именовањем. Ми смо до сада били изузетно коректни према свим партнерима. Подржали смо именовања свих других партнера за која је постојао договор. Исто тако ово је нешто што је већ раније договорено", рекао је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ (СНСД).

На челу Електропреноса БиХ протеклих десет година био је ХДЗ-ов кадар Матан Жарић. Прије њега директор је био Србин. Иако је против националног кључа федерални премијер и први човјек СДП-а Нермин Никшић сматра да би директор сада требао бити Бошњак. На том мјесту СДП би желио видјети Јакуба Витешкића, директора Оперативног центра Електропреноса у Сарајеву.

"У исто вријеме на неким другим стварима ћемо такође испоштовати тај принцип ротације па ће сад директор Електропреноса бити неко ко је из реда бошњачког народа", рекао је Никшић.

Да ли ће Бошњак бити нови директор Електропреноса остаје да се види, јер ХДЗ жели и даље свог човјека на челу ове јавне компаније. Као кандидат се помиње Миро Џакула који каже да се након што је 12 година руководио Управом за индиректно опорезивање прво мора одморити. О евентуалном ангажману у Електропреносу не зна ништа.

"Лагано ћу се одморити и отићи у своју Чапљину. У свету земљу Херцеговину. Да се одморим. А гдје ћу и шта ћу. Драго ми је да ви имате информације. Ја немам тих информација", каже Џакула.

Око имена новог директора морају се договорити СДП и ХДЗ, каже и премијер РС Радован Вишковић, који поручује и да се ово питање мора што прије ријешити, како би одблокирало више од 200 милиона марака залеђених на рачунима Електропреноса због чега су на чекању бројни пројекти.

"Ми из РС поготово имамо значајан број пројеката од Бањалуке гдје треба да се граде нове станице до далековод на Јахорини итд. Значи нешто што је ургентно да се рјешава како би задовољили потебе наших грађана са електричном енергијом", каже премијер Српске.

"Велики новац је у питању. Велики послови. Велике провизије које добијате за послове. С друге стране не треба занемарити један врло важан детаљ. Да се из тих јавних великих предузећа финансирају политичке партије преко оне сиве зоне која је далеко од очију јавности. Што је јавна тајна", сматра политички аналитичар Тања Топић.

За странке на власти, без обзира на то из којег су ентитета, истиче политички аналитичар Тања Топић, јавне компаније су изборни плијен.  Изузетак, додаје, није ни Електропренос. Око подјеле јавних компанија политичке партије се свађају, али на крају ипак договоре тако да мање више сви буду задовољни. Испоштује се и национална структура. Све само да се засједне у директорске фотеље и управља стотинама милиона марака јавног новца.

(БХРТ) Фото: Рингиер

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мостарац

30.06.2023 08:56

Лоше су инфо, директор електропреноса је из СДП-а јер су аутоцесте и агенција за околиш отишле ХДЗу

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

30.06.2023 09:11

НИТИ СЕ ОВИ ИЗ РЕОУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕ БОРЕ ЗА ИСТУ,НИТИ СЕ ОВИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БОРЕ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ.БОРЕ СЕ САМО КО ЦЕ СЕ ДИЦЕОАТИ КОЈЕ ФУНКЦИЈЕ,ОТУДА СЕ МОЗЕ ИЗВЛАЦИТИ ДОБИТ ЗА СТРАНКЕ,И ВИСОКЕ ПЛАТЕ ПОСТАВЉЕНИМ ПОЛИТИЦАРИМА,А НАРОД НЕК ПАСЕ ТРАВУ И СЛУСА ЛАЗНУ БОРБУ ЗА ТЗВ.СВОЈ НАРОД.

Name

Паре

30.06.2023 10:04

Паре, паре, само паре.

Name

Зозон

30.06.2023 09:49

Бурлета за директора - он је уједно упуцен у стратегију привредног развоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ посматрач

30.06.2023 09:50

Највећу глупост са Електропреносом направио је Милорад Додик. Он није хтио да се оснује ова бх фирма, јер није предвиђена Дејтонским мировним споразумом. Да би га одобровољио Бакир Изетбеговић је понудио да сједиште буде у БЛ и да увијек директор буде Србин. Додик је то прихватио и тако је настао Електропренос. Међутим, по истеку првог мандата Србина јавио се свом пријатељу Драган Човић и замолио Додика да уступи један мандат његовом кадру Матану Жарићу. Када је Додик то прихватио то је значило и крај владавине Срба Електропреносом, јер Бошњаци хоће сада ротацију и с правом траже да Бошњак буде директор Електропреноса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као хијене

30.06.2023 10:00

Растргнуле сва предузеца фабрике гиганте ресурсе тендере банкее утд итд политицке партијее!!! То су групе лопова које су покрале дрзаву и народ!! Дрзе се братски цувају једни друге равномјерно ледја!! Изнад закона покривени са Власти! Прелетаци папци потковани спаваци !! Коаоициони позициони опозициони са пипцима у медјународној заједници харају од рата! Само се врте у круг! Мијењају хаљине окупани опрани препрани без знања без мирала урусили систем!!!!!!!! Прљави капитал од Русије турске мадјарске хрвацке итд итд!!!!! За Гиниса! Пљацка стољеца пуне институције лоповааа царују ! Они неце Европу Европске Законе Европске Судије Тузиоце Правосудје Европско за њух заци дозивотнеее робијеее и врацање прљавиг капитала а тек плате надуване и привилегије изнад просјека плате и пензије направили Сиротињу ид народа у 20 и 21 вијеку пљацком за себе и свије!!! Злоооо невидјено! И јис се зову лидерима?! Цега пљацке!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

30.06.2023 10:04

Нема борбе, све је намештено,Јаблан бак Лујин биједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

30.06.2023 13:11

Немојте се мучити ни двоумити. Када се јадан мало одмори од предходних крађа,поставите друга Џакулу па човек има искуство. Обучен је боље од специјалаца, али кад је крађа у питању. А то овим владајућим треба јер је Електро пренос златна кока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

30.06.2023 14:38

Обавезно ставити Миру Џакулу за директора пошто има искуства у организованом криминалу пошто је од УИО направио највећу криминални институцију и гдје се обогатио као мало тко.То је човјек који је легализирао криминал и корупцију.

Name

Мирослав

30.06.2023 14:14

А што се боре, јел у питању пара, али жеља за радом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

30.06.2023 15:08

Што не би био наш препаметни Мазалица.

ОДГОВОРИТЕ