U toku borba za prvog čovjeka Elektroprenosa

Predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto danas ističe rok do kojeg bi Komisiji za provjere trebala proslijediti kandidaturu Srđana Amidžića iz SNSD-a za novog ministra finansija Bosne i Hercegovine. Iako je stvar dogovorena unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, sa imenovanjem Amidžića na ovu funkciju se odugovlači, a po svemu sudeći razlog je izbor novog direktora Elektroprenosa BiH oko čega ne mogu da se dogovore SDP i HDZ, jer bi obje stranke željele svog čovjeka na čelu jedne od najprofitabilnijih javnih kompanija u zemlji.

Bosna i Hercegovina 30.06.2023 | 08:33
U toku borba za prvog čovjeka Elektroprenosa

Ministar finansija i trezora biće Srđan Amidžić i što se tiče SNSD-a, čiji je Amidžić član, to je završena stvar koja ne može imati veze se izborom novog direktora Elektroprenosa.

"To se ne može dovoditi u vezu sa bilo koji drugim kadrovskim imenovanjem. Mi smo do sada bili izuzetno korektni prema svim partnerima. Podržali smo imenovanja svih drugih partnera za koja je postojao dogovor. Isto tako ovo je nešto što je već ranije dogovoreno", rekao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (SNSD).

Na čelu Elektroprenosa BiH proteklih deset godina bio je HDZ-ov kadar Matan Žarić. Prije njega direktor je bio Srbin. Iako je protiv nacionalnog ključa federalni premijer i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi direktor sada trebao biti Bošnjak. Na tom mjestu SDP bi želio vidjeti Jakuba Viteškića, direktora Operativnog centra Elektroprenosa u Sarajevu.

"U isto vrijeme na nekim drugim stvarima ćemo takođe ispoštovati taj princip rotacije pa će sad direktor Elektroprenosa biti neko ko je iz reda bošnjačkog naroda", rekao je Nikšić.

Da li će Bošnjak biti novi direktor Elektroprenosa ostaje da se vidi, jer HDZ želi i dalje svog čovjeka na čelu ove javne kompanije. Kao kandidat se pominje Miro Džakula koji kaže da se nakon što je 12 godina rukovodio Upravom za indirektno oporezivanje prvo mora odmoriti. O eventualnom angažmanu u Elektroprenosu ne zna ništa.

"Lagano ću se odmoriti i otići u svoju Čapljinu. U svetu zemlju Hercegovinu. Da se odmorim. A gdje ću i šta ću. Drago mi je da vi imate informacije. Ja nemam tih informacija", kaže Džakula.

Oko imena novog direktora moraju se dogovoriti SDP i HDZ, kaže i premijer RS Radovan Višković, koji poručuje i da se ovo pitanje mora što prije riješiti, kako bi odblokiralo više od 200 miliona maraka zaleđenih na računima Elektroprenosa zbog čega su na čekanju brojni projekti.

"Mi iz RS pogotovo imamo značajan broj projekata od Banjaluke gdje treba da se grade nove stanice do dalekovod na Jahorini itd. Znači nešto što je urgentno da se rješava kako bi zadovoljili potebe naših građana sa električnom energijom", kaže premijer Srpske.

"Veliki novac je u pitanju. Veliki poslovi. Velike provizije koje dobijate za poslove. S druge strane ne treba zanemariti jedan vrlo važan detalj. Da se iz tih javnih velikih preduzeća finansiraju političke partije preko one sive zone koja je daleko od očiju javnosti. Što je javna tajna", smatra politički analitičar Tanja Topić.

Za stranke na vlasti, bez obzira na to iz kojeg su entiteta, ističe politički analitičar Tanja Topić, javne kompanije su izborni plijen.  Izuzetak, dodaje, nije ni Elektroprenos. Oko podjele javnih kompanija političke partije se svađaju, ali na kraju ipak dogovore tako da manje više svi budu zadovoljni. Ispoštuje se i nacionalna struktura. Sve samo da se zasjedne u direktorske fotelje i upravlja stotinama miliona maraka javnog novca.

(BHRT) Foto: Ringier

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mostarac

30.06.2023 08:56

Loše su info, direktor elektroprenosa je iz SDP-a jer su autoceste i agencija za okoliš otišle HDZu

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

30.06.2023 09:11

NITI SE OVI IZ REOUBLIKE SRPSKE NE BORE ZA ISTU,NITI SE OVI IZ FEDERACIJE BORE ZA BOSNU I HERCEGOVINU.BORE SE SAMO KO CE SE DICEOATI KOJE FUNKCIJE,OTUDA SE MOZE IZVLACITI DOBIT ZA STRANKE,I VISOKE PLATE POSTAVLJENIM POLITICARIMA,A NAROD NEK PASE TRAVU I SLUSA LAZNU BORBU ZA TZV.SVOJ NAROD.

Name

Pare

30.06.2023 10:04

Pare, pare, samo pare.

Name

Zozon

30.06.2023 09:49

Burleta za direktora - on je ujedno upucen u strategiju privrednog razvoja.

ODGOVORITE
Name

BL posmatrač

30.06.2023 09:50

Najveću glupost sa Elektroprenosom napravio je Milorad Dodik. On nije htio da se osnuje ova bh firma, jer nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Da bi ga odobrovoljio Bakir Izetbegović je ponudio da sjedište bude u BL i da uvijek direktor bude Srbin. Dodik je to prihvatio i tako je nastao Elektroprenos. Međutim, po isteku prvog mandata Srbina javio se svom prijatelju Dragan Čović i zamolio Dodika da ustupi jedan mandat njegovom kadru Matanu Žariću. Kada je Dodik to prihvatio to je značilo i kraj vladavine Srba Elektroprenosom, jer Bošnjaci hoće sada rotaciju i s pravom traže da Bošnjak bude direktor Elektroprenosa

ODGOVORITE
Name

Kao hijene

30.06.2023 10:00

Rastrgnule sva preduzeca fabrike gigante resurse tendere bankee utd itd politicke partijee!!! To su grupe lopova koje su pokrale drzavu i narod!! Drze se bratski cuvaju jedni druge ravnomjerno ledja!! Iznad zakona pokriveni sa Vlasti! Preletaci papci potkovani spavaci !! Koaoicioni pozicioni opozicioni sa pipcima u medjunarodnoj zajednici haraju od rata! Samo se vrte u krug! Mijenjaju haljine okupani oprani preprani bez znanja bez mirala urusili sistem!!!!!!!! Prljavi kapital od Rusije turske madjarske hrvacke itd itd!!!!! Za Ginisa! Pljacka stoljeca pune institucije lopovaaa caruju ! Oni nece Evropu Evropske Zakone Evropske Sudije Tuzioce Pravosudje Evropsko za njuh zaci dozivotneee robijeee i vracanje prljavig kapitala a tek plate naduvane i privilegije iznad prosjeka plate i penzije napravili Sirotinju id naroda u 20 i 21 vijeku pljackom za sebe i svije!!! Zloooo nevidjeno! I jis se zovu liderima?! Cega pljacke!!??

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

30.06.2023 10:04

Nema borbe, sve je namešteno,Jablan bak Lujin bijedi

ODGOVORITE
Name

GRUJO

30.06.2023 13:11

Nemojte se mučiti ni dvoumiti. Kada se jadan malo odmori od predhodnih krađa,postavite druga Džakulu pa čovek ima iskustvo. Obučen je bolje od specijalaca, ali kad je krađa u pitanju. A to ovim vladajućim treba jer je Elektro prenos zlatna koka.

ODGOVORITE
Name

Imt

30.06.2023 14:38

Obavezno staviti Miru Džakulu za direktora pošto ima iskustva u organizovanom kriminalu pošto je od UIO napravio najveću kriminalni instituciju i gdje se obogatio kao malo tko.To je čovjek koji je legalizirao kriminal i korupciju.

Name

Miroslav

30.06.2023 14:14

A što se bore, jel u pitanju para, ali želja za radom?

ODGOVORITE
Name

Србо

30.06.2023 15:08

Што не би био наш препаметни Мазалица.

ODGOVORITE