Патријарх данас служи литургију у Пећкој патријаршији

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће данас литургију у Пећкој патријаршији.

Србија 29.06.2023 | 08:09
Патријарх данас служи литургију у Пећкој патријаршији

Његова светост јуче је допутовао у Пећку патријаршију.

У патријарховој пратњи су епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило и ректор Богословије "Светог Саве" у Београду протођакон Радомир Врућинић.

Патријарх Порфирије ће се данас, након литургије, срести са својим стипендистима из Фонда "Привредник" и Задужбине Симе Игуманова, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Из СПЦ истичу да патријарх Порфирије гаји посебну љубав према Пећкој патријаршији, не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријараха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи.

"У Пећи сам много мање у рукама држао књигу, јер сам и свесно и интуитивно осећао да сам на месту на којем се стварала историја наше цркве и народа, да су ту на мермерном престолу Светог Саве седели архиепископи српски и патријарси и председавали саборима. Тако сам недавно, када сам боравио у овој патријарашкој ставропигији, дуго стајао пред кивотом првог српског патријарха Јоаникија, размишљајући о искушењима и одлукама које је доносио у бури околности у којима је живео", написао је недавно патријарх Порфирије.

Њагова светост патријарх српски Порфирије служио је на Видовдан Свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница, уз саслужење десетак епископа СПЦ, а потом у порти Манастира Грачаница и парастос косовским јунацима и свим мученицима од Косовског боја до данас. 

(Срна) Фото: СПЦ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

29.06.2023 11:25

Дали ће похвалити жене,мајке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој на Косову

29.06.2023 12:31

Је "Исусовска битка" небеског народа за слободу и цаст! Слава свим српским јунацима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој на Косову 2

29.06.2023 13:28

Аха, ти био па знаш? Био учесник?