Patrijarh danas služi liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

Srbija 29.06.2023 | 08:09
Patrijarh danas služi liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Njegova svetost juče je doputovao u Pećku patrijaršiju.

U patrijarhovoj pratnji su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije će se danas, nakon liturgije, sresti sa svojim stipendistima iz Fonda "Privrednik" i Zadužbine Sime Igumanova, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Iz SPC ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

"U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svesno i intuitivno osećao da sam na mestu na kojem se stvarala istorija naše crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sedeli arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsedavali saborima. Tako sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaraškoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo", napisao je nedavno patrijarh Porfirije.

Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je na Vidovdan Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Кosovskog boja do danas. 

(Srna) Foto: SPC

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

29.06.2023 11:25

Dali će pohvaliti žene,majke?

ODGOVORITE
Name

Boj na Kosovu

29.06.2023 12:31

Je "Isusovska bitka" nebeskog naroda za slobodu i cast! Slava svim srpskim junacima!

ODGOVORITE
Name

Boj na Kosovu 2

29.06.2023 13:28

Aha, ti bio pa znaš? Bio učesnik?