Афричка куга се из Бијељине проширила на још градова

Афричка куга свиња из Бијељине проширила се на још два града, односно нови случајеви су потврђени у Шамцу и Брчком, потврдио је Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара Републике Српске. Становници села у којима је потврђена зараза влада страх. Провјерили смо да ли се смањила потражња свињског меса. 

Република Српска 28.06.2023 | 16:29
Афричка куга се из Бијељине проширила на још градова

Свињска афричка куга шири се великом брзином. Заражених свиња има на много више имања него што то званични подаци говоре, упозоравају из Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

“Људи нису томе приступили озбиљно. Тек након 20 дана еутаназије гдје се појавило прво жариште, људи су то покушали да прикрију, па смо дошли до не знам које цифре. Видим да ће се то проширити на Брчко, Шамац и остале градове у окружењу”, рекао је предсједник Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

Да би се спријечило ширење заразе на друге дијелове Семберије поново је упућен апел становницима подручја на којем се појавила афричка куга свиња да се одговорно понашају  како би се што прије прекинуо ланац заразе. 

“Ако се то прошири, онда смо у великом проблему”, категоричан је Бакајлић.

Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је да прати епидемиолошку ситуацију и у складу с тим доноси забране увоза свиња и одређених свињских прерађевина у БиХ из држава и регија у којима је ова болест присутна. Сумња се, али и испитује, да је болест увезена.


“Послали смо дописе УИО И Министарству спољне трговине да нам кажу и доставе податке који број свиња, путем којих увозника и на територију којих градова у РС се увозио, у ком периоду и којих узраста”, рекао је прије два дана градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. 

Из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице наводе да ће, како кажу, пољопривреднике сахранити увозна роба.

“Људи не знају шта ће јести ни шта су појели”, додао је Бакајлић.

Многи полажу наде у строже заштитне мјере како би се сачувао ионако крњав сточни фонд. Кривци морају одговарати, поручују пољопривредници.

“Видјећемо ко ће одговарати на крају, ми тражимо пуну одговорност, поручујемо да се ово мора истјерати на чистац”, јасан је Бакајлић.

Афричка свињска куга изразито је заразна болест која код домаћих и дивљих свиња може изазвати високу смртност. Добра је вијест да за остале животиње и људе није опасна. Ипак, потрошачима није свеједно.

“Претпостављам да ће људи смањити ту куповину, јер иако кажу да није опасно за људе. Људи се плаше, чим се појави болест одмах се људи плаше”, навели су саговорници БН ТВ И додају:

“Има њих који неће ни прегледати свиње, заклаће па ће продавати, ту би требало санитарна комисија да одради своје”.

Да ли су потрошачи смањили потражњу за свињским месом?
“Купујем као и раније.”

“Не купујем, бојим се, пилетину и јунетину да, а свињетину не”.

“Купујем као и раније, али мислим да је то опасна ствар “, навели су анкетирани становници Бијељине.

Како БН телевизија незванично сазнаје, министар пољопривреде Саво Минић тек ће наредне седмице посјетити семберске пољопривреднике.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ха ха

28.06.2023 16:41

Коме је захвалило пара па ново измислили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.06.2023 17:27

Ускоро у РС неће бити сељака ни пољопривредника ни фармера ни сточара.Бице само Проинтер.

Name

Ре

28.06.2023 18:39

Само ти једи свињетину и даље и не брини за паре. Ако кренес доктору, е онда понеси паре јер ти доприноси нису уплацени

Name

дјуро

28.06.2023 18:43

Бил Гејтс је задужен за вирусе. Умјесто свињетине за десет година ће мо пећи огромне модификоване скакавце на ражњу, а љубитељи јагњетине ће уживати у џиновским цврчцима. можда вам је смјешно али мени није.

Name

Хехе

28.06.2023 17:12

Пресло им са оног из црвеног комбија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

28.06.2023 17:22

Бога питај колико су заражених клемпа до сада продали. Како они кажу да та куга не штети људима. Ово ће бити масакр клемпа. Али немојте се бринути сву штету ће надокнадити Милорад Додик из својих предсједничких фондова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

28.06.2023 17:30

То вам је Бозја казна,јер сте били дигли цијену зиве ваге прасади преко 10 км а негдје и 12 ,проклетници.Сад спаљујте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијаца

28.06.2023 18:09

Хоце ли и сада бити 10 км по кг или се то мозда враца сто су гулили народ са цијенама ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буди реалан

28.06.2023 20:24

Сељаци нису дигли пуно цијене гледајуци колико је све остало поскупило него су меснице и маркети дигли папрено цијене.Ко ти крив сто си узимо јефтино страно месо(који је није 5% насег) па сад наси стоцари дигли руке и смањили производњу да би ти твоји странци дигли намјерно

Name

Мицко

28.06.2023 19:36

Ко реце,Саво Бакајлиц !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.06.2023 19:59

Нека је и треба јесу дигли цјену катастрофалну скупље прасе од јањета а никаквог квалитета само смјесама и концетратима кљукају,нек сатаре куга давидим комеце сад продават

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

28.06.2023 22:10

ПРВИ СИМПТОМИ ТЕ КУГЕ СУ СЕ ПОЈАВИЛИ ВЕЋ ЗА БОЖИЋ И ЗА МАЈ 1КГ И ДО 10КМ.Е САД ЈЕ ЂАВО ДОШАО ПО СВОЈЕ.

Name

Идеално

29.06.2023 11:53

Добро ако вам је прасетина била скупа тад десет марака, идите брате у месницу и купите килу крмачетине за 11-12 марака и немојте кукати на узгајиваче... Јест било скупо, али зато што су плате никакве. Ево сад ће пшеница бити буд пошто, а сјетва је била нај скупља. Пошто је брашно, а тек пошто су пекарски производи, то се не буните, нико не тражи да се хљеб скине на неку пристојну цијену...

Name

Микан

28.06.2023 21:30

За Бозиц многе породице нису могле да приусте себи заоблицу јер су цјене дигли у небо...Сад бацај у вртацу...Бога нико преварио није!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

28.06.2023 23:37

СТОКО ЈЕДНА,РАДУЈЕТЕ СЕ НЕСРЕЦИ КОЈА ЈЕ ЗАДЕСИЛА ТОЛИКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ,А СТО ПОМИЊЕТЕ БОГА,ПАЗИТЕ ЗБОГ ЗЛОБЕ ДА СЕ ВАМА НЕ ВРАТИ СТА МНОГО ГОРЕ.

Name

Калигула

29.06.2023 00:59

Да је дрзава дрзавом све бих ветеринарске слузбе послала у Семберију и околне Општине да прегледају све свиње од куце до куце и да еутаназирају сваку болесну а сумњиве да ставе у карантин. А народу исплате штету.

ОДГОВОРИТЕ