Тендер од 37 милиона фиктивној фирми фудбалера „Крупе“

Иза фирме „Водопривреда“ која је од „Вода Српске“ добила тендер вриједан 37,1 милион КМ стоји члан стручног штаба и бивши фудбалер Фудбалског клуба „Крупа“ из Крупе на Врбасу, Марко Мазалица. Нико од надлежних није знао објаснити зашто и на основу чега је тендер вриједан десетине милиона марака добило предузеће које је основано чак мјесец дана након расписивања ове капиталне набавке.

Република Српска 28.06.2023 | 16:14
Тендер од 37 милиона фиктивној фирми фудбалера „Крупе“

Појашњења ради, „Воде Српске“ су закључиле оквирни споразум на четири године  са групом понуђача која се састоји од „Еко-еуро тима“ из Крупе на Врбасу и фирме „Водопривреда“ из Бањалуке која је основана средином априла ове године, док је наведени тендер расписан мјесец дана раније, односно у марту.

Када је у питању предузеће „Водопривреда“, као званични контакт број овог предузећа наведен је број телефона Михајла Бучинског бившег фудбалера и  спортског директора „Крупе“ .

Када смо позвали Бучинског и саопштили му да његов број стоји као званичан контакт „Водопривреде“ кратко је рекао: „Мој број? Стварно не знам ништа о томе“.

Ступили смо у контакт и са директором и власником „Водопривреде“ Марком Мазалицом како бисмо му дали прилику да нам каже нешто о овом предузећу чија је, према званичним подацима, основна дјелатност изградња хидрограђевинских објеката.

Мазалица је обећао да ће нас позвати за пет минута, али то није учинио нити се касније јављао на наше позиве.

Према званичним подацима, предсједник ФК „Крупа“ је Драшко Илић. Власник „Еко еуро тима“ Драгиша Тубић зет Драшка и Драгомира Илића, оца народног посланика у НС РС Младена Илића.

„Еко еуро тим“ је генерални спонзор ФК „Крупа“ и његов суштински творац.

Директор „Вода“ за фирму чуо када је потписивао уговор
Директор „Вода Српске“ Мирослав Миловановић рекао је да му је „Водопривреда“ потпуно непозната фирма и да је за њу први пут чуо када је потписивао уговор.

„Ипак мислим да ту нема ништа незаконито јер су у Комисији били искусни људи из „Вода Српске“ и један спољашњи сарадник, јер је тако предвиђено за набавке преко 400.000 КМ“, појаснио је Миловановић и додао: „Да је чудно онако мало и да разумијем Ваше питање-разумијем, али мислим да ту формално правно не постоји никакав проблем“.

Миловановић је за ЦАПИТАЛ појаснио и о каквој се набавци ради, те истакао да су „Воде“ у координацији са Министарством пољопривреде урадиле инвентуру водопривредних објеката који су у надлежности „Вода“, али и локалних заједница.

„Ми смо спровели једну процедуру у којој смо обухватили дио важнијих водотока из надлежности локалних заједница и наших водотока, објединили у једну набавку, извршили процјене колико је за то потребно на годишњем нивоу, те расписали јавни позив који је био отвореног типа, отворен за све понуђаче 42 дана и дошли смо до таквог уговора“, казао је Миловановић.

Нагласио је да ће редовно и инвестиционо одржавање водопривредних објеката бити извршено само ако за то буду обезбјеђена средства, јер, како каже, у буџету „Вода“ за такве радове нема новца.

Минић: Тражио сам од директора извјештај о тој набавци
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић за ЦАПИТАЛ каже да се поступак који спроводе „Воде Српске“ мора спроводити по Закону о јавним набавкама.

„Фирма која врши радове мора гарантовати добро обављање посла. Могла је бити регистрована јуче, а да данас испуњава све услове. Ако се буде радило, и ако ја будем био ту постараћу се да све буде максимално испоштовано и да се изврше све могуће контроле“, обећао је Минић за ЦАПИТАЛ те додао да је од директора „Вода“ затражио извјештај о овој набавци.

Додао је да је од Миловановића добио информације да је поступак трајао 45 дана, да ништа није било скраћено, нити да се дешавало било шта што би упућивало на нелегалну активност.

„Локалне заједнице немају довољно средстава и не добијају онолико колико су планирали. Урадили смо озбиљну каналску мрежу протеклих година, коју треба одржавати и коју треба проширити. Ово је оквирни споразум гдје се морају обезбједити средства, ово не мора значити да ће ишта бити урађено већ да морамо бити спремни, да се чим се обезбиједе средства крене са одржавањем те мреже да не прерасте у растиње и да се не запусти“, казао је Минић.

Навео је да је потребно одржавати каналну мрежу јер тренутно у том погледу највећи проблем представљају бујични потоци и водопроходност која је потребна у кратком временском периоду, како не би долазило до поплава.

Подсјетимо, ЦАПИТАЛ је у понедјељак (26. јуна) објавио да су“Воде Српске“ закључиле оквирни споразум на четири године са групом понуђача која се састоји од „Еко еуро тима“ из Крупе на Врбасу и „Водопривреде“ из Бањалуке, а који су се обавезали да ће за 37,1 милиона марака у наредне четири године вршити редовно и инвестиционо одржавање водопривредних објеката на територији Приједора, Градишке, Бијељине, Козарске Дубице, Српца, Брода, Дервенте, Модриче, Шамца, Доњег Жабара и Пелагићева у наредне четири године.

(Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

+

28.06.2023 16:29

ШТО ДА КАЖУ. ВАЖНО ЈЕ УЗЕТИ ПАРЕ. СВЕ ЛОПОВ ДО ЛОПОВА. ЗА 2ООМГИДИНА, НЕ БИ СЕ СТИГЛО ЛОПОВЛУК У РС УТВРДИТИ. БИЋЕ. УЈЕО ВУК МАГАРЦА. И НИКОМ НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

28.06.2023 17:52

Тако нам и треба. 54 милиона за оно ругло од тениског терена, па шта хоћете, србујте и једите сламу

Name

Ре

28.06.2023 20:51

Открили топлу воду. Па Еко еуро тим те послове ради већ дуги низ година. И добија посао редовно. Од кад је СНСД на власти. Уходана шема. Ти мени, ја теби.

Name

Самир

28.06.2023 16:48

Нас је Бакир крао,ал Додо је врх ,знаци цим је крадја он се одваја од БиХ и направи неки референдум,цим се покраде повуце се,скидам му капу на лоповлуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

28.06.2023 16:51

Бандити

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

28.06.2023 16:51

Ви из скупштине РС морате бити јединствени, њима паре а опозицији јединство. Ви на власти и опозицијо када неможете сачувати народне паре немојте се ни бавити политиком, ви сте народне варалице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гтми

28.06.2023 18:14

Ма све лопов до лопова. Шта цекате народе биједни ?

Name

Миленко

28.06.2023 16:58

Ако не знате Еко Еуро Тим је миљеник директора Вода Мирислава Миловановица. Цесто добија тендере као једини квалификовани понудјац. Надзор на радовима је увијек супруг Зељке Цвијановиц. А власника ове фирме зову праоница пара. Миловановиц сваке седмице долази у Бл по новац и најцесце се састају у хотелу Талија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо ми обицни

28.06.2023 17:10

Лоповска сектаска власт

Name

За Миленка

28.06.2023 17:23

А прави се Енглезз треба питати Зељкицу она би то боље објаснила сви умретени као Паукова Мрета! У историји веце плхацке и отимацине н8је били а у институцијама лоповаа сваке врсте! Калигуле 21 вијека на брдовитом!

Name

Татар

28.06.2023 17:23

Зар држава може дозволити обитавање фиктивне фирме По овоме испаде да ова држава разваљује и једе саму себе.Свесни смо и добро знамо за шта служе овакве фирме .Ово је класична крадја и извлачење живог новца.Питам се да ли нам је потребан и устав и закон и судство и полиција и остале институције.Све оне губе свој смисао.А ми нијемо проматрамо сав тај криминал и чекамо промене на боље Никад.

Name

Грми

28.06.2023 18:16

Недајте да долази у надзор тај лопов. Коље у руке.!

Name

ПРАВДА

28.06.2023 17:04

ДРАШКО ИЛИЋ СТВАРНИ ВЛАСНИК КОНОБАР ИЗ РИЈЕКЕ ПУУУУУ НЕТРЕБАЛА ВАМ НИЈЕДНА МАРКА СВЕ ВАМ БИЛО ПРОКЛЕТО ДАБОГДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

28.06.2023 17:12

Црвени скакавци гдје дођу остаје само пустош. Рјешење је дезинскција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

28.06.2023 17:13

Свака кап крви проливена за Републику Српску узалуд је проливена јер је погане они који сада владају у Републици Српској и понижавају све оне који су се жртвовали за Републику Српску. Господе Боже спаси нас од овог болесног режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.06.2023 17:37

"Да је чудно онако мало и да разумијем Ваше питање-разумијем, али мислим да ту формално правно не постоји никакав проблем“. Билмез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмет

28.06.2023 17:39

Само да се одвојите од нас да се ови наши не уче вашим лоповлуцима. Мислим да ће се на Харварду изучавати предмет СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

28.06.2023 18:09

Некада је "Еко-еуро"тим играо заједно са Мркоњић путевима. Лоповлук су почели од санације депоније смећа у Кнежеву,па преко Депот у Бања луци. Ова нова фирма је основана па рама криминалца Драшко Илића,и формално је само раздвојена да би други криминалац Миловановић имао двије понуде. Знају они добро да та нова фирма нема ни багера ни камиона као основно средство. Зато има Драшко из Крупе. Чист криминал,али секта је у питању. Што се Доде тиче он има проценат. Али доћи ће све на наплату,ако ови у међувремену не нагуле преко границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

28.06.2023 18:58

Када це се висе стати у крај овј пљацки народних пара. Ово све иде по диктату диктатора . Народ у теској апатији а ти примитивци до јуце нису знали гаце пресвуци. Знају да их стити узурпатор који дрзи заробљено судство и тузиластво и ту се коло затвара. Доста је висе овог сљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.06.2023 05:11

Постен неки свијет хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

29.06.2023 16:24

"Вози Мишко" или Вепар Миловановић је добар Бурлин ученик и увлакач Бурли у дебело црево. Мада ми није јасно како Вепар од 200 килограма клизне тако лако Бурли у задњи отвор.

ОДГОВОРИТЕ