Афричка свињска куга затвара све сточне пијаце

На подручју Републике Српске наредних 30 дана забрањен је рада сточних пијаца уз редовно праћење епизоотиолошке ситуације.

Република Српска 28.06.2023 | 15:27
Афричка свињска куга затвара све сточне пијаце

Ово је одлучено на данашњем састанку представника Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Удружења узгајивача свиња РС који је орагнизован због појаве болести афричке куге свиња.

Поред забране рада сточних пијаца, донесена је одлука и о забрани организовања сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора.

Такође, упутиће се додатна наредба Локалним кризним центрима у свим општинама и градовима  о појачаној контроли промета свиња на подручју Републке Српске који у овом тренутку имају статус слободних  од афричке куге свиња.

Када су у питању накнаде штете власницима нешкодљиво уклоњених животиња, као и за мјере асанације терена, оне ће се вршити у складу са донесеним актима Владе Републике Српске, а Министарство ће у складу са истима доносити рјешења о исплати средстава. Како наводе из ресорног министарства до данас су запримили пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на 23 имања на територији Града Бијељина,а потврђено је једно жариште на подручју Шамца, гдје је у питању једно индивидуално газдинство, екстензивног узгоја.

Шамац, као и све општине и градови у Републици добили су инфирмације о првом утврђеном случају са свим инструкцијама о даљем поступању.

"Задатак локалне самоуправе је да формира Локални кризни центар за контролу афричке куге свиња, који је дужан да обезбеди спровођење свих наложеним мјера, између осталог локацију за нешкодљиво уклањање угинулих и еутаназираних животиња са зараженог имања у сарадњи са ветеринарском организацијом и извршити еутаназију свиња и спровести мјере асанације зараженог имања, и забрану кретања животиња у зараженом и угроженом кругу, као и појачану контрола спровођења и надзора над свим наложеним мјерама", наводе из ресорног министарства.

Такође, упутиће се додатна наредба Локалним кризним центрима у свим општинама и градовима  о појачаној контроли промета свиња на подручју Републике Српске који у овом тренутку имају статус слободних  од афричке куге свиња.

Када су у питању накнаде штете власницима нешкодљиво уклоњених животиња, као и за мјере асанације терена, оне ће се вршити у складу са донесеним актима Владе Републике Српске, а Министарство ће у складу са истима доносити рјешења о исплати средстава.

(Независне)    Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гоги

28.06.2023 15:52

Ионако свињетина је отров

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизел

28.06.2023 16:04

Ма немојте унистите сељака увезите из мадарске а ми моземо да поцркамо све измишљотине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.06.2023 17:25

Имам осећај да је ово намјерно уништавање.

Name

Неутралан

28.06.2023 17:57

Ви људи сте тески дебили,засипају нас свим и свацим а ви се бавите србијом,русијом итд. Опстепозната ствар је да је Бн резимска тв,само мало боље упакована. Дебили подрзавају стагнивуковица,у програму је кад год то глупо дјете богатих родитеља позели..не подрзавате праве народне трибуне,подрзавате издајице и све остало. Мука ми је од вас и васих вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.06.2023 00:56

Па ниси неутралан изгледа.

Name

Засто

28.06.2023 18:03

Их не затвори за нову годину и бозиц када бесе цијена онако како бесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

28.06.2023 18:38

Има Бога хоце 10 КМ по килограму за Светиг Дјордју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.06.2023 21:51

Имаћеш ти бога догодине кад буду 10, ал еврића...