Свједочанство о страдања Срба на Косову и Метохији

Због кризе и ризика по безбедност, на северу Космета неће бити традиционалног окупљање за Видовдан на Газиместану. Срби са Косова и Метохије су у Видовданској декларацији поручили да су уједињени у борби за опстанак.  

Србија 28.06.2023 | 09:04
Свједочанство о страдања Срба на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже за РТС да та декларација представља сведочанство страдања Срба у претходном периоду.Петар Петковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је Видовдан уткан у идентитет српског народа, тако да га Срби где год живели са пажњом обележавају и прослављају.

“Видовданска декларација представља с једне стране сведочанство страдања Срба у претходном периоду, не само последњих година, него најконкретније и последњих месеци од терора и зулума Аљбина Куртија, али и израз јасне одлучности српског народа на КиМ да брани своје право да опстане и остане на својој земљи, прадедовској земљи, да живи у миру и да једноставно тамо гради своју будућност“, рекао је Петковић.

Подсећа да се у тој декларацији помињу и они Срби који су устрељени од почетка године, шесторо њих од којих двоје деце, на Бадњи дан.

“Такође, помињу се и имена осморице ухапшених Срба, наших хероја који су потпуно неосновано у приштинским казаматима“, рекао је Петковић.

Истакао је да је сваки дан који они проводе у притвору корак даље у процесу нормализације, јер је очигледно да Курти не жели мир, већ сукобе, и да на тај начин гурне српски народ у сукоб и са Кфором и са међународном заједницом.

Петковић је рекао и да је много тога што су Срби прошли и превалили преко главе у последње две деценије.

“Али овај зулум и терор Аљбина Куртија над српским народом у последње две године, у последњих пар месеци, како сам и на самом почетку истакао, је нешто што је заиста невиђено. Јер овде се ради о намери Аљбина Куртија да спроведе своју србомрзачку идеологију Велике Албаније, која подразумева етнички чист простор Косова и Метохије. Зато се толико напада српски народ, зато толико имате покушаја и од стране косовске полиције и од стране српске политике“, рекао је Петковић.

(РТС) Фото: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТАЛИБАН

28.06.2023 15:05

Гдје је ЕУ УН НАТО и тај демократски свијет да реагују треба једном да казне куртијев резим даста је висе ко је он да забрани парастос СРБСКИМ ЈУНАЦИМА то је исто када би забранили посјете АУСВИЦУ како би онда реаговао тај демократски свијет СЛАВА СРБСКИМ ЈУНАЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

28.06.2023 23:53

Идиоте и будалетино додика из лактаса