Svjedočanstvo o stradanja Srba na Kosovu i Metohiji

Zbog krize i rizika po bezbednost, na severu Kosmeta neće biti tradicionalnog okupljanje za Vidovdan na Gazimestanu. Srbi sa Kosova i Metohije su u Vidovdanskoj deklaraciji poručili da su ujedinjeni u borbi za opstanak.  

Srbija 28.06.2023 | 09:04
Svjedočanstvo o stradanja Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da ta deklaracija predstavlja svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu.Petar Petković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je Vidovdan utkan u identitet srpskog naroda, tako da ga Srbi gde god živeli sa pažnjom obeležavaju i proslavljaju.

“Vidovdanska deklaracija predstavlja s jedne strane svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, ne samo poslednjih godina, nego najkonkretnije i poslednjih meseci od terora i zuluma Aljbina Kurtija, ali i izraz jasne odlučnosti srpskog naroda na KiM da brani svoje pravo da opstane i ostane na svojoj zemlji, pradedovskoj zemlji, da živi u miru i da jednostavno tamo gradi svoju budućnost“, rekao je Petković.

Podseća da se u toj deklaraciji pominju i oni Srbi koji su ustreljeni od početka godine, šestoro njih od kojih dvoje dece, na Badnji dan.

“Takođe, pominju se i imena osmorice uhapšenih Srba, naših heroja koji su potpuno neosnovano u prištinskim kazamatima“, rekao je Petković.

Istakao je da je svaki dan koji oni provode u pritvoru korak dalje u procesu normalizacije, jer je očigledno da Kurti ne želi mir, već sukobe, i da na taj način gurne srpski narod u sukob i sa Kforom i sa međunarodnom zajednicom.

Petković je rekao i da je mnogo toga što su Srbi prošli i prevalili preko glave u poslednje dve decenije.

“Ali ovaj zulum i teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom u poslednje dve godine, u poslednjih par meseci, kako sam i na samom početku istakao, je nešto što je zaista neviđeno. Jer ovde se radi o nameri Aljbina Kurtija da sprovede svoju srbomrzačku ideologiju Velike Albanije, koja podrazumeva etnički čist prostor Kosova i Metohije. Zato se toliko napada srpski narod, zato toliko imate pokušaja i od strane kosovske policije i od strane srpske politike“, rekao je Petković.

(RTS) Foto: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

TALIBAN

28.06.2023 15:05

Gdje je EU UN NATO i taj demokratski svijet da reaguju treba jednom da kazne kurtijev rezim dasta je vise ko je on da zabrani parastos SRBSKIM JUNACIMA to je isto kada bi zabranili posjete AUSVICU kako bi onda reagovao taj demokratski svijet SLAVA SRBSKIM JUNACIMA

ODGOVORITE
Name

Kosova

28.06.2023 23:53

Idiote i budaletino dodika iz laktasa