Додик одлучио све ресурсе Српске да преда Кини

Док Сједињене Америчке Државе, а све више и Европска унија, као опасност виде аспирације Кине према Западном Балкану изражене у бескрупулозним пословним аранжманима и постепеним наметањем моћи која је страна либералној демократији, власти Републике Српске готово све ресурсе нуде Кини “на тањиру”. О томе свједочимо готово из дана у дан.

Република Српска 27.06.2023 | 16:45
Додик одлучио све ресурсе Српске да преда Кини

Будући да је Република Српска у огромној финансијској дубиози, предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик кренуо је у акцију „све или ништа“, а како би Републику Српску спасио од банкрота.

Само у периоду од 6. до 25. априла, дакле за непуне три седмице, провео је до сада највећу дипломатску или политичку „офанзиву“ усмјерену према Кини, а како би по сваку цијену исходовао кинеска (спасносна) кредитна средства за ентитет на чијем је челу.

Огромни дугови

Наиме, Република Српска у овој години, као никада до сада, мора вратити чак 1,150 миијарди КМ дуга! Такође, укупни спољни и унутрашњи дуг Републике Српске већи је од самог буџета те износи закључно с 31. 12. 2022. године 6,5 милијарди КМ! Према званичним подацима Министарства финансија и трезора БиХ, вањски дуг Републике Српске износи 4,2 милијарде КМ, а унутрашњи се попео на 2,3 милијарде КМ.

Република Српска се тако, радикално се задужујући у протеклим годинама, по први пут изједначила с ФБиХ, чији укупни дуг такође износи 6,5 милијарди КМ. С тим да је унутрашњи дуг Републике Српске дупло већи од унутрашњег дуга ФБиХ.

Према званичним информацијама о задужености из документа Министарства финансија и трезора БиХ, Република Српска се није само путем обвезница 2021. године задужила на Лондонској берзи за 586,7 милиона КМ. Такође, посједује и обвезнице на Бечкој берзи, а то задужење износи 328,5 милиона КМ. Дакле, Република Српска се путем тзв. еврообвезница укупно на унутрашњем плану задужила за 915.328 КМ!

Република Српска се задужује на све стране

Уз набројано, мора и Извозно-увозној банци Мађарске (Еxим банка), по основу ранијег аранжмана, вратити 215,1 милион КМ.

Дакле, за непуне три седмице у априлу премијер Републике Српске и високи званичник СНСД-а Радован Вишковић одржао је у Кини сусрете с представницима Каиyуан фонда, Сханxи Интернатионал Труст фонда и Јиyуан Заихуа Манагемент фонда, односно с кинеским фондовима од којих су очекивали новац.

Договора очито није било, будући да је наставак преговора најављен у наредном периоду у Бањалуци.

Дан касније, Вишковић се у Кини састао с представницима Цхина Стате Цонструцтион Енгинееринг Гроуп, као и с кинеском националном фармацеутском групом Синофарм. С представницима Кинеске државне жељезнице (Цхина Раилwаy Енгинерринг Гроуп Лимитед – ЦРЕЦ) разговарао је 8. априла.

Ова компанија од Републике Српске је недавно добила посао изградње дионице аутопута дужине 17 километара од Бијељине до Брчког, о чему је писао Фокус.

Исти дан сусрео се и с представницима компаније Схандонг Интернатионал Ецономиц & Тецхницал, затим Кинеске националне аеротехнолошке корпорације (Авиц), а дан касније с представницима Цхина Енергy Енергинееринг Гроуп Цо. Лтд. Од 9. од 12. априла сусрео се с челницима компаније Поwерцхина Цорпоратион од Цхина Лтд, те компаније за комуникације и изградњу (Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy (ЦЦЦЦ).

Ништа од обвезница

Према изворима Журнала из Владе Републике Српске, Вишковић је де фацто био емисар Милорада Додика у Кини, покушавајући да извиди да ли су кинески инвеститори заинтересирани за куповину ентитеских обвезница у износу од 165 милиона евра.

Кинези, наводи се у истом тексту, нису уопште жељели да се баве тиме, јер та цифра за њих није ни кап у мору финансијских трансакција које има та земља. Осим тога, они су веома спори у процедурама, које би у овом случају трајале мјесецима, за шта је Влада Републике Српске имала времена.

“Понестало им је пара и мисле да их Кина дијели шаком и капом. Но, ко не познаје Кину, може само тако да размишља. Кина то не ради тако и то је за њих ситна цифра. Такође, Кина оно што инвестира у иностранству, ако оствари профит, настоји да то задржи у иностранству, да не враћа у земљу из врло једноставног разлога. То није никакав алтруистички поход, него та девизна средства иду у Централну банку Кине, ту се мијењају за локалну валуту. Дакле, то је један банкарски или инвестицијски резон“,  казала је за Фокус економиста Светлана Ценић.

Зоран Павловић, пословни савјетник и економски аналитичар, каже за наш портал да је одлазак Вишковића у Кину углавном био везан за пословне аранжмане изградње хидроцентрале “Дабар” за коју је потписан уговор прије осам година, али никако да почне да се реализује.

“Како ствари стоје, изгледа да је њихова банка прихватила гаранције Владе Републике Српске за наставак радова. Јер то је принцип кинеских фирми, 15 одсто платите одмах, а остатак дате гаранцију. По дефиницији Кинези раде с државним гаранцијама, нису баратали с обвезницама као гаранцијом ентитета, али изгледа да су то прихватили. Кинези раде оно што је некада радила Југославија у Африци“,  истакнуо је Павловић.

СНСД и Комунистичка партија Кине

На тлу БиХ Додик и његове страначке колеге су наставили, као никада до сада, с активностима интензивирања политичких и сваких других односа с Кином. У Источном Сарајеву је тако 24. априла одржан састанак делегација СНСД-а и Комунистичке партије на којем је, како је саопштено, потврђено „стратешко партнерство“ двије политичке странке.

Делегацију СНСД-а предводио је Сташа Кошарац, који је само дан раније одлучио да као ресорни министар не иде на Енергетски самит у Неуму, који организира Амбасада САД-а у БиХ. Кошарац је потврдио да је ову одлуку донио у складу с одлуком Владе Републике Српске којом је од институција Српске и њених представника у институцијама на нивоу БиХ затражено да прекину сарадњу с амбасадама САД-а и Велике Британије.

На споменутом састанку, одржаном 24. априла, “изражена је опредијељеност за учвршћивање стратешког партнерства двију политичких странака, које је формално успостављено 2016. године”. Споменуте 2016. године сам Додик је у Пекингу озваничнио сарадњу СНСД-а и Комунистичке партије.

Јавности је мање позната чињеница да је те исте године сарадњу с Комунистичком партијом Кине успоставила и Странка демократске акције (СДА), но ни близу плодоносну као СНСД.

Иначе, Комунистичка партија Кине након октобарског конгреса започела је нову димензију конфронтације у односима са САД-ом, а то је посебно до изражаја дошло током пуштања у атмосферу шпијунских балона који су обарани на тлу САД-а.

Став Америчког конгреса

Представнички дом Америчког конгреса прије неколико мјесеци основао је и Одабрани одбор за стратешко надметање између САД-а и Комунистичке партије Кине, а с почетком марта одржао је саслушање у ударном термину под називом “Пријетња Комунистичке партије Кине Америци”.

Управо у оваквој ситуацији између САД-а и Кине, или можда баш због тога (будући да је Влада РС-а званично донијела одлуку о прекиду сарадње с Амбасадом САД-а у БиХ), Додик се покушава додатно приближити овој држави на Далеком истоку.

Па је тако сам он, дан након сусрета делегација СНСД-а и Комунистичке партије Кине, односно 25. априла, у Бањалуци с представницима Кинеске корпорације за путеве и мостове (ЦРБЦ) потписао меморандум о разумијевању и сарадњи на пројектима изградње аутопута у Републике Српске.

Отворио је тако могућност да нови послови на новим инфраструктурним пројектима у Републици Српској припадну кинеским фирмама, и то у моменту када су тренутно на изградњи три актуелне дионице аутопута Бања Лука – Приједор, Вукосавље – Брчко и Брчко – Бијељина ангажиране искључиво кинеске компаније.

Коментаришући давање послова кинеским компанија на појединим дионицама аутопута, Ценић је издвојила примјер дионице Бања Лука – Приједор гдје је уговор још увијек скривен од јавности.

“Не може по нашим законима бити ознака тајности нешто што су средства порезних обвезника. Онај ко послује на територији ове државе мора да поштује законе ове државе, а не то што му у његовој држави прописује или њихову пословну политику. Поставља се питање домаћој страни – с којим правом и по којем закону? Гдје је ту транспарентност? Ово су паре порезних обвезника“, наводи Ценић.

Црне листе

Осим што Додика и Кину тренутно вежу политичка и свака друга нетрпељивост према САД-у, занимљиво је и то да су 24. априла на састанку у Источном Сарајеву сарадњу продубиле двије политичке партије чији су званичници на црној листи САД-а односно америчког Министарства финансија. Када је ријеч о СНСД-у, то су сам Милорад Додик и Никола Шпирић.

У 2020. и 2021. години и низ партијских функционера Комунистичке партије Кине доспјело је такођер на америчку црну листу, и то: Цхен Qуангуо, Зху Хаилун, Wанг Мингсхан, Хуо Лиујун, Wанг Јунзхенг и Цхен Минггуо.

То се десило још и у мандату Доналда Трумпа као америчког предсједника, а тадашњи амерички државни секретар Мике Помпео званично је прокламовао да је “Народна Република Кина под водством и контролом Комунистичке партије Кине (КПК) починила злочине против човјечности, и то претежно против муслимана Ујгура, али и других припадника етничких и вјерских мањинских скупина у Xињиангу”.

“Закључио сам да је Народна Република Кина, под водством и контролом Комунистичке партије Кине, починила геноцид над већинским Ујгурима, муслиманима, али и другим етничким и религијским групама у Xињиангу”,  навео је тада Помпео.

И Европски парламент је у резолуцијама донесеним у 2020. и 2021. години прецизно детектирао водство Комунистичке партије Кине у активностима усмјереним ка злочинима према Ујгурима.

Међутим, све набројано, али и то да је Црна Гора девет година након што се обавезала на изградњу скупог аутопута који су изградили Кинези умало банкротирала, не представља никакве упозоравајуће сигнале за власти Републике Српске. У моменту писања овог текста власти републике Српске очајнички покушавају да испреговарају нове аранжмане с Кином, очито не обазирући се на то у шта се упуштају.

(Фокус) Фото: Фокус/Сцреенсхот/ Фена/ Влада Српске/СНСД

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

ПањОви

27.06.2023 16:55

Грешка је направљена и умјесто да се грешка призна и почне радити на томе да се спаси сто се спасити може они се понашају као да је све ок. Људи,ово мора доци на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.06.2023 18:14

Доћи ће народу на налпату а не њему који је све покрао и уништио. Његовој дјеци и унуцима ће доћи наплата за јасеновачку грађу, проклетство неће избјећи поред свих покрадених милијарди. Тако да ће правда бити задовољена.

Name

Ре

27.06.2023 18:35

Давно је досло, само то србљи нису сконтали, а ни неце ускоро, посто су им сви градјани са мозгом побјегли главом без обзира по цијелом свијету, западно, наравно!

Name

Q

27.06.2023 18:46

Грешка је Ронхил на власти.

Name

реакција

27.06.2023 18:51

Нису му ресурси РС очевина да их даје било коме. Власт на нивоу БиХ ће зауставити давање било каквих ресурса као што су 2012 зау ставили давање слива горње Дрине РWЕ-у, Гацка ЧЕЗу, Угљевика Комсару итд.

Name

Зворник

27.06.2023 19:29

Није то његово вец народно а народ га н8је ни изабрао вец је покрао изборе.

Name

ре Q

27.06.2023 20:51

Греска је Дунхил на власт да додје.

Name

Гарант 100%

27.06.2023 22:18

Сад су у безизлазној ситуацији!!! Исплате вец касне знаци није рупа у будзету вец кратер!!! Иииии даље лазу будзет ликвидан 😂😂😂😂

Name

Роки 4

28.06.2023 16:09

Браво Бурле - боље Кини него Америци!

Name

ДОдо

27.06.2023 17:00

Чини ми се да он сада и диже тензије , покушава да направи нешто не би ли га ови странци скинули са власти па да побјегне од тих дугова и исте остави наредне 3-4 генереације да грцају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.06.2023 17:03

Лазов и криминалац, лазе ли лазе у скупстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2023 19:13

Да,лазов којег је народ себи биро да лазе тај исти народ и пљацка,, народ глупи.

Name

Грми

27.06.2023 21:21

Народе ,засто слусате тог лопва, засто га неигнорисете ка сто он трази од суда.

Name

Татар

27.06.2023 17:06

Догодило брате.Стизу ненаплаћених рате а паре већ одавно покрадене.А с друге стране Кина је позната по својој окрутности кад додје у надређени положај и кад је западне да диктира темпо .Ако се у најскорије време нешто не преузме унезверени водја ће нас учинити колонијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

27.06.2023 17:08

Ми смо за Кину минорни, и у економском, и у сваком другом погледу, али зашто нас неби јефтино добили, за пар милијарди нашега дуга, којег ће они платити? И зашто неби на Балкану имали у свом власништву једну своју колонију!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

27.06.2023 18:02

Све ово је у договору са западом, запад ово као неће дозволити, а ми ћемо билти колатерална штета, када кажем ми, мислим Р.С. ! Западу треба оправдање за акцију, а ово је идеална прилика и повод, коначан циљ, укидање ентитета и Бч.- Дис. , циљ Мултиетничка унитарна БИХ по вољи запада, до душе и по вољи једног од њених народа, у овом случају Бошњака !

Name

Казанова

27.06.2023 17:12

Ето добро нас унесречи ова будала треба рудоњу кастрирати.Стварно неразумијем наш народ да смо стварно најивни шта нам један идиот ради толико година или смо стварно глупи,тупи или смо стварно кркански народ.Треба му стати на пут .

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Казанова

27.06.2023 21:05

Добро си рекао кркански народ..ау брате тешки кркани,сви важни и битни а нико и ништа...Ево сви нека прођу својом улицом колико нормалног свијета ће срести а колико кркана?

Name

РВИ ВРС

27.06.2023 17:14

УХАПСИМО ПСА ЛАКТАСКОГ МЕГА ЛОПОВА,УТАМНИЦИМО И ЊЕГА И ЊЕГОВ НАКОТ ,РОДБИНУ,КУМОВЕ ,ПРИЈАТЕЉЕ КОД ЊИХ СУ НАСЕ МИЛИЈАРДЕ.ЗАР СМО ТРУНУЛИ ПО РОВОВИМА ДА НАС ОВАЈ ЛОПУРДА ЛАКТАСКА ПРЕДА ЗДЕРАЦИМА ПАЦОВА И КЕРОВА.УУУУУ ТААААМНИИИЦУУУУ БУУУРЛУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

27.06.2023 19:19

Је..о ма..у тип рекламира своју сљивовицу и под дејством алкохола и дроге вриједа све зиво. па цак и своје србе.

Name

xy

27.06.2023 17:19

Даце он и цацу и маму само да себе спаси,а српску је све дао сто он није стигао опљацкати са својим климоглавцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

27.06.2023 17:44

Крај оваквог народа дрмати це он јос годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље Кини

27.06.2023 17:47

Нр морамо спроводити изопацене вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

27.06.2023 18:53

тако је комуњарооооооооо!!!

Name

xxxx

27.06.2023 17:58

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити ту док год народ не цркне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред БејХа!

27.06.2023 19:30

Одлицан епитаф за крај! Браво!

Name

Узас

27.06.2023 19:30

Браво

Name

Петар

27.06.2023 18:17

Господе на небесима, спаси овај народ од оваквог вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре петар

27.06.2023 19:34

Ево само сто није. Тек је 25 година просло. Какав бог какви бакраци

Name

Руми, филозоф

27.06.2023 18:30

Погибија 1000 способних људи не мозе проузроковат стету колико један мангуп кад постане владар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праљак лл

27.06.2023 18:35

Овај шверцер на овој фотографији највише личи на Праљка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из дна каце

27.06.2023 18:47

Људи моји како мислите њега скинути с власти? Коментарима? Не иде то тако. Срамота,али ја сам се потрудио да моја дјеца живе у цивилизацији и да никада не враћају ове дудукове пљачке....А ви како хоћете,вјерујте му и даље,радите за њега а нека вам дјеца и унуци измире њихове пљачке. Успут нека мрзе ону другу страну јер су им Бошњаци криви за све...Мени нису....и они су у сличним г....а ,нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

27.06.2023 19:05

Ста реци главни цовјек краљ пијаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав14

27.06.2023 19:07

а народ блеји у тв и слуса ста и како им баја добро зиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снежана

27.06.2023 19:14

А шта ми радимо да спријечимо све ово? Лупамо коментаре? Па браво, за боље и нисмо. Био једном један народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

27.06.2023 19:18

Богме овај Србе гура о чор сокак,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај лаку ноц

27.06.2023 19:27

Федерација је дупло мање задузена обзиром да има дупло висе становника!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Запада

27.06.2023 19:37

Ето нам Русија и Кина, шта смо хтјели то смо и добили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наздравље

27.06.2023 19:42

Лазни преседнице, толико лазес да си сав лазан и схватају те озбиљно уместо ко саљивдзију бакинаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

27.06.2023 20:09

Попи отров ко прањић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

27.06.2023 20:38

Чуј глупости, Додик би да сарађује са Кином. Па једна осредња улица у Пекингу има више становника од Републике Српске... Како видим ускоро ћете постати Кинеска четврт или гето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оки

27.06.2023 20:49

Јупииииииииииии,ста онда,кад кинез буде тразио да се ради,ни онда неце несто ваљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

27.06.2023 20:53

Само нас БиХ и Федерација мозе спасити да овај нераспрода све,није од РС,вец БиХ,и стопира продаје,и крадје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.06.2023 21:08

Све пропада и то убрзано . Народ ће морати да се исељава и то ускоро . А они краду и даље у своје вреће и продају општа добра за која се нико од њих није никад борио . Пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маните прице

27.06.2023 23:29

Какав Помпео и евтопски Парламент, они да прицају о злоцинима? Злоцинци о злоцинима ситом планете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.06.2023 03:51

Оваквом кабадахији и лошем домаћину не треба дати државну имовину ни под разно.Све би разјебо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек Кинеза

02.07.2023 10:27

Боље за обичан народ да Кинези владају и управљају РСом него Додик. Живили кинесцици!

ОДГОВОРИТЕ