Dodik odlučio sve resurse Srpske da preda Kini

Dok Sjedinjene Američke Države, a sve više i Evropska unija, kao opasnost vide aspiracije Kine prema Zapadnom Balkanu izražene u beskrupuloznim poslovnim aranžmanima i postepenim nametanjem moći koja je strana liberalnoj demokratiji, vlasti Republike Srpske gotovo sve resurse nude Kini “na tanjiru”. O tome svjedočimo gotovo iz dana u dan.

Republika Srpska 27.06.2023 | 16:45
Dodik odlučio sve resurse Srpske da preda Kini

Budući da je Republika Srpska u ogromnoj finansijskoj dubiozi, predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik krenuo je u akciju „sve ili ništa“, a kako bi Republiku Srpsku spasio od bankrota.

Samo u periodu od 6. do 25. aprila, dakle za nepune tri sedmice, proveo je do sada najveću diplomatsku ili političku „ofanzivu“ usmjerenu prema Kini, a kako bi po svaku cijenu ishodovao kineska (spasnosna) kreditna sredstva za entitet na čijem je čelu.

Ogromni dugovi

Naime, Republika Srpska u ovoj godini, kao nikada do sada, mora vratiti čak 1,150 miijardi KM duga! Takođe, ukupni spoljni i unutrašnji dug Republike Srpske veći je od samog budžeta te iznosi zaključno s 31. 12. 2022. godine 6,5 milijardi KM! Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, vanjski dug Republike Srpske iznosi 4,2 milijarde KM, a unutrašnji se popeo na 2,3 milijarde KM.

Republika Srpska se tako, radikalno se zadužujući u proteklim godinama, po prvi put izjednačila s FBiH, čiji ukupni dug takođe iznosi 6,5 milijardi KM. S tim da je unutrašnji dug Republike Srpske duplo veći od unutrašnjeg duga FBiH.

Prema zvaničnim informacijama o zaduženosti iz dokumenta Ministarstva finansija i trezora BiH, Republika Srpska se nije samo putem obveznica 2021. godine zadužila na Londonskoj berzi za 586,7 miliona KM. Takođe, posjeduje i obveznice na Bečkoj berzi, a to zaduženje iznosi 328,5 miliona KM. Dakle, Republika Srpska se putem tzv. evroobveznica ukupno na unutrašnjem planu zadužila za 915.328 KM!

Republika Srpska se zadužuje na sve strane

Uz nabrojano, mora i Izvozno-uvoznoj banci Mađarske (Exim banka), po osnovu ranijeg aranžmana, vratiti 215,1 milion KM.

Dakle, za nepune tri sedmice u aprilu premijer Republike Srpske i visoki zvaničnik SNSD-a Radovan Višković održao je u Kini susrete s predstavnicima Kaiyuan fonda, Shanxi International Trust fonda i Jiyuan Zaihua Management fonda, odnosno s kineskim fondovima od kojih su očekivali novac.

Dogovora očito nije bilo, budući da je nastavak pregovora najavljen u narednom periodu u Banjaluci.

Dan kasnije, Višković se u Kini sastao s predstavnicima China State Construction Engineering Group, kao i s kineskom nacionalnom farmaceutskom grupom Sinofarm. S predstavnicima Kineske državne željeznice (China Railway Enginerring Group Limited – CREC) razgovarao je 8. aprila.

Ova kompanija od Republike Srpske je nedavno dobila posao izgradnje dionice autoputa dužine 17 kilometara od Bijeljine do Brčkog, o čemu je pisao Fokus.

Isti dan susreo se i s predstavnicima kompanije Shandong International Economic & Technical, zatim Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije (Avic), a dan kasnije s predstavnicima China Energy Energineering Group Co. Ltd. Od 9. od 12. aprila susreo se s čelnicima kompanije Powerchina Corporation od China Ltd, te kompanije za komunikacije i izgradnju (China Communications Construction Company (CCCC).

Ništa od obveznica

Prema izvorima Žurnala iz Vlade Republike Srpske, Višković je de facto bio emisar Milorada Dodika u Kini, pokušavajući da izvidi da li su kineski investitori zainteresirani za kupovinu entiteskih obveznica u iznosu od 165 miliona evra.

Kinezi, navodi se u istom tekstu, nisu uopšte željeli da se bave time, jer ta cifra za njih nije ni kap u moru finansijskih transakcija koje ima ta zemlja. Osim toga, oni su veoma spori u procedurama, koje bi u ovom slučaju trajale mjesecima, za šta je Vlada Republike Srpske imala vremena.

“Ponestalo im je para i misle da ih Kina dijeli šakom i kapom. No, ko ne poznaje Kinu, može samo tako da razmišlja. Kina to ne radi tako i to je za njih sitna cifra. Takođe, Kina ono što investira u inostranstvu, ako ostvari profit, nastoji da to zadrži u inostranstvu, da ne vraća u zemlju iz vrlo jednostavnog razloga. To nije nikakav altruistički pohod, nego ta devizna sredstva idu u Centralnu banku Kine, tu se mijenjaju za lokalnu valutu. Dakle, to je jedan bankarski ili investicijski rezon“,  kazala je za Fokus ekonomista Svetlana Cenić.

Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar, kaže za naš portal da je odlazak Viškovića u Kinu uglavnom bio vezan za poslovne aranžmane izgradnje hidrocentrale “Dabar” za koju je potpisan ugovor prije osam godina, ali nikako da počne da se realizuje.

“Kako stvari stoje, izgleda da je njihova banka prihvatila garancije Vlade Republike Srpske za nastavak radova. Jer to je princip kineskih firmi, 15 odsto platite odmah, a ostatak date garanciju. Po definiciji Kinezi rade s državnim garancijama, nisu baratali s obveznicama kao garancijom entiteta, ali izgleda da su to prihvatili. Kinezi rade ono što je nekada radila Jugoslavija u Africi“,  istaknuo je Pavlović.

SNSD i Komunistička partija Kine

Na tlu BiH Dodik i njegove stranačke kolege su nastavili, kao nikada do sada, s aktivnostima intenziviranja političkih i svakih drugih odnosa s Kinom. U Istočnom Sarajevu je tako 24. aprila održan sastanak delegacija SNSD-a i Komunističke partije na kojem je, kako je saopšteno, potvrđeno „strateško partnerstvo“ dvije političke stranke.

Delegaciju SNSD-a predvodio je Staša Košarac, koji je samo dan ranije odlučio da kao resorni ministar ne ide na Energetski samit u Neumu, koji organizira Ambasada SAD-a u BiH. Košarac je potvrdio da je ovu odluku donio u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske kojom je od institucija Srpske i njenih predstavnika u institucijama na nivou BiH zatraženo da prekinu saradnju s ambasadama SAD-a i Velike Britanije.

Na spomenutom sastanku, održanom 24. aprila, “izražena je opredijeljenost za učvršćivanje strateškog partnerstva dviju političkih stranaka, koje je formalno uspostavljeno 2016. godine”. Spomenute 2016. godine sam Dodik je u Pekingu ozvaničnio saradnju SNSD-a i Komunističke partije.

Javnosti je manje poznata činjenica da je te iste godine saradnju s Komunističkom partijom Kine uspostavila i Stranka demokratske akcije (SDA), no ni blizu plodonosnu kao SNSD.

Inače, Komunistička partija Kine nakon oktobarskog kongresa započela je novu dimenziju konfrontacije u odnosima sa SAD-om, a to je posebno do izražaja došlo tokom puštanja u atmosferu špijunskih balona koji su obarani na tlu SAD-a.

Stav Američkog kongresa

Predstavnički dom Američkog kongresa prije nekoliko mjeseci osnovao je i Odabrani odbor za strateško nadmetanje između SAD-a i Komunističke partije Kine, a s početkom marta održao je saslušanje u udarnom terminu pod nazivom “Prijetnja Komunističke partije Kine Americi”.

Upravo u ovakvoj situaciji između SAD-a i Kine, ili možda baš zbog toga (budući da je Vlada RS-a zvanično donijela odluku o prekidu saradnje s Ambasadom SAD-a u BiH), Dodik se pokušava dodatno približiti ovoj državi na Dalekom istoku.

Pa je tako sam on, dan nakon susreta delegacija SNSD-a i Komunističke partije Kine, odnosno 25. aprila, u Banjaluci s predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC) potpisao memorandum o razumijevanju i saradnji na projektima izgradnje autoputa u Republike Srpske.

Otvorio je tako mogućnost da novi poslovi na novim infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj pripadnu kineskim firmama, i to u momentu kada su trenutno na izgradnji tri aktuelne dionice autoputa Banja Luka – Prijedor, Vukosavlje – Brčko i Brčko – Bijeljina angažirane isključivo kineske kompanije.

Komentarišući davanje poslova kineskim kompanija na pojedinim dionicama autoputa, Cenić je izdvojila primjer dionice Banja Luka – Prijedor gdje je ugovor još uvijek skriven od javnosti.

“Ne može po našim zakonima biti oznaka tajnosti nešto što su sredstva poreznih obveznika. Onaj ko posluje na teritoriji ove države mora da poštuje zakone ove države, a ne to što mu u njegovoj državi propisuje ili njihovu poslovnu politiku. Postavlja se pitanje domaćoj strani – s kojim pravom i po kojem zakonu? Gdje je tu transparentnost? Ovo su pare poreznih obveznika“, navodi Cenić.

Crne liste

Osim što Dodika i Kinu trenutno vežu politička i svaka druga netrpeljivost prema SAD-u, zanimljivo je i to da su 24. aprila na sastanku u Istočnom Sarajevu saradnju produbile dvije političke partije čiji su zvaničnici na crnoj listi SAD-a odnosno američkog Ministarstva finansija. Kada je riječ o SNSD-u, to su sam Milorad Dodik i Nikola Špirić.

U 2020. i 2021. godini i niz partijskih funkcionera Komunističke partije Kine dospjelo je također na američku crnu listu, i to: Chen Quanguo, Zhu Hailun, Wang Mingshan, Huo Liujun, Wang Junzheng i Chen Mingguo.

To se desilo još i u mandatu Donalda Trumpa kao američkog predsjednika, a tadašnji američki državni sekretar Mike Pompeo zvanično je proklamovao da je “Narodna Republika Kina pod vodstvom i kontrolom Komunističke partije Kine (KPK) počinila zločine protiv čovječnosti, i to pretežno protiv muslimana Ujgura, ali i drugih pripadnika etničkih i vjerskih manjinskih skupina u Xinjiangu”.

“Zaključio sam da je Narodna Republika Kina, pod vodstvom i kontrolom Komunističke partije Kine, počinila genocid nad većinskim Ujgurima, muslimanima, ali i drugim etničkim i religijskim grupama u Xinjiangu”,  naveo je tada Pompeo.

I Evropski parlament je u rezolucijama donesenim u 2020. i 2021. godini precizno detektirao vodstvo Komunističke partije Kine u aktivnostima usmjerenim ka zločinima prema Ujgurima.

Međutim, sve nabrojano, ali i to da je Crna Gora devet godina nakon što se obavezala na izgradnju skupog autoputa koji su izgradili Kinezi umalo bankrotirala, ne predstavlja nikakve upozoravajuće signale za vlasti Republike Srpske. U momentu pisanja ovog teksta vlasti republike Srpske očajnički pokušavaju da ispregovaraju nove aranžmane s Kinom, očito ne obazirući se na to u šta se upuštaju.

(Fokus) Foto: Fokus/Screenshot/ Fena/ Vlada Srpske/SNSD

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

PanjOvi

27.06.2023 16:55

Greška je napravljena i umjesto da se greška prizna i počne raditi na tome da se spasi sto se spasiti može oni se ponašaju kao da je sve ok. Ljudi,ovo mora doci na naplatu.

ODGOVORITE
Name

Marko

27.06.2023 18:14

Doći će narodu na nalpatu a ne njemu koji je sve pokrao i uništio. Njegovoj djeci i unucima će doći naplata za jasenovačku građu, prokletstvo neće izbjeći pored svih pokradenih milijardi. Tako da će pravda biti zadovoljena.

Name

Re

27.06.2023 18:35

Davno je doslo, samo to srblji nisu skontali, a ni nece uskoro, posto su im svi gradjani sa mozgom pobjegli glavom bez obzira po cijelom svijetu, zapadno, naravno!

Name

Q

27.06.2023 18:46

Greška je Ronhil na vlasti.

Name

reakcija

27.06.2023 18:51

Nisu mu resursi RS očevina da ih daje bilo kome. Vlast na nivou BiH će zaustaviti davanje bilo kakvih resursa kao što su 2012 zau stavili davanje sliva gornje Drine RWE-u, Gacka ČEZu, Ugljevika Komsaru itd.

Name

Zvornik

27.06.2023 19:29

Nije to njegovo vec narodno a narod ga n8je ni izabrao vec je pokrao izbore.

Name

re Q

27.06.2023 20:51

Greska je Dunhil na vlast da dodje.

Name

Garant 100%

27.06.2023 22:18

Sad su u bezizlaznoj situaciji!!! Isplate vec kasne znaci nije rupa u budzetu vec krater!!! Iiiii dalje lazu budzet likvidan 😂😂😂😂

Name

Roki 4

28.06.2023 16:09

Bravo Burle - bolje Kini nego Americi!

Name

DOdo

27.06.2023 17:00

Čini mi se da on sada i diže tenzije , pokušava da napravi nešto ne bi li ga ovi stranci skinuli sa vlasti pa da pobjegne od tih dugova i iste ostavi naredne 3-4 genereacije da grcaju

ODGOVORITE
Name

Mile

27.06.2023 17:03

Lazov i kriminalac, laze li laze u skupstini.

ODGOVORITE
Name

Re

27.06.2023 19:13

Da,lazov kojeg je narod sebi biro da laze taj isti narod i pljacka,, narod glupi.

Name

Grmi

27.06.2023 21:21

Narode ,zasto slusate tog lopva, zasto ga neignorisete ka sto on trazi od suda.

Name

Tatar

27.06.2023 17:06

Dogodilo brate.Stizu nenaplaćenih rate a pare već odavno pokradene.A s druge strane Kina je poznata po svojoj okrutnosti kad dodje u nadređeni položaj i kad je zapadne da diktira tempo .Ako se u najskorije vreme nešto ne preuzme unezvereni vodja će nas učiniti kolonijom.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

27.06.2023 17:08

Mi smo za Kinu minorni, i u ekonomskom, i u svakom drugom pogledu, ali zašto nas nebi jeftino dobili, za par milijardi našega duga, kojeg će oni platiti? I zašto nebi na Balkanu imali u svom vlasništvu jednu svoju koloniju!??

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

27.06.2023 18:02

Sve ovo je u dogovoru sa zapadom, zapad ovo kao neće dozvoliti, a mi ćemo bilti kolateralna šteta, kada kažem mi, mislim R.S. ! Zapadu treba opravdanje za akciju, a ovo je idealna prilika i povod, konačan cilj, ukidanje entiteta i Bč.- Dis. , cilj Multietnička unitarna BIH po volji zapada, do duše i po volji jednog od njenih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka !

Name

Kazanova

27.06.2023 17:12

Eto dobro nas unesreči ova budala treba rudonju kastrirati.Stvarno nerazumijem naš narod da smo stvarno najivni šta nam jedan idiot radi toliko godina ili smo stvarno glupi,tupi ili smo stvarno krkanski narod.Treba mu stati na put .

ODGOVORITE
Name

za Kazanova

27.06.2023 21:05

Dobro si rekao krkanski narod..au brate teški krkani,svi važni i bitni a niko i ništa...Evo svi neka prođu svojom ulicom koliko normalnog svijeta će sresti a koliko krkana?

Name

RVI VRS

27.06.2023 17:14

UHAPSIMO PSA LAKTASKOG MEGA LOPOVA,UTAMNICIMO I NJEGA I NJEGOV NAKOT ,RODBINU,KUMOVE ,PRIJATELJE KOD NJIH SU NASE MILIJARDE.ZAR SMO TRUNULI PO ROVOVIMA DA NAS OVAJ LOPURDA LAKTASKA PREDA ZDERACIMA PACOVA I KEROVA.UUUUU TAAAAMNIIICUUUU BUUURLUUU

ODGOVORITE
Name

Kris

27.06.2023 19:19

Je..o ma..u tip reklamira svoju sljivovicu i pod dejstvom alkohola i droge vrijeda sve zivo. pa cak i svoje srbe.

Name

xy

27.06.2023 17:19

Dace on i cacu i mamu samo da sebe spasi,a srpsku je sve dao sto on nije stigao opljackati sa svojim klimoglavcima.

ODGOVORITE
Name

miro

27.06.2023 17:44

Kraj ovakvog naroda drmati ce on jos godinama

ODGOVORITE
Name

Bolje Kini

27.06.2023 17:47

Nr moramo sprovoditi izopacene vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

маки

27.06.2023 18:53

тако је комуњарооооооооо!!!

Name

xxxx

27.06.2023 17:58

Dodik je uvijek bio i ostao uz svoj narod i sa svojim narodom i on će uvijek biti tu dok god narod ne crkne

ODGOVORITE
Name

Napred BejHa!

27.06.2023 19:30

Odlican epitaf za kraj! Bravo!

Name

Uzas

27.06.2023 19:30

Bravo

Name

Petar

27.06.2023 18:17

Gospode na nebesima, spasi ovaj narod od ovakvog vođe.

ODGOVORITE
Name

re petar

27.06.2023 19:34

Evo samo sto nije. Tek je 25 godina proslo. Kakav bog kakvi bakraci

Name

Rumi, filozof

27.06.2023 18:30

Pogibija 1000 sposobnih ljudi ne moze prouzrokovat stetu koliko jedan mangup kad postane vladar.

ODGOVORITE
Name

Praljak ll

27.06.2023 18:35

Ovaj švercer na ovoj fotografiji najviše liči na Praljka.

ODGOVORITE
Name

Srbin iz dna kace

27.06.2023 18:47

Ljudi moji kako mislite njega skinuti s vlasti? Komentarima? Ne ide to tako. Sramota,ali ja sam se potrudio da moja djeca žive u civilizaciji i da nikada ne vraćaju ove dudukove pljačke....A vi kako hoćete,vjerujte mu i dalje,radite za njega a neka vam djeca i unuci izmire njihove pljačke. Usput neka mrze onu drugu stranu jer su im Bošnjaci krivi za sve...Meni nisu....i oni su u sličnim g....a ,nažalost.

ODGOVORITE
Name

neznam

27.06.2023 19:05

Sta reci glavni covjek kralj pijace.

ODGOVORITE
Name

Miroslav14

27.06.2023 19:07

a narod bleji u tv i slusa sta i kako im baja dobro zivi

ODGOVORITE
Name

Snežana

27.06.2023 19:14

A šta mi radimo da spriječimo sve ovo? Lupamo komentare? Pa bravo, za bolje i nismo. Bio jednom jedan narod!

ODGOVORITE
Name

Bj

27.06.2023 19:18

Bogme ovaj Srbe gura o čor sokak,,,,

ODGOVORITE
Name

Aj laku noc

27.06.2023 19:27

Federacija je duplo manje zaduzena obzirom da ima duplo vise stanovnika!!!

ODGOVORITE
Name

Sa Zapada

27.06.2023 19:37

Eto nam Rusija i Kina, šta smo htjeli to smo i dobili!

ODGOVORITE
Name

Nazdravlje

27.06.2023 19:42

Lazni presednice, toliko lazes da si sav lazan i shvataju te ozbiljno umesto ko saljivdziju bakinaca

ODGOVORITE
Name

s

27.06.2023 20:09

Popi otrov ko pranjić

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

27.06.2023 20:38

Čuj gluposti, Dodik bi da sarađuje sa Kinom. Pa jedna osrednja ulica u Pekingu ima više stanovnika od Republike Srpske... Kako vidim uskoro ćete postati Kineska četvrt ili geto.

ODGOVORITE
Name

oki

27.06.2023 20:49

Jupiiiiiiiiiiii,sta onda,kad kinez bude trazio da se radi,ni onda nece nesto valjati.

ODGOVORITE
Name

miki

27.06.2023 20:53

Samo nas BiH i Federacija moze spasiti da ovaj nerasproda sve,nije od RS,vec BiH,i stopira prodaje,i kradje

ODGOVORITE
Name

Narod

27.06.2023 21:08

Sve propada i to ubrzano . Narod će morati da se iseljava i to uskoro . A oni kradu i dalje u svoje vreće i prodaju opšta dobra za koja se niko od njih nije nikad borio . Propast

ODGOVORITE
Name

Manite price

27.06.2023 23:29

Kakav Pompeo i evtopski Parlament, oni da pricaju o zlocinima? Zlocinci o zlocinima sitom planete....

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

29.06.2023 03:51

Ovakvom kabadahiji i lošem domaćinu ne treba dati državnu imovinu ni pod razno.Sve bi razjebo.

ODGOVORITE
Name

Nek Kineza

02.07.2023 10:27

Bolje za običan narod da Kinezi vladaju i upravljaju RSom nego Dodik. Živili kinescici!

ODGOVORITE