Отворено писмо градоначелнику Приједора

Мјештани Бистрице код Приједора који се противе отварању рудника лигнита у њиховом селу градским властима су се обратили отвореним писмом.

Република Српска 27.06.2023 | 11:14
Отворено писмо градоначелнику Приједора

Два дана прије сједнице, која ће бити посвећена рударењу на подручју Приједора, Бистричани су послали отворено писмо, како наводе: градоначелнику, Скупштини града, одборницима и грађанима Приједора.

У том писму подсјећају да је све почело прије 10 година, када је Божо Марић из Омарске почео да купује земљу у њиховом селу, говорећи да ће у Бистрици отворити етно еко село.

Послије тога он је купљено земљиште уступио теслићкој фирми “Дрво-еxпорт”, чији је власник одборник СНСД из Теслића Срђан Кљечанин Руфи, од раније познат по сумњивим пословима са шумом.

"Почетком маја 2023. мјештани су уочили да се у срцу Бистрице, на локацији поред ријеке Црљењаче, одвијају чудне и њима непознате активности с камионима, багерима и сличном механизацијом. Нико није знао о чему се ради нити ко изводи те активности", наводи се у писму.

Како кажу испоставило се да се ради о припремним радовима за отварање рудника лигнита.

Мјештани су упозорили да се радови обављају без потребне документације и да су ранија истраживања показала да лигнит са тог локалитета има повишен ниво сумпору што, како наводе, може условити вишу генерацију сумпор диоксида у димним гасовима, а самим тим и веће загађење ваздуха.

"Предузеће „Дрво-еxпорт“ из Теслића нема закључен уговор о концесији са Министарством енергетике и рударства, нити један други ваљан документ за обављање активности које тренутно обавља, а свакодневно се врши девастација земље и сваки дан се све више Бистрица еколошки девастира", наводи се у отвореном писму мјештана овог села.

Како кажу предузеће „Дрво-еxпорт“ очигледно “има сараднике у институцијама система, јер је немогуће да нико од инспекцијских и полицијских органа није могао утврдити нити једну неисправност која би наложила да се ове незаконите активности зауставе”.

"Грађани МЗ Бистрица су одлучни да истрају у овој борби, са или без подршке институција, и неће одустати док се ове незаконите активности не зауставе. Козара ово није заслужила и не дозволите да нас се наши преци стиде", стоји у отвореном писму. 

Још једном су позвали да се заустави девастација Бистрице.

(БН)   Фото:БН

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тако

27.06.2023 11:20

Је то са србима, у козарцу то не мозе бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈЕМЕ ИЗДАЈНИЧКО

27.06.2023 13:52

А ОЗРЕНЦИ ЋУТЕ. ПОКОРИЛИ СЕ НАЈВЕЋЕМ ИЗДАЈНИКУ СРПСКИХ ИНТЕРРСА ДОБОЈСКЕ РЕГИЈЕ. И ДЈЕД МУ ЈЕ ИЗДАЈНИК БИО, КАДА ЈЕ У 2.СВЈЕТСКОМ РАТУ ТРЕБАЛО НАПАСТИ УСТАШЕ У ДОБОЈУ ИЗ ДВА ПРАВЦА ОН ЈЕ БИО ТАЈ КОЈИ ЈЕ ИЗДАО И ПОВУКАО СЕ ПА СУ ЉУДИ ИЗГИНУЛИ.

Name

Ха ха

27.06.2023 11:37

Непаше ни то а кукају неце нико отвори фабрику да запосли људе ту би могли имати неколико радни мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2023 12:52

Није рудник фабрика. Није девастација земљишта и уништење еко система фабрика. Ово је класичан примјер безакоња, крадје и брзог богаћења уз уништавање природе онима који ту живе. Народ се мора организовати јер од власти ( корумпиране) немају шта очекивати.

Name

Скипy123

27.06.2023 16:14

Ако се икада отвори фабрика за ваљање глупости, обавезно да се јавис на конкурс...

Name

Приједорчанин

28.06.2023 07:54

А градска власт у Приједору на ово све њемо ћути, ни огласити се не смију, а тек да се успротиве и стану уз грађане. Марко Павић је био господин, упамтите.

ОДГОВОРИТЕ