Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora

Mještani Bistrice kod Prijedora koji se protive otvaranju rudnika lignita u njihovom selu gradskim vlastima su se obratili otvorenim pismom.

Republika Srpska 27.06.2023 | 11:14
Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora

Dva dana prije sjednice, koja će biti posvećena rudarenju na području Prijedora, Bistričani su poslali otvoreno pismo, kako navode: gradonačelniku, Skupštini grada, odbornicima i građanima Prijedora.

U tom pismu podsjećaju da je sve počelo prije 10 godina, kada je Božo Marić iz Omarske počeo da kupuje zemlju u njihovom selu, govoreći da će u Bistrici otvoriti etno eko selo.

Poslije toga on je kupljeno zemljište ustupio teslićkoj firmi “Drvo-export”, čiji je vlasnik odbornik SNSD iz Teslića Srđan Klječanin Rufi, od ranije poznat po sumnjivim poslovima sa šumom.

"Početkom maja 2023. mještani su uočili da se u srcu Bistrice, na lokaciji pored rijeke Crljenjače, odvijaju čudne i njima nepoznate aktivnosti s kamionima, bagerima i sličnom mehanizacijom. Niko nije znao o čemu se radi niti ko izvodi te aktivnosti", navodi se u pismu.

Kako kažu ispostavilo se da se radi o pripremnim radovima za otvaranje rudnika lignita.

Mještani su upozorili da se radovi obavljaju bez potrebne dokumentacije i da su ranija istraživanja pokazala da lignit sa tog lokaliteta ima povišen nivo sumporu što, kako navode, može usloviti višu generaciju sumpor dioksida u dimnim gasovima, a samim tim i veće zagađenje vazduha.

"Preduzeće „Drvo-export“ iz Teslića nema zaključen ugovor o koncesiji sa Ministarstvom energetike i rudarstva, niti jedan drugi valjan dokument za obavljanje aktivnosti koje trenutno obavlja, a svakodnevno se vrši devastacija zemlje i svaki dan se sve više Bistrica ekološki devastira", navodi se u otvorenom pismu mještana ovog sela.

Kako kažu preduzeće „Drvo-export“ očigledno “ima saradnike u institucijama sistema, jer je nemoguće da niko od inspekcijskih i policijskih organa nije mogao utvrditi niti jednu neispravnost koja bi naložila da se ove nezakonite aktivnosti zaustave”.

"Građani MZ Bistrica su odlučni da istraju u ovoj borbi, sa ili bez podrške institucija, i neće odustati dok se ove nezakonite aktivnosti ne zaustave. Kozara ovo nije zaslužila i ne dozvolite da nas se naši preci stide", stoji u otvorenom pismu. 

Još jednom su pozvali da se zaustavi devastacija Bistrice.

(BN)   Foto:BN

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tako

27.06.2023 11:20

Je to sa srbima, u kozarcu to ne moze biti

ODGOVORITE
Name

SJEME IZDAJNIČKO

27.06.2023 13:52

A OZRENCI ĆUTE. POKORILI SE NAJVEĆEM IZDAJNIKU SRPSKIH INTERRSA DOBOJSKE REGIJE. I DJED MU JE IZDAJNIK BIO, KADA JE U 2.SVJETSKOM RATU TREBALO NAPASTI USTAŠE U DOBOJU IZ DVA PRAVCA ON JE BIO TAJ KOJI JE IZDAO I POVUKAO SE PA SU LJUDI IZGINULI.

Name

Ha ha

27.06.2023 11:37

Nepaše ni to a kukaju nece niko otvori fabriku da zaposli ljude tu bi mogli imati nekoliko radni mjesta

ODGOVORITE
Name

Re

27.06.2023 12:52

Nije rudnik fabrika. Nije devastacija zemljišta i uništenje eko sistema fabrika. Ovo je klasičan primjer bezakonja, kradje i brzog bogaćenja uz uništavanje prirode onima koji tu žive. Narod se mora organizovati jer od vlasti ( korumpirane) nemaju šta očekivati.

Name

Skipy123

27.06.2023 16:14

Ako se ikada otvori fabrika za valjanje gluposti, obavezno da se javis na konkurs...

Name

Prijedorčanin

28.06.2023 07:54

A gradska vlast u Prijedoru na ovo sve njemo ćuti, ni oglasiti se ne smiju, a tek da se usprotive i stanu uz građane. Marko Pavić je bio gospodin, upamtite.

ODGOVORITE